Κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων με την συνοδεία αστυνομίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κατοίκους και πορεία στις 18:30

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας συνόδευσαν το συνεργείο το οποίο προχώρησε στην κοπή δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων. Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν υπερασπιζόμενοι τη βιωσιμότητα της γειτονιάς τους και δέχθηκαν χημικά και σπρωξίματα από την αστυνομία. Ο πρώην πλέον δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ακόμα και μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές, συνεχίζει την αποψίλωση του πρασίνου της Αθήνας προσφέροντας σε εταιρείες και επιχειρηματίες τα έργα για αναπλάσεις, κατασκευές μετρό και άλλων “έργων”,  σε πλατείες και πάρκα της πόλης. Κάτοικοι και αλληλέγγυοι πραγματοποιούν εδώ και καιρό δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον εξευγενισμό και τους αποκλεισμούς, την καταστροφή των ζωτικών χώρων πρασίνου εντός της πόλης, τον περιορισμό του δημόσιου χώρου και την κερδοφορία των εταιριών σε βάρος των κατοίκων της πόλης. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στις 18:30 σήμερα Δευτέρα 6/11 στα σκαλάκια του Αστέρα.

Μετά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι η κοπή των δέντρων, με την προστασία της αστυνομίας, γίνεται χωρίς ο εργολάβος να έχει τη σχετική άδεια, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών συνέστησε προσωρινή διακοπή του έργου του μετρό στα Εξάρχεια,  μέχρι να διευκρινιστούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονται οι εργασίες κοπής δέντρων, Σύμφωνα με πληροφορίες, την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ωστόσο δεν πρόκειται για δεσμευτική ενέργεια.

Κάτοικοι και συλλογικότητες κατήγγειλαν ότι για την κοπή των δέντρων, χρησιμοποιήθηκε άσχετη με το έργο, απόφαση της περιφέρειας Αττικής, του 2007, που αφορούσε  την αποψίλωση πρασίνου σε περιοχές όπου υπήρχε υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Νωρίτερα, μηνύσεις για την κοπή δέντρων, κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές»

Σε δηλώσεις του ο Χάρης Δούκας ανέφερε:

«Αλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμμένης αντιπαράθεσης.

Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους.

Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Μπήκαν στην πλατεία Εξαρχείων. Κόβουν τα δέντρα. Ξεριζώνουν τη ψυχή μας. Ο κόσμος κλαίει. Το ντροπή σας ακούγεται σα κραυγή

Posted by Κώστας Παπαντωνίου on Sunday, November 5, 2023

 

Μοιραστείτε το άρθρο