Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 10/11+

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11 18:30 ΑΘΗΝΑ 

Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Δράσεων / Αθήνα / #50πολυτεχνείο

«Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα! Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!»

Ως ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και νΚΑ φιλοδοξούμε να ανοίξουμε μια οργανωμένη και με διάρκεια «συνομιλία» με την ιστορία του Νοέμβρη σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο και αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και πολιτισμός, τέχνη, αναζήτηση).

Καταρχήν γιατί έχουμε χρέος στη συλλογική μνήμη, να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Αλλά δεν θέλουμε μια μνήμη στείρα. Σε μια περίοδο που η κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού καταστρέφει, δολοφονεί, αποξενώνει και χειραγωγεί αναζητούμε απαντήσεις που θα φωτίσουν το ρόλο του κοινωνικού και πολιτικού υποκειμένου που θα τον ανατρέψει, κάνοντας τη ζωή αξιοβίωτη. Θεωρούμε ότι οφείλουμε να συνδέουμε τα ιστορικά γεγονότα με το σήμερα, να τροφοδοτούν τη σκέψη και τη δράση μας.

Μας υποκινεί η αναγκαιότητα «να πάνε τα πράγματα αλλιώς», η αναζήτηση της στρατηγικής της επανάστασης και της κοινωνικής χειραφέτησης, του κομμουνισμού της εποχής μας να καθορίζει την τακτική, τον αγώνα για ειρήνη, ελευθερία και παιδεία.

Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε όχι μόνο για να παρέμβουμε στην ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση που έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος και βαθύτερη επιδίωξή μας είναι να αναμετρηθούμε με τα ερωτήματα και τις απαντήσεις εκείνης της εποχής που αφορούν και στη συζήτηση στα πλαίσια της Αριστεράς, προβάλλοντας τα συμπεράσματά τους στη σημερινή μας δράση. Να βρούμε «αποδείξεις και υλικό» για να ορίσουμε ξανά τους δρόμους και τα υποκείμενα.

Επιδιώκουμε να συμβάλουμε σε διάλογο με δυνάμεις που αναζητούν αριστερά και ανατρεπτικά, ζητάμε τη συμμετοχή αγωνιστών του αντιδικτατορικού κινήματος που επιμένουν για νέα Πολυτεχνεία.

Παρακολουθείστε τα πάντα για τις δράσεις της Πρωτοβουλίας για τα 50 χρόνια στο link: 50πολυτεχνείο


Το πλήρες πρόγραμμα για την Αθήνα:

Σάββατο 04/11/2023:

https://www.facebook.com/events/1058432005156305 «Τα κορίτσια της βροχής» της Αλίντας Δημητρίου.

Ώρα έναρξης προβολής: 19:00 (προσέλευση 18:30).Λέσχη Αναιρέσεις Αθήνας, Φερών 3 – Βικτώρια

Θα ακολουθήσει party Οικονομικής Ενίσχυσης της Πρωτοβουλίας.

https://www.facebook.com/events/1058432005156305

Παρασκευή 10/11/2023:

https://www.facebook.com/events/852394249715633 της Πρωτοβουλιας: «Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα! Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!». Ομιλητές:

  • Άγγελος Χάγιος, μέλος ΠΕ ΝΑΡ
  • Βασίλης Μηνακάκης, μέλος ΝΑΡ
  • Θεοδώρα Κατσαράκη, μέλος νΚΑ

Ώρα έναρξης εκδήλωσης 19:00 (προσέλευση 18:30) στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ στο Κάτω Πολυτεχνείο.

https://www.facebook.com/events/852394249715633

Σάββατο 11/11/2023:

https://www.facebook.com/events/859691762264262 “50 χρόνια μετά: Με τη λάμψη της εξέγερσης να μας οδηγεί. Ιστορικός περίπατος στα χνάρια του αντιδικτατορικού αγώνα” με συμμετοχή αγωνιστών/ριών του Πολυτεχνείου

Σημείο συνάντησης στις 14:30 (αναχώρηση στις 15:00) στη Νομική Σχολή Αθηνών.

https://www.facebook.com/events/859691762264262

Σάββατο 11/11/2023:

https://www.facebook.com/events/902185758009768 «Η τέχνη στην επταετία: παράγοντας ενσωμάτωσης και αντίστασης!»

στις 7.00 μ.μ. στην Λέσχη Αναιρέσεις, Φερών 3 Βικτώρια

Ομιλητές/ριες:

  • Μαριάννα Τζιαντζή, δημοσιογράφος, συγγραφέας
  • Θανάσης Σκαμνάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας
  • Αιμιλία Καραλή, Δρ. Φιλοσοφίας, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Συντονίζει: Άννα Γαϊτανίδου

https://www.facebook.com/events/902185758009768

Κυριακή 12/11/2023:

Μονοήμερο Φεστιβάλ του Ανυπότακτου Μαθητή με αφιέρωμα στα 50 χρόνια της εξέγερσης στην πλατεία Πρωτομαγιάς.

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων στις 18:00 στην Πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίον Άρεως)

Δευτέρα 13/11/2023:

https://www.facebook.com/events/3603081876639521* “Η άλλη οπτική / Μέσα από το Πολυτεχνείο / Βιετνάμ – Μάης – Παλαιστίνη / Για τους αγωνιστές”

στη Λέσχη Αναιρέσεις, Φερών 3, στις 18:00

*μόνιμη έκθεση με ιστορικό υλικό, σπάνια ντοκουμέντα και ιστορικά στοιχεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την περίοδο της Χούντας.

https://www.facebook.com/events/3603081876639521

Τετάρτη – Παρασκευή 15-17/11/2023:

Τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Συμμετοχή στις 17/11 στη συγκέντρωση στο Κάτω Πολυτεχνείο στις 13:00 και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Τετάρτη 22/11/2023:

Πολιτιστική Παράσταση-Αφιέρωμα με τίτλο «Μικρές ξεχασμένες ιστορίες πολιτισμού και αντίστασης».

Studio New Star Art Cinema Σταυροπούλου 33 – Αθήνα. Ώρα έναρξης παράστασης 19:30 (προσέλευση στις 19:00)

Ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες από το Πολυτεχνείο και συμπεράσματα:

Μια παραγωγή του ΝΑΡ και της νΚΑ για την οποία θα δημοσιεύονται στο κανάλι του ΝΑΡ στο youtube διάφορα trailer με αποσπάσματα συνεντεύξεων από αγωνιστές/ριες που συμμετείχαν στα γεγονότα της εξέγερσης.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Facebook: https://www.facebook.com/narkomapel
Twitter: narnews
YouTube: narvideos
Web: narnet.gr

νΚΑ / νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Facebook: https://www.facebook.com/neolaiaKA
Twitter: neolaiaKA
Instagram: neolaia_ka
TikTok: neolaiaka
Web: nka.gr

——————————————————————————————————–
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/11 18:00 ΠΑΤΡΑ: κεντρική εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου» στην Πάτρα, που οργανώνει το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νΚΑ, στην ΕΒΕ (πλ. Όλγας).
«Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα! Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!»
Ως ΝΑΡ και νΚΑ φιλοδοξούμε να ανοίξουμε μια οργανωμένη και με διάρκεια «συνομιλία» με την ιστορία του Νοέμβρη σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικο-οικονομικόπλαίσιο και αγώνες στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και πολιτισμός, τέχνη, αναζήτηση).
Καταρχήν γιατί έχουμε χρέος στη συλλογική μνήμη, να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Αλλά δεν θέλουμε μια μνήμη στείρα.
Σε μια περίοδο που η κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού καταστρέφει, δολοφονεί, αποξενώνει και χειραγωγεί αναζητούμε απαντήσεις που θα φωτίσουν το ρόλο του κοινωνικού και πολιτικού υποκειμένου που θα τον ανατρέψει, κάνοντας τη ζωή αξιοβίωτη. Θεωρούμε ότι οφείλουμε να συνδέουμε τα ιστορικά γεγονότα με το σήμερα, να τροφοδοτούν τη σκέψη και τη δράση μας.
Μας υποκινεί η αναγκαιότητα «να πάνε τα πράγματα αλλιώς», η αναζήτηση της στρατηγικής της επανάστασης και της κοινωνικής χειραφέτησης, του κομμουνισμού της εποχής μας να καθορίζει την τακτική, τον αγώνα για ειρήνη, ελευθερία και παιδεία.
Η Πρωτοβουλία ξεκίνησε όχι μόνο για να παρέμβουμε στην ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση που έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος και βαθύτερη επιδίωξή μας είναι να αναμετρηθούμε με τα ερωτήματα και τις απαντήσεις εκείνης της εποχής που αφορούν και στη συζήτηση στα πλαίσια της Αριστεράς, προβάλλοντας τα συμπεράσματά τους στη σημερινή μας δράση. Να βρούμε «αποδείξεις και υλικό» για να ορίσουμε ξανά τους δρόμους και τα υποκείμενα.
Επιδιώκουμε να συμβάλουμε σε διάλογο με δυνάμεις που αναζητούν αριστερά και ανατρεπτικά, ζητάμε τη συμμετοχή αγωνιστών του αντιδικτατορικού κινήματος που επιμένουν για νέα Πολυτεχνεία.
Ομιλητές:
• Αγγελος Χάγιος, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, χημικός μηχανικός, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
• Αλέξανδρος Σκλάβος, φοιτητής, μέλος της νΚΑ
ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση, ΝΑΡ – νΚΑ Πάτρας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11 20:00 ΠΑΤΡΑ: Προβολή ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της βροχής» της Αλ.  Δημητρίου

Σας προσκαλούμε το Παρασκευή 10 Νοέμβρη στην προβολή ταινίας «Τα Κορίτσια της Βροχής»  στις 20:00 στη Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας (Ζαΐμη 69Α) και στο bar Οικονομικής Ενίσχυσης  της Πρωτοβουλίας του ΝΑΡ και της νΚΑ για τα 50 Χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το τρίτο μέρος της τριλογίας ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου («Πουλιά στο Βάλτο», 2008  και «Η Ζωή στους Βράχους», 2009) για τους αφανείς γυναικείους αγώνες στους πολιτικούς  αγώνες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οι γυναίκες που οργανώθηκαν και αντιστάθηκαν, κυριολεκτικά με τα σώματά τους, στη  δικτατορία του ’67, αποτελούν το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου, της  σκηνοθέτιδας που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει την προσοχή της στο γυναικείο ρόλο  της πολιτικής αντίδρασης.

Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης της πρωτοβουλίας.

Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

«Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα!  Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!»

Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

……………………………………………………………………………………………………………………………..

> Δημοσιεύονται  trailer μιας νέας παραγωγής ντοκιμαντέρ του ΝΑΡ και της νΚΑ στα πλαίσια της καμπάνιας για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με μαρτυρίες και συμπεράσματα αγωνιστών/ριών που συμμετείχαν στην εξέγερση.

Μέσα από την παραγωγή πρωτογενούς βιντεοληπτικού υλικού, από τις συνεντεύξεις και τις αφηγήσεις αγωνιστών και αγωνιστριών του αντιδικτατορικού κινήματος, επιδιώκουμε να φωτίσουμε γνωστές και άγνωστες ιστορικές πτυχές του αγώνα ενάντια στη Χούντα, που είτε αποσιωπώνται, είτε εντέχνως διαστρεβλώνονται.

Για να ξαναζωντανέψουμε την συλλογική-ιστορική μνήμη και να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το θεμελιώδες ερώτημα που απασχολεί το ρεύμα της Κομμουνιστικής Επαναθεμελίωσης στο σήμερα: Πώς οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις του 21ου αιώνα θα κερδίσουν;

Δημοσιεύονται στο κανάλι του ΝΑΡ στο youtube και στα σόσιαλ μίντια του ΝΑΡ και της νΚΑ νέα trailer με αποσπάσματα συνεντεύξεων από αγωνιστές/ριες που συμμετείχαν στα γεγονότα της εξέγερσης: https://www.youtube.com/watch?v=sr2y3yMA6vo…

  1. 50 χρόνια Πολυτεχνείο / “Η επαναστατική επαγγελία” / Π. Αντωνόπουλος
  2. 50 χρόνια Πολυτεχνείο / “Μια εξέγερση βάθους” / Π. Αντωνόπουλος
  3. 50 χρόνια Πολυτεχνείο / “προοίμιο Πολυτεχνείου” / Π. Αντωνόπουλος
  4. 50 χρόνια Πολυτεχνείο / “Η Επαναστατική Επαγγελία ” / Θ. Βουρεκάς
  5. 50 χρόνια Πολυτεχνείο / “Φθινόπωρο του ΄73” / Θ. Βουρεκάς

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/11 18:30 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κεντρική Εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Κυριακή 12/11 ώρα 6:30 Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Μοιραστείτε το άρθρο