Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Δευτέρα 13/11

>Συναυλία – μουσικό αφιέρωμα στα αντιδικατατορικά τραγούδια, Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου ΑΠΘ και Σύλλογος Μουσικών Β.Ε.
>Εγκαίνια έκθεσης από ΝΑΡ-νΚΑ στη Λέσχη Αναιρέσεις Αθήνα 18:00
>Πολιτική εκδήλωση από ΚΚΕ μ-λ Αθήνα στο Πολυτεχνείο 18:00
>Εκδήλωση από ΟΚΔΕ Αθήνα Πολυτεχνείο 18:00
>Εκδήλωση από Αντιφασιστική Φρουρά Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας 19:00
>Βιβλιοπαρουσίαση από ΝΑΡ-νΚΑ Λέσχη Αναιρέσεις Γιάννενα 19:00


Τρίτη 14 Νοέμβρη στο φουαγιε της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία-μουσικό αφιέρωμα στα αντιδικτατορικα τραγούδια.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν ‘επειτα απο τις Γενικές τους Συνελεύσεις οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικων Μηχανικών, Βιολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Κινηματογραφου, Νομικής, Πληροφορικης και ΤΕΦΑΑ,
με τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλαδος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων απο την εξέγερση του Πολυτεχνειου.
Πληθωρα δράσεων εχει αποφασιστεί επίσης και κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού (15-16-17/11).

Εγκαίνια Έκθεσης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την περίοδο της Χούντας

Δευτέρα 13/11/2023:

https://www.facebook.com/events/3603081876639521* “Η άλλη οπτική / Μέσα από το Πολυτεχνείο / Βιετνάμ – Μάης – Παλαιστίνη / Για τους αγωνιστές”

στη Λέσχη Αναιρέσεις, Φερών 3, στις 18:00

*μόνιμη έκθεση με ιστορικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα και ιστορικά στοιχεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την περίοδο της Χούντας.

https://www.facebook.com/events/3603081876639521


Πολιτική εκδήλωση για τα 50-χρόνια της εξέγερσης


50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο

Εκδήλωση: Δευτέρα 13/11, 6:30 μ.μ. Αμφιθέατρο 8, κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο

okde.gr


50 Χρόνια Πολυτεχνείο | 2ος κύκλος εκδηλώσεων Αντιφασιστική Φρουρά

Η επικαιρότητα της Αριστεράς της Εξέγερσης

Ποια Αριστερά χρειαζόμαστε; Ανατρέπεται ο καπιταλισμός ή μόνος ρεαλισμός είναι η αριστερή διαχείριση του; Χτίζουμε κινήματα διεκδικήσεων ή πολιτική πρόταση εξουσίας; Μπορεί να ανασυγκροτηθεί μια επαναστατική πτέρυγα; Είναι η εξέγερση επίκαιρη; Ποιος ο ρόλος της “πρωτοπορίας” σήμερα;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ΟΡ.Μ.Α. και το έντυπο Αντιφασιστική Φρουρά επιδιώκει να ανοίξει και να προχωρήσει αυτή την τόσο ζωτικής σημασίας συζήτηση μέσα στο ταξικό κίνημα, καταθέτοντας απαντήσεις και προτάσεις, ώστε να μπει στην ενεργή διαδικασία ανασυγκρότησης της Αριστεράς που αναφέρεται στον Σοσιαλισμό και την Επανάσταση και δίνει τη μάχη για να τα φέρει ξανά στο προσκήνιο ως ρεαλιστικό σχέδιο ανατροπής.

Να μιλήσουμε για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου και την επικαιρότητα της Αριστεράς της Εξέγερσης. Ο Νοέμβρης του ’73 είναι το ελληνικό παράδειγμα αντίστασης δίπλα στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων απέναντι στις δικτατορίες που υπέφερε η Νότια Ευρώπη εκείνη την εποχή. Η μαύρη επταετία δεν πέρασε με ομαλό τρόπο στην αστική δημοκρατία χάρη στο Πολυτεχνείο. Μια μειοψηφία αγωνιστών της άκρας αριστεράς αναγνώρισε στον εαυτό της την ανάγκη να γίνει η πρωτοπορία της τάξης, δοκίμασε και κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να περάσει την όλη συζήτηση για το ζήτημα της φιλελευθεροποίησης της χούντας στο δρόμο και στην αντίσταση του λαού, υπό συνθήκες παρανομίας και απειλής βασανιστηρίων και εξοριών. Αυτή είναι η αξία της κομμουνιστικής πρωτοπορίας που χρειαζόμαστε στις σημερινές μάχες.

Η εξέγερση παραμένει επίκαιρη, όμως προαπαιτεί την προετοιμασία μας για αυτήν. Από την εξέγερση του 2008, το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, το όραμα του “Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα”, το κίνημα των πλατειών του 2011, τους αντιμνημονιακούς αγώνες σε συνθήκες αμφισβήτησης της συστημικής εξουσίας, το αντιφασιστικό κίνημα την περίοδο 2015-2018, τις δυνάμεις που αντιπάλεψαν την πολιτική της καραντίνας και των απαγορεύσεων το 2020-2022 μέχρι το κίνημα των καλλιτεχνών και για τα Τέμπη να μιλήσουμε για την Αριστερά που στοχεύει στην δημιουργία ενός μαχητικού σοσιαλιστικού ρεύματος στην κοινωνία και την επαναφορά της επιτακτικότητας της επανάστασης.

Αν οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν την ανθεκτικότητα των δυνάμεων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, παρ’ όλη την κρίση του χώρου, είναι η ώρα να μιλήσουμε στην Αριστερά για την ανασυγκρότηση μιας επαναστατικής πτέρυγας. Για την Αριστερά όχι της αντιπολίτευσης που περιορίζεται στη διαμεσολάβηση, στη διαμαρτυρία και τον κινηματισμό, αλλά της νίκης στην ταξική πάλη και της πρότασης εξουσίας!

Η δεύτερη εκδήλωση με επιμέρους θέμα “Αριστερός κυβερνητισμός και σοσιαλιστική στρατηγική” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 7μμ, στo Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν.Τρυπιά 45, N.Φιλαδέλφεια) με ομιλητές την Μαρίνα Λύρα (Αντιφασιστική Φρουρά) και τον Άρη Βασιλόπουλο (πρώην Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας 2014-2019 και νυν Δημοτικός Σύμβουλος). Μια συζήτηση για τα όρια της “αριστερής διαχείρισης” των θεσμών στην αυτοδιοίκηση. Υπάρχει δυνατότητα επαναστατική στρατηγικής μέσα από τα δημοτικά συμβούλια; Μπορεί μια δημαρχεία να χρησιμοποιηθεί για να παίξει ρόλο σε ένα πολιτικό σχέδιο ανατροπής; Πώς οι μάχες σε τοπικό επίπεδο συνδέονται με τα κεντρικά πολιτικά γεγονότα;

Καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε και να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις, όχι μονο με την παρουσίας σας, αλλά και τοποθετώντας απόψεις και διαμορφώνοντας τις συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο ταξικό κίνημα, για την Επανάσταση και το Σοσιαλισμό.


Βιβλιοπαρουσίαση: Οι δύο γραμμές της Αριστεράς

Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα! Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!

 Δείτε το συνολικό πρόγραμμα για τα Γιάννενα της Πρωτοβουλίας για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

/ κινητοποιήσεις

/ πολιτικές εκδηλώσεις

/ καλλιτεχνικά αφιερώματα

/ ντοκιμαντέρ

/ ιστορικοί περίπατοι

/ εκθέσεις

/εκδόσεις

/ ντοκουμέντα

 Ως ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση και νΚΑ επιδιώκουμε να ανοίξουμε μια οργανωμένη και με διάρκεια «συνομιλία» με την ιστορία του Νοέμβρη σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο και αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και πολιτισμός, τέχνη, αναζήτηση).

Για να συνδέσουμε τα ιστορικά γεγονότα με το σήμερα, να τροφοδοτούν τη σκέψη και τη δράση μας.

Μας υποκινεί η αναγκαιότητα «να πάνε τα πράγματα αλλιώς», η αναζήτηση της στρατηγικής της επανάστασης και της κοινωνικής χειραφέτησης, του κομμουνισμού της εποχής μας να καθορίζει την τακτική, τον αγώνα για ειρήνη, ελευθερία και παιδεία.


 

Μοιραστείτε το άρθρο