Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, Δευτέρα 30/10 στην πλατεία Αγοράς (Χανιά)

Η ειρήνη είναι η μόνη μάχη που αξίζει να δώσουμε! (Αλμπέρ Καμύ)

Η ισραηλινή κατοχή και το καθεστώς απαρτχάιντ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού μετράει πολλές δεκαετίες. Δολοφονίες αμάχων, στρατιωτικά σημεία ελέγχου, αυθαίρετες συλλήψεις, συστηματικές κατασχέσεις γης και στέγης, αναγκαστικοί χωρισμοί οικογενειών, καθημερινοί βασανισμοί κι εξευτελισμοί, ελεύθεροι σκοπευτές που δε διστάζουν να πυροβολούν ακόμη και παιδιά… Το τελευταίο διάστημα ο πόλεμος έχει ενταθεί με ανελέητους βομβαρδισμούς αμάχων (ακόμη και σε νοσοκομεία!), αποκλεισμούς βασικών αγαθών όπως νερού και ρεύματος, χτυπήματα σε περάσματα διαφυγής προς τη νότια Γάζα και απαγόρευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι κυβερνώντες της Δύσης παρακολουθούν το εντεινόμενο έγκλημα “συντετριμμένοι”, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο κράτος του Ισραήλ και μάχονται για το δικαίωμά του στην “αυτοάμυνα”. στηρίζοντας τις “ειρηνευτικές αποστολές” του ΝΑΤΟ. Ως συνήθως, καταδικάζουν απερίφραστα τους αλλόθρησκους, αναπαράγοντας το αφήγημα της εγγενούς προδιάθεσης του Ισλάμ για εξτρεμιστική βία. Νιώθουμε για άλλη μια φορά πόσο δομικά ισλαμοφοβική παραμένει η Ευρώπη που ενώ συνδράμει -έμπρακτα τις περισσότερες φορές- στους πολέμους της Μέσης ανατολής, το φάντασμα της απειλής παραμένουν οι μουσουλμάνοι, οι οποίοι “συνιστούν απειλή για την ευρωπαϊκή κληρονομιά του Διαφωτισμού, των ανοιχτών κοινωνιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” (https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/119015…).

Την ίδια στιγμή, η καταγγελία των πολεμικών ενεργειών του Ισραηλινού κράτους συχνά κατηγοριοποιείται ως “σχετικοποίηση” και νομιμοποίηση της βίας της Χαμάς (https://commonality.gr/tzoyntith-mpatler-pala…). Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές/τριες μεγάλων Πανεπιστημίων που στηρίζουν ανοιχτά το τέλος του δράματος του παλαιστινιακού λαού διαπομπεύονται, χαρακτηριζόμενοι ως αντισημίτες, ενώ οι μεγάλοι ιδιώτες «χορηγοί» απειλούν με παύσεις των χρηματοδοτήσεων των ιδρυμάτων (μια εικόνα από το μέλλον των ελληνικών Πανεπιστημίων και τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις θα έλεγε κανείς). Ακόμα, οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία απαγορεύονται (https://thepressproject.gr/apagorefseis-diadi…). Όμως η μανιασμένη λογοκρισία και η καταστολή δεν είχαν αντίκρισμα. Και τα φοιτητικά κινήματα ανά τον κόσμο συνεχίζουν να καταγγέλλουν το έγκλημα, και οι λαοί κατεβαίνουν μαζικά διαδηλώνοντας!

«Στην Ελλάδα δεν λένε “πρόσφυγες που έρχονται από τον πόλεμο”, αλλά “ισλαμιστές που θα μας καταστρέψουν”. Μετά από 22 χρόνια παραμονής μας στη χώρα δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου…» (Taher Alihzadeh)

Αυθόρμητα σκεφτόμαστε πράξεις και ρητορικές μίσους που δυστυχώς συναντάμε στη χώρα μας: από τις καταδίκες της Ελλάδας για τη ρατσιστική αντιμετώπιση των μουσουλμάνων, την ακροδεξιά και τους μητροπολίτες “για τον κίνδυνο και το σχέδιο εξισλαμισμού της Ελλάδας”, τα εξώφυλλα εγχώριου Τύπου “πετάξτε τους στη θάλασσα”, “κανίβαλοι”, “ορδές βαρβάρων”, “αθόρυβος μη συμβατικός τούρκικος στρατός οι λαθρομετανάστες” μέχρι τις απόψεις που καθημερινά ακούμε από συναδέλφους, γείτονες κλπ, ατάκες που αναπαράγονται μηχανικά εξαιτίας της άγνοιας στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το ελληνικό κράτος, πιστό σκυλί στο πανίσχυρο Ισραήλ και δεσμευμένο από τις διακρατικές συμφωνίες που έχει συνάψει μαζί του, παίζει ενεργό ρόλο για άλλη μια φορά και σε αυτόν τον πόλεμο. Μια ακόμη ντροπιαστική παρουσία της χώρας καταγράφηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία η Ελλάδα βρέθηκε στο μπλοκ των χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα που καλεί σε “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα https://www.ieidiseis.gr/kosmos/220458/psifis….

Στα Χανιά, η βάση της Σούδας αποτελεί εξέχον ορμητήριο στα σχέδια των “ειρηνιστών” και το ίδιο συμβαίνει και σε αυτόν τον πόλεμο πόλεμο (https://www.zarpanews.gr/chania-megali-kinito…) (https://www.haniotika-nea.gr/anagnoristika-ae…). Όμως το αχόρταγο τέρας του ΝΑΤΟ ζητά διαρκώς κι άλλες διευκολύνσεις κι άλλα σημεία για να εγκατασταθούν κι άλλες βάσεις στη χώρα…

Άραγε θα συνηθίσουμε ακόμα έναν (όχι και τόσο μακρινό) πόλεμο όπως συνηθίσαμε τον καθημερινό θόρυβο των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια μας;

Ο πόλεμος γεννά την προσφυγιά!

Πόσο ειρωνικό, ανιστόρητο και απάνθρωπο ακούγεται σήμερα το ερώτημα “γιατί δεν έκατσαν στη χώρα τους να πολεμήσουν;”

Είμαστε με τους κολασμένους αυτού του κόσμου απ’ όπου κι αν προέρχονται, με όσες και όσους είχαν την ατυχία να βιώσουν στο πετσί τους τη φρίκη του πολέμου, την επέλαση του ιμπεριαλισμού. Με τις/τους αντιρρησίες συνείδησης του Ισραήλ που αρνούνται με βαρύ τίμημα τον πόλεμο και τη λήθη που έχει επιβληθεί για τη “δικτατορία του Ισραήλ και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών”, με τις δεκάδες ανά τον κόσμο αντιπολεμικές διαδηλώσεις μνήμης για την ειρήνη, την αυτοδιάθεση των λαών, την ελευθερία! (https://www.epohi.gr/article/48083/israhl-ohi…)

Όχι “ανθρωπιστικές” παύσεις, καθολική κατάπαυση του πυρός τώρα και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων!

Όχι άλλη εμπλοκή της Ελλάδας και σ’ αυτόν τον πόλεμο!

Να κλείσει η βάση της Σούδας!

Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες!

Για τη φιλία των λαών, την ειρήνη!

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!!

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων


Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή 29/10 με μαζική συμμετοχή

Μοιραστείτε το άρθρο