Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων, Πέμπτη 9/11 στις 19:00 Αγίας Σοφίας με Ερμού (αλλαγή τοποθεσίας από Καμάρα)

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑΣ 9/11

Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων

Σε μια συνθήκη καπιταλιστικής λεηλασίας, με την αξία των ζωών μας να μειώνεται όλο και περισσότερο, ενώ το κόστος τους αυξάνεται ανυπόφορα, βλέπουμε τον κρατικό μηχανισμό να οχύρώνεται με κάθε κατασταλτικό μέσο για να καταπνίξει κάθε αντίσταση. Σε αυτή την συνθήκη αυστηροποιείται συστηματικά το πλαίσιο των ποινών με τις ολοένα και πιο ασφυκτικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα αλλά και οι συνθήκες του σωφρονισμού με την αναχρονιστική μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα. Σε όλα αυτά οι κρατούμενοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και αγωνίζονται με ό,τι μέσα κατέχουν.

Η έναρξη των κινητοποιήσεων ουσιαστικά προαναγγέλλεται στις 16 Αυγούστου του 2023 όταν οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού, μαζί με συνυπογραφές από κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Πάτρας, Μαλανδρίνου και Χανιών, έστειλαν επιστολή προς διάφορους θεσμικούς φορείς ( Πρωθυπουργό, Πρόεδρο Δημοκρατίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης ,Δημόσιας Τάξης κ.α. ) και στα ΜΜΕ με σκοπό να γνωστοποιηθούν δημόσια τα αιτήματα τους αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Στις 4 Σεπτέμβρη του 2023 προχώρησαν σε αποχή συσσιτίου και στις 18 του ίδιου μήνα κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού ξεκινάνε μαζική απεργία πείνας βάζοντας ανάχωμα το ίδιο τους το σώμα διεκδικώντας τα αυτονόητα, καλύτερες δηλαδή συνθήκες διαβίωσης, κατάργηση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα (που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο) και μη ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα που θέλει να θεσμοθετήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση.

Μετά από υποσχέσεις της Εισαγγελίας Λαμίας πως θα εξετάσει τα αιτήματα τους, οι κρατούμενοι ανέστειλαν την απεργία πείνας με ανακοίνωση τους στις 22/09/2023, χωρίς όμως να σταματούν τον αγώνα τους. Αργότερα, στις 18/10 η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού χρησιμοποιεί για μία ακόμα φορά το εργαλείο των εκδικητικών μεταγωγών-απαγωγών κρατουμένων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Αυτή την φορά εις βάρος 6 κρατουμένων που μετάγονται ξαφνικά σε 6 διαφορετικές φυλακές της χώρας με σκοπό την απομόνωσή τους και την τρομοκράτηση των υπολοίπων. Στις 25/10 ακολουθεί άλλη μια μεταγωγή αγωνιστή κρατουμένου, του Στέργιου Καλαϊτζίδη, ο οποίος μεταφέρεται από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Υπαίτια αυτών των αποφάσεων είναι η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού Μαρία Στέφη, η οποία χτίζει μπίζνες και καριέρα πάνω στις πλάτες των κρατουμένων. Ενάντια στην κατασταλτική και εκδικητική αυτή μεταγωγή ο Στέργιος Καλαϊτζίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 28/10, με αίτημα την επιστροφή του στον Κορυδαλλό.

Ο αγώνας των κρατουμένων είχε ήδη σημάνει την αρχή του μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων των κρατουμένων την περσινή χρονιά με την ψήφιση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα , ο οποίος ψηφίστηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2022 επαναφέροντας νομοθετικές ρυθμίσεις του παρελθόντος και εισάγοντας νέα μέτρα συντηρητικοποίησης με τα σημερινά δεδομένα. Η ταχεία γνωστοποίηση αυτού του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση και η μετέπειτα ψήφιση του δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η ανακοίνωση της ‘Εκθεσης Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τραγική κατάσταση των ελληνικών φυλακών (π.χ. υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αδιευκρίνιστες συνθήκες θανάτων και μεγαλά ποσοστά αυτοκτονιών ) ήταν καταπέλτης για το ελληνικό κράτος ώστε να αναγκαστεί να ψηφίσει έναν νόμο με πρόσχημα την εξέλιξη και την προοδευτικότητα του σωφρονιστικού συστήματος. Παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύουμε σε Ευρωπαϊκές μελέτες και τη πραγματική στοχοθεσία αυτών, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία αυταπάτη γύρω από εξευγενισμό του θεσμού του σωφρονισμού, είναι τουλάχιστον πρόδηλο ότι ο εν λόγω νόμος μας γύρισε χρόνια πίσω, καταστρατηγώντας πληθώρα δικαιωμάτων των κρατουμένων, κερδισμένα από τους αγώνες και το αίμα τους.

Από την αρχή της διακυβέρνησης της το 2019, η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας, μετέφερε την αρμοδιότητα των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη . Αυτή η συνειδητή πολιτική επιλογή δηλώνει ξεκάθαρα πως το Υπουργείο που είναι αρμόδιο για την δίωξη του ” εγκλήματος” αποκτά και την αρμοδιότητα αυτού για την εκτέλεση των ποινών, παραβαίνοντας ακόμη ρητά και τις επιφυλάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης επί του θέματος . Δεν μας αφορούν ούτε τα <<νομικίστικης>> φύσης παιχνίδια, ούτε η αξιολόγηση θεσμών(παρά μόνο στο κομμάτι της γνώσης η οποία μας δίνει δυνατότητες αλλά και την ανάλυση και ερμηνεία μέσα από την πολιτική μας σκοπιά). Αυτό λοιπόν που γίνεται κατανοητό, είναι ότι η επέκταση του κατασταλτικού ρόλου έρχεται κάθε φορά που αρμοδιότητες μεταφέρονται στο Υπουργείο της Αστυνομίας, δηλαδή αυτό της Προστασίας του Πολίτη ( βλ Μεταναστευτικό)

Η συνέχιση του αγώνα εξελίσσεται με με τις εξής κινητοποιήσεις στις εκάστοτε φυλακές :

Οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού αρνούνται την μεσημβρινή καταμέτρηση και το κλείσιμο των κελιών και των προαυλίων.

Στην Πάτρα και στα Τρίκαλα αρνούνται την μεσημβρινή καταμέτρηση και το μεσημβρινό κλείσιμο των προαυλίων.

Στα Χανιά και στην Δομοκό το ίδιο, με την προσθήκη της αποχής συσσιτίου ενώ στην Κέρκυρα αρνούνται την μεσημβρινή καταμέτρηση.

Τέλος , στο Μαλανδρίνο οι κρατούμενοι πραγματοποιούν αποχή από τα μεροκάματα, άρνηση της μεσημβρινής καταμέτρησης και άρνηση στο μεσημβρινό κλείσιμο του προαυλίου.

Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι τα εξής :

  • Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών, αντί των 25, για την υφ’όρον απόλυση στους πολυϊσοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας
  • Να καταργηθεί το άρθρο 105 Β παρ.6 του Π.Κ. του 2019 που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυϊσοβίτες
  • Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες, και να ισχύσουν τα παλιά όρια (τα 10ετή για ισοβίτες και πολυϊσοβίτες, και το 1/5 τις πρόσκαιρες καθείρξεις)
  • Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές και την ΚΑΥΦ, και να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν, χωρίς εξαιρέσεις
  • Να μην καθυστερούν τα Δικαστικά Συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ’όρον απόλυση
  • Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη
  • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών
  • Να μπορούν να γίνονται συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παρ.4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες όσον αφορά τα αδικήματα κατά τη διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών
  • Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες κάθειρξης το όριο των 3/5 για την υφ’όρον απόλυση, για όλες τις υποθέσεις ανεξαιρέτως

Επιπλέον από τις φυλακές Κορυδαλλού συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν και τα αιτήματα της επαναφοράς του δεύτερου εβδομαδιαίου επισκεπτηρίου που για δεκαετίες προβλεπόταν για τους υπόδικους και να ξαναγίνει δεκτή η είσοδος μαγειρευτών φαγητών και ορισμένων βασικών αγαθών (λάδι, μέλι, κλπ) που μπορούσαν για πολλά χρόνια να φέρνουν οι συγγενείς στους κρατούμενους

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΈΝΩΝ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 28/10

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΑΛΕΞΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 03/11

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΕ ΟΣΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΥ ΚΛΟΥΒΙΟΥ

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών (συνέλευση Θεσσαλονίκης)


Πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 στις 19.00, Καμάρα

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων

Μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης η ανθρώπινη ζωή αξίζει όλο και λιγότερο. Και αν αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα τρένα που συγκρούονται, δεν συμβαίνει το ίδιο για τους πληθυσμούς που ζουν στο περιθώριο. Για όλους αυτούς που στοιβάζονται σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, που οι συνθήκες διαβίωσης τους αποτελούν το πιο τρανό παράδειγμα του τι σημαίνει κράτος και καπιταλισμός.

Κι όμως αντιστέκονται, οι φωνές των κρατουμένων γίνονται περισσότερες και δυνατότερες και με όσα μέσα διαθέτουν ζητούν να πάρουν πίσω τα κεκτημένα που στερήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το κράτος εκδικείται με μεταγωγές-απαγωγές και προσπάθεια για περαιτέρω πειθάρχηση, όμως οι κρατούμενοι έχουν πλέον επιλέξει τον δρόμο των κινητοποιήσεων, του αγώνα, της αξιοπρέπειας.

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους κρατούμενους
Κάτω ο σωφρονιστικός και ποινικός κώδικας
Μεχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής
Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους

Ανάρες, Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης

Μοιραστείτε το άρθρο