Παρέμβαση-συγκέντρωση ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων, Παρασκευή 3/11 στις 21:00

Ενάντια στην τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό

Παρέμβαση/Συγκέντρωση 03/11 – 21:00, Εμ. Μπενάκη και Βαλτετσίου, Εξάρχεια

Ο εξευγενισμός των Εξαρχείων αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Mια πολιτική που λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην εξαφάνιση των λιγοστών δημόσιων χώρων, στον εκτοπισμό της κοινωνικής βάσης και στην αλλαγή του χαρακτήρα ολόκληρων γειτονιών.

Στα Εξάρχεια η διαδικασία αυτή μορφοποιείται μέσω της ανάπλασης- καταστροφής του Λόφου Στρέφη, του σταθμού μετρό στην πλατεία, της μετατροπής του κτιρίου Γκίνη σε roof garden, της αποστείρωσης του κάτω Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ολα αυτά δε θα μπορούσαν να μη συνδυάζονται με την αλματώδη αύξηση των ενοικίων, η οποία στο πλαίσιο της γενικευμένης ακρίβειας απειλεί και το ίδιο το δικαίωμα στη στέγαση. Σε αυτό συμβάλλει τόσο η τουριστικοποίηση με τα αναρίθμητα πια Airbnb και τις επενδύσεις real estate όσο και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ειδικά στα Εξάρχεια η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για ενοικίαση κυμαίνεται πλεόν πάνω από 10€. Με μόνη δικαιολογία τον σταθμό μετρό στην πλατεία τα ενοίκια αυξάνονται ήδη περιμετρικά, ενώ δε θα αργήσει και η αύξηση των ενοικίων και περιμετρικά του Λόφου Στρέφη.Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα διαμερίσματα και σπίτια εξαγοράζονται από εταιρίες real estate, οι οποίες με την μεγαλοϊδιοκτησία τους τείνουν να ελέγχουν την αγορά πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω. Παράλληλα,καθιστούν οποιαδήποτε προσπάθεια για νομική διεκδίκηση από την πλευρά των ενοικιαστών/στριών δυσκολότερη μιας και διαθετούν τόσο τα χρήματα όσο και τους δικηγόρους για μακροχρόνιες και κοστοβόρες νομικές διαδικασίες.

Σε αυτήν την κατάσταση προστίθεται και η μπίζνα των Airbnb, όπου ένοικοι χάνουν τα σπίτια τους λόγω της τουριστικοποίησης, με τουρίστες διατεθειμένους να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τα πλέον «καλαίσθητα» και ανακαινισμένα διαμερισμάτα βραχυπρόθεσμης διαμονής. Εκατοντάδες τα παραδείγματα όπου οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια για να εκμεταλλευτούν το ακίνητο σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Ετσι τα Εξάρχεια μετατρέπονται από γειτονιά αλληλεγγύης, φιλόξενη για μετανάστες/μετανάστριες και κέντρο αγώνων σε επενδυτικό φιλέτο, εναλλακτικό διασκεδαστήριο, τουριστικό και απρόσωπο θέρετρο. Η διαδικασία αυτή καθιστά τη γειτονιά απρόσιτη για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και εκτοπίζει βίαια τον κόσμο της γειτονιάς, αντικαθιστώντας τον με τουρίστες και καταναλωτές. Ετσι, αντί για καθημερινές σχέσεις, κοινωνικά στέκια, καταλήψεις, δομές αγώνα και αλληλεγγύης, στα Εξάρχεια χωράνε πια μόνο τουριστικές ατραξιόν και ακριβά «εναλλακτικά» μαγαζιά τα οποία αυξάνουν τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Η φυσιογνωμία της γειτονιάς λοιπόν, αλλάζει άρδην, μετατρέποντας την ίδια την ιστορία των Εξαρχείων σε εμπόρευμα.

Μία εμπορευματοποίηση του πολιτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα των Εξαρχείων έχει ως στόχο τη διαγραφή της μνήμης και ταυτότητας τηςγειτονιάς. Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγάλες προσπάθειες «αναβάθμισης» της περιοχής έχουν φέρει μαζί τους και ένα μικρό στρατό κατοχής. Ετσι κι αλλιώς κεφάλαιο και καταστολή πάνε χέρι χέρι όπως το βλέπουμε όλοι/όλες/όλα στην πλατεία, τον Λόφο και όλους τους δρόμους των Εξαρχείων.

Τα Εξάρχεια που θέλουμε είναι μια γειτονιά με σχέσεις αλληλεγγύης, με στέγαση για όλα/όλες και όλους με ελεύθερους χώρους συνάντησης, συζήτησης και ζύμωσης από τα κάτω. Η αύξηση των ενοικίων είναι πραγματική απειλή για τον κορμό της γειτονιάς, διώχνει τις/τα/τους κατοίκους, κλείνει σπίτια και διαβρώνει τις σχέσεις μας. Στη θέση μας έρχονται γραφεία, βιτρίνες λουσάτες και επενδυτές. Είναι καθήκον όλων μας να αντιταχθούμε σε αυτό, να σταματήσουμε εξώσεις, να παγώσουμε τα νοίκια, να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας.

ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Συντονιστικό δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

Μοιραστείτε το άρθρο