Αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα παράλληλα με τις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, Τετάρτη 1/11

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις με δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, ομάδες, σωματεία, πρωτοβουλίες, συλλόγους να καλούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο προγραμματισμένο πανευρωπαϊκό μάζεμα φασιστών. Παράλληλα και σε άλλες πόλεις της χώρας θα πραγματοποιηθούν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις με στόχο την υποχώρηση των ακροδεξιών και νεοναζί από το δημόσιο χώρο μετά τις επανεμφανίσεις τους τον τελευταίο χρόνο.

Πάτρα: 17:30 στην κατάληψη Παραρτήματος

Ηράκλειο: 18:00 στην πλατεία Λιονταριών

Καλαμάτα: 18:00 στην πλατεία 23ης Μαρτίου

Ιωάννινα: 19:30 στην Περιφέρεια Ηπείρου


Πάτρα

1Η ΝΟΕΜΒΡΗ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΣΤΙΣ 17:30, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

1Η ΝΟΕΜΒΡΗ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΣΤΙΣ 17:30, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ισότητας – αλληλεγγύης – ελευθερίας

Ο φασισμός, ως η πιο σκληρή μορφή του καπιταλιστικού συστήματος, εξασφαλίζει την ανενόχλητη κυκλοφορία του post imageκεφαλαίου και το κέρδος των αφεντικών και αναδεικνύει το κράτος ως τον κυρίαρχο ρυθμιστή της κοινωνικής ζωής.

Μέσω της εθνικιστικής ρητορικής, του μιλιταρισμού και του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, επιχειρεί να επιβάλλει τον ρατσισμό, τη φυλετική ανωτερότητα και την εθνική ενότητα έναντι της ταξικής πάλης.

Στοχοποιεί και επιτίθεται στα πιο φτωχά-αποκλεισμένα κοινωνικά στρώματα (μετανάστριες, φτωχοδιάβολους, Ρομά, lgbtq άτομα), επιτίθεται στα κοινωνικοπολιτικά κινήματα που εναντιώνονται στο κράτος, στο καπιταλισμό, στην πατριαρχία.

Η συνεχής άνοδος της ακροδεξιάς ρητορικής παγκοσμίως, όσο και αν παρουσιάζεται με αντισυστημική προβιά, αποτελεί εργαλείο απέναντι στους από τα κάτω της κοινωνίας. Οι ρητορικές μίσους, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και σεξισμού, επιβάλλονται από την σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους της τάξης μας, σε κάθε γωνιά της γης.

Δεν ξεχνάμε τις δολοφονίες του Σαχζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις σε αυτοοργανωμένες δομές και στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, τα πογκρόμ ενάντια σε μετανάστ(ρι)ες σε Αιγαίο και Έβρο που είναι η βρώμικη δουλειά για το κράτος.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, είναι αγώνας ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο, πατριαρχία και κάθε εξουσία. Για εμάς δεν υφίσταται καμία θεσμική λύση, καμία δικαστική απόφαση και κανένα κράτος που θα δώσει τέλος στον φασισμό καθώς είναι σάρκα από τη σάρκα του ίδιου σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Με οριζόντιους,μαχητικούς, από τα κάτω αγώνες τσακίζουμε τον φασισμό και την ακροδεξιά.

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

στους δρόμους, τις συνειδήσεις και την καθημερινότητα

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ενάντια σε κράτος – κεφάλαιο – πατριαρχία & κάθε εξουσία

(Α)*


Ηράκλειο

Αντιφασιστική πορεία

Στις 1 Νοέμβρη του 2013, δύο νεοναζί εκτελούνται στο Νέο Ηράκλειο ως απάντηση στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής τον ίδιο Σεπτέμβρη. Δέκα χρόνια μετά, την ερχόμενη Τετάρτη, οι φασίστες ετοιμάζουν πανευρωπαϊκή φιέστα στην μνήμη των 2 νεκρών.

Δέκα χρόνια μετά, κι όμως γεγονότα όπως οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και τα Imageρατσιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής δεν αποτελούν κάποιο μακρινό παρελθόν. Παρ’ όλες τις δικαστικές καταδίκες και τον διαρκή αντιφασιστικό αγώνα, οι φασίστες διεκδικούν ξανά χώρο τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το κόμμα των Σπαρτιατών, όσο και στο δρόμο, με λίγες “αυτόνομες” εθνικιστικές ομάδες να στοχοποιούν μετανάστ(ρι)ες και αντιφασίστ(ρι)ες και να βάφουν φασιστικά συνθήματα.

Το Ηράκλειο φυσικά δεν είναι αποκομμένο από την όλη εικόνα, με τον Μιχάλη Γαυγιωτάκη να εκλέγεται βουλευτής Ηρακλείου με τους Σπαρτιάτες στις πρόσφατες εκλογές. Και ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Ηρακλείου οι φασίστες φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε πέρα από μίζερα στοχάδια και ανατυπωμένα εθνικιστικά αυτοκόλλητα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συχνές επιθέσεις και την στυγνή εκμετάλλευση εις βάρος των μεταναστών εργατών στην κρητική επαρχία, ως απτή εφαρμογή των ίδιων ακριβώς ρατσιστικών ρητορικών, ακόμα και χωρίς τα όποια πολιτικά σύμβολα.

Πριν λίγες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωπα με φασιστικά σύμβολα ζωγραφισμένα από μπάτσους μέσα στην κατάληψή μας, με τον χρυσαυγίτη ματατζή να ποζάρει περήφανος μπροστά απ’τη σφραγισμένη πόρτα της. Κράτος, μπάτσοι και φασίστες γνωρίζουμε πόσο καλά συνεργάζονται και δρουν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ωμή επίθεση της συμμορίας των ΟΠΚΕ μαζί με φασίστες, σε ομάδα αντιφασιστ(ρι)ών στο Ν. Ηράκλειο, στα πλαίσια δράσεων για την αποτροπή της φασιστικής φιέστας της 1 Νοέμβρη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονης συντρόφισσας.

Να μην αφήσουμε ούτε τον ελάχιστο χώρο σε φασίστες, με ή χωρίς στολή, γραμμένους σε κόμμα ή ξέμπαρκους. Να μην συνηθίσουμε την βια και τον θάνατο. Φασίστες στις τρύπες σας!

Κατάληψη Ευαγγελισμού


Καλαμάτα

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, από τη διέλευση ανενόχλητων των Κροατών νεοναζί και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στην Νέα Φιλαδέλφεια, τη δολοφονία του πακιστανού εργάτη Σιζαρ Σαφτάρ, το 8,5% του Κασιδιάρη στον δήμο Αθηνών και οι φασίστες οργανώνουν φασιστική φιέστα την 1η Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο με πρόφαση τα δέκα χρόνια από την εκτέλεση των Φουντούλη, Καπελώνη, απευθύνοντας και πανευρωπαϊκό κάλεσμα σε νεοναζιστικές ομάδες.

Το κάλεσμα στην Αθήνα από τις παρακρατικές οργανώσεις της Propatria και της Ιαχής, αλλά και από το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, δείχνει πως οι φασίστες έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση τους στο δρόμο, την περαιτέρω δικτύωσή τους στην Ευρώπη, την διεκδίκηση χώρου για τη ρητορική μίσους που εξαπολύουν. Μέσα σε μια συνθήκη ολοένα και αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, μετατόπισης της ατζέντας όλο και πιο ακροδεξιά από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε πεδία όπως το προσφυγικό, εγχώρια και διεθνώς, οι φασίστες αξιοποιώντας τον ούριο άνεμο από την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιδιώκουν να γίνουν ο εκφραστής της λαϊκής δυσαρέσκειας, εκείνη η δήθεν αντισυστημική φωνή που είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Η μέρα αυτή για τους φασίστες είναι μια ευκαιρία για μια δυναμική επανεμφάνιση στο δρόμο, ένα κρίσιμο για αυτούς βήμα στην ανασυγκρότηση που ήδη επιχειρούν ώστε να αποκτήσουν τη δυναμική και την κοινωνική νομιμοποίηση για νέα τάγματα εφόδου. Δε θα τους αφήσουμε!

Σε όλη την Ελλάδα θα βρουν μπροστά τους το λαϊκό και το αντιφασιστικό κίνημα, τη νεολαία, τα σωματεία και τους μαζικούς φορές.

Υψώνουμε τείχος απέναντι στους φασίστες.

Ακυρώνουμε τη φασιστική φιέστα της 1ης Νοέμβρη.

Εξω οι φασίστες απο τις γειτονιές μας.

Αντιφασιστική Συγκέντρωση, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, 18:00 πλατεία 23ης Μαρτίου.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Ιωάννινα

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19:30 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Για να καταστείλουν αγώνες και ιδέες

Συνεργασίες μπάτσων και ναζί δεν ειν’ τυχαίες

Την 1η Νοέμβρη 2013 στον απόηχο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, εκτελούνται έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Ν. Ηράκλειο δύο μέλη του νεοναζιστικού κόμματος από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις. Η εκτέλεση των δύο νεοναζί εκείνη την ημέρα υπήρξε αφορμή για την Χρυσή Αυγή για να παρουσιαστεί ως το θύμα απέναντι σε ένα σύστημα που την κυνηγάει. Για το συγκεκριμένο παραμύθι έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές τόσο εμείς (https://abatalha.espivblogs.net/2023/05/12/te…) όσο και το ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα. Για αυτό δεν θα αναλωθούμε για άλλη μια φορά να γράψουμε για την αγαστή συνεργασία με μπάτσους, τη σχέση της με κράτος και παρακράτος και κυρίως το κεφάλαιο.

Παρόλα αυτά στο σήμερα, οι φασίστες στην προσπάθειά τους να ξαναεμφανιστούν στη δημόσια σφαίρα, αποφάσισαν επ’ αφορμής της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τα παραπάνω, να καλέσουν όλα τα νεοναζιστικά βοθρολύματα της Ευρώπης στο Ν. Ηράκλειο. Οι λόγοι αυτού του πανευρωπαϊκού καλέσματος είναι δύο: πρώτον γιατί η Χρυσή Αυγή πάντοτε είχε σχέσεις με αυτές τις οργανώσεις και δεύτερον επειδή γνώριζαν ότι είναι ανίκανοι να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο σε αντίθεση με τους αντιφασίστες που θα κατέκλυζαν το σημείο. Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του αντιφασιστικού καλέσματος, το Σάββατο 28/10 είχε προγραμματιστεί αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Νέου Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ομάδα αντιφασιστ(ρι)ών που πραγματοποίησε περιπολία στους δρόμους της γειτονιάς συναντήθηκε με δυνάμεις της ΟΠΚΕ, οι οποίες τους επιτέθηκαν τραυματίζοντας σοβαρά 16χρονη συντρόφισσα, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναίσθητη, με κρίσιμα χτυπήματα στο κεφάλι από τους μπάτσους. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην Πάτρα πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το αστυνομικό μέγαρο, οι μπάτσοι πανικόβλητοι έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο σωρό, ενώ ένας εξ’ αυτών τράβηξε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα.

Η στάση της αστυνομίας σε όλη αυτή την κατάσταση είναι για άλλη μια φορά η αναμενόμενη. Καταστολή σε όλα τα επίπεδα ενάντια στον κόσμο του αγώνα που δεν αρκείται σε σχόλια στο ίντερνετ ενάντια σε αυτό το φασιστοκάλεσμα αλλά βγαίνει στο δρόμο, ξύλο χωρίς κανένα όριο, αφού δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ο οποίος θα τους επιβάλει κυρώσεις και τέλος πλάτες στους φασίστες με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι ξεκάθαρο εξ’ άλλου ακόμη και από τις δηλώσεις που έγιναν, με την αστυνομία να ισχυρίζεται πως βρήκε τη συντρόφισσα ήδη τραυματισμένη λόγω ποδοπατήματος. Τυχαίο δεν είναι πως ακριβώς αυτό ισχυρίζεται και το αρχικό πόρισμα της ιατροδικαστή που την εξέτασε. Προφανώς, όταν αναφερόμαστε στην αστυνομία, δε θεωρούμε πως πρόκειται για μεμονωμένα άτομα και περιστατικά αλλά για το σύνολό της από την ανώτατη ηγεσία της μέχρι τον τελευταίο μπαλούρδο που θα ακολουθήσει οποιαδήποτε εντολή του ανωτέρου του. Μία συνθήκη που φάνηκε ξεκάθαρα και στην περίπτωση των νεοναζί Κροατών που ταξίδεψαν ανενόχλητοι μέχρι την Νέα Φιλαδέλφεια και δολοφόνησαν οπαδό της ΑΕΚ χωρίς την παραμικρή ενόχληση από την αστυνομία. Εικάζουμε πως εάν υπήρχε η περίπτωση να απειληθούν από αντιφασίστες οι συγκεκριμένοι, τότε πιθανώς να υπήρχε και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό για να γυρίσουμε πίσω στο φασιστομνημόσυνο στο Ν. Ηράκλειο η αστυνομία απαγόρευσε οποιαδήποτε συγκέντρωση στην περιοχή, ακριβώς επειδή δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι φασίστες θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν από μόνοι τους για πάνω από 5 λεπτά. Η δικαιολογία φυσικά για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση ήταν και η συνήθης, προβάλλοντας την κλασική θεωρία των δύο άκρων και μπαίνοντας η ίδια και κατ’ επέκταση το κράτος στη θέση του “υπερασπιστή του πολίτη και της δημόσιας τάξης”. Είναι έτσι κι αλλιώς η καλύτερη δικαιολογία που μπορεί να προφασιστεί προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα αυτών που υπηρετούν. Η αλήθεια όμως φάνηκε για μια ακόμη φορά το βράδυ του Σαββάτου. Το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να ταχθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια των φασιστών να ξεμυτίσουν. Ταυτόχρονα καθεμία και καθένας από εμάς οφείλουμε να συνταχθούμε απέναντι σε αυτούς οι οποίοι σε περιόδους κρίσης, με τις πλάτες του κράτους και του κεφαλαίου, κάνουν την βρώμικη δουλειά.

Αν από την άλλη είσαι από αυτούς που ενώ δουλεύουν για 680 ευρώ(και πολλά μάλλον λέμε), χαιρόσουν όταν οι φασίστες χτυπούσαν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον Πειραιά ή όταν κυνηγούσαν και μαχαίρωναν μετανάστες εργάτες, που καμάρωνες όταν έριχναν όλα τα προβλήματα της χώρας στους “λαθροεισβολείς” ξεχνώντας τον παππού σου στη Γερμανία ή τον Καναδά, σου έχουμε κακά μαντάτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουν ούτε στο Ν. Ηράκλειο ούτε οπουδήποτε αλλού να συγκεντρωθούν οι παρακρατικοί μπράβοι του κεφαλαίου.

Κανένας και καμία μόνη στα χέρια του κράτους

Αναρχική Ομάδα A batalha

Μοιραστείτε το άρθρο