Δράσεις διαμαρτυρίας και μηνύματα αλληλεγγύης στον εκ νέου διωκόμενο αγωνιστή εκπαιδευτικό Ηλία Σμήλιο

Με απόφαση συμμετοχής όλων σχεδόν των εκπαιδευτικών Σωματείων και παρουσία 70 περίπου ατόμων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  δυναμική κινητοποίηση στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, που θα έχει συνέχεια και την επόμενη Τετάρτη 1/11, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στις 14:00.
——-
Όπως γράφει ο ίδιος ο Ηλίας Σμήλιος σε σχόλιό του στο facebook – από όπου και το φωτογραφιό υλικό:
Ιδιαίτερα μαζική (παρά την ανακοίνωσή της κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή) η σημερινή ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (και συνολικότερα ενάντια στο κύμα διώξεων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα). Πέραν των δεκάδων ψηφισμάτων συμπαράστασης που μέχρι τώρα συγκεντρώθηκαν και της επιδόθηκαν, να επισημάνουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά σωματεία της πόλης, τις πολλές τοποθετήσεις προέδρων και μελών Δ.Σ. που επεσήμαναν το απαράδεκτο, άδικο, εκδικητικό και παράνομο της παραπομπής και τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των παραβρισκόμενων. Ως προς την “ελαφρά τη καρδία” παραπέμπουσα Δ/ντρια Π.Ε. στην ουσία αποδέχτηκε ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές και ενώ θα μπορούσε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο (αφού άλλωστε δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση) την προώθησε, χωρίς καν να λάβει υπόψη της την σαφή πρόβλεψη της παρ. 3 του άρθρου 107 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που ξεκάθαρα προβλέπει ότι “σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή (…) η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης”. Καμιά απάντηση στην ουσία, παρά αόριστες υποσχέσεις για (κατόπιν εορτής) εξέταση του θέματος με τις νομικές υπηρεσίες κι ας της επισήμαιναν όλοι ως μόνο δρόμο την ανάκληση της παραπομπής. Κι έτσι ανανεώσαμε το ραντεβού από σήμερα κιόλας, με ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 NOEMΒΡΗ, 2μ.μ., ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς ΚΕΝΤΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (κτίριο ZEDA).
Ως προς τη δική μου συνεισφορά στην κουβέντα, να επισημάνω εδώ μόνο την τελευταία μου φράση: Όσα πειθαρχικά, όσες διώξεις κι αν στήσετε, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΑΛΙ ΑΠ’ ΕΞΩ ΘΑ ΜΕ ΒΡΕΙ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!
Ευχαριστώ/ούμε για την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σας!
VENCEREMOS!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Το βαθύ κράτος στοχοποιεί για άλλη μια φορά τον αγωνιστή Ηλία Σμήλιο επιθυμώντας να σιγήσει η φωνή της λαϊκής αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

Για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών ο Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος, μαχητικός συνδικαλιστής του εκπαιδευτικού κινήματος, αγωνιστής, δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ το 2014-’15, πρωτοστάτης σε όλα τα λαϊκά κινήματα της πόλης, η φωνή τους σε κάθε μικρή ή μεγάλη διαδήλωση και πορεία.

Μετά τις επανειλημμένες δικαστικές διώξεις, τις νέες που προγραμματίζονται ασταμάτητα, χρησιμοποιούν τώρα και τις πιο αντιδραστικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα σαν ένα ακόμη επεισόδιο στον γνωστό κύκλο διώξεων εναντίον όσων  τολμούν να αντιστέκονται συλλογικά στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Την Δευτέρα 16/10/23  και μάλιστα στο περιθώριο μιας παρέμβασης του Ζ΄ Συλλόγου Π.Ε. στην Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης για ένα σοβαρό θέμα σχολείου της περιοχής (χωρισμός τμήματος Α΄ τάξης με 29 μαθητές στον Δενδροπόταμο) η Διευθύντρια ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης αφού πρώτα αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του σχολείου, στη συνέχεια σε μια συμβολική κίνηση θράσους, εκδίκησης και εκφοβισμού παρέδωσε στον παρευρισκόμενο, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηλία Σμήλιο, την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πειθαρχική δίωξη στον Ηλία Σμήλιο ασκείται στην βάση των άρθρων του  ν. 3528/2007 (δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) όπως έχουν τροποποιηθεί το 2012 και προβλέπουν  την «ανάρμοστη ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας». Η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί το σύνηθες σαθρό επιχείρημα κάθε φορά που επιχειρείται η στοχοποίηση και η παραδειγματική τιμωρία  των «απείθαρχων». Το λάθος  που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά στο παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Το «έγκλημα» του ήταν ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στο δικαίωμα της στέγης, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds. Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε πως η αρχική καταδικαστική απόφαση στο δικαστήριο -10 μήνες με τριετή αναστολή(!)- ήρθε παρά το γεγονός ότι στη δίκη αποδομήθηκε πλήρως το σαθρό κατηγορητήριο. Κανείς εξάλλου δεν εμφανίστηκε για να διεκδικήσει τα σπίτια που έμπαιναν σε πλειστηριασμό και άρα καμιά διαδικασία δεν διακόπηκε με παράνομη βία, όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες.  Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως δεν πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση και καταδίκη, αλλά αντίθετα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο πενταμελές Εφετείο.

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν λήφθηκαν υπόψη από τη Διευθύντρια Π.Ε. και τους εντολείς της, παρότι τους επισημάνθηκαν. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη η σαφής πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 107 του N. 4328/2007, όπως τροποποιήθηκε (ν. 4325/2015) και βρίσκεται σε ισχύ σήμερα: «Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»

Η νέα δίωξη έχει στόχο την πειθάρχηση όχι μόνο των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται, διαμαρτύρονται, αγωνίζονται για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο, για μια αξιοβίωτη ζωή, μια ζωή που η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων είναι ζωτικά συστατικά της ενάντια στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας και του ανάλγητου αντιλαϊκού αστικού κράτους αλλά και όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν σε όλο το «έθνος των εργαζομένων» αυτοί που είναι το μακρύ χέρι ή υποκλίνονται στα αφεντικά, οικονομικά και πολιτικά.

Είναι μακριά νυχτωμένοι ότι θα τρομοκρατήσουν τον Ηλία, ότι θα μας τρομοκρατήσουν. Όσοι συνέπραξαν στη νέα αυτή δίωξη θα αποκαλυφθούν και θα παραδοθούν στη χλεύη όλων.

Η συγκεκριμένη παραπομπή αποτελεί μια καθαρά πολιτική δίωξη με στόχο τον εκφοβισμό.

Θεωρούμε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου μας Ηλία Σμήλιου

Καταγγέλλουμε την Διευθύντρια Π.Ε. που ως μη όφειλε την άσκησε, ακολουθώντας άνωθεν εντολές

Απαιτούμε

–                  την άμεση απόσυρσή της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη, κατά παράβαση μάλιστα της ισχύουσας νομοθεσίας

–                   την άμεση κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που στοχεύουν στην κατατρομοκράτηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη δίωξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική

Δηλώνουμε πως είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.

Υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία-υγεία-στέγη) για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Θα υπερασπισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Ηλία, τη φωνή και τον αγώνα των κινημάτων, των διαδηλώσεων και της αντίστασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές!

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!


ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

ΟΤΑΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ…
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΜΗΛΙΟΥ!

Περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, επικεφαλής της
δημοτικής κίνησης «ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της
Μενεμένης» βρίσκεται στο στόχαστρο κυβέρνησης, αστυνομίας, δικαστών και
εκπαιδευτικής ιεραρχίας, που με συνεχείς διώξεις προσπαθούν να τον
εκφοβίσουν, να τον εξοντώσουν και να σταματήσουν τελικά τη δράση του στο
εργατικό και λαϊκό κίνημα. Τις τελευταίες ημέρες και ανάμεσα στις τόσες δίκες,
έχει να αντιμετωπίσει και μια πειθαρχική δίωξη στην υπηρεσία του, την
παραπομπή στου στο πειθαρχικό συμβούλιο από την Δ/ντρια Π.Ε.
Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όμως ο σύντροφός μας ο Ηλίας, όπως ο ίδιος δηλώνει είναι πρώτα απ’ όλα
δάσκαλος. Και ύψιστο καθήκον του δασκάλου είναι το να μαθαίνει στις
τρυφερές ψυχές των μαθητών/τριών του την ανθρωπιά. Μια ανθρωπιά που
διδάσκεται πρωτίστως έμπρακτα, “δια του παραδείγματος” –διαφορετικά
εμπίπτει στην περιοχή του γνωστού στο λαό μας "δάσκαλε που δίδασκες και
νόμο δεν εκράτεις". Η ανθρωπιά δε διδάσκεται με σενάρια επί χάρτου, αλλά
έμπρακτα με πράξεις αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

Όταν η κατευθυντήρια γραμμή των ιθυνόντων, του Υπουργείου Παιδείας είναι
ένα σχολείο υπηρέτης της αγοράς, τότε προωθείται η δημιουργία -ή καλύτερα η
"παραγωγή" ατόμων -όχι ανθρώπων- που να πορεύονται τη μοναχική τους
πορεία αδιάφοροι για το συνάνθρωπο, συγκεντρώνοντας απλά δεξιότητες που
θα τους κάνουν πιο παραγωγικούς και βολικούς. Σ' αυτή την κατεύθυνση η
αλληλεγγύη και όσοι την προάγουν είναι εμπόδιο. Τότε λοιπόν η
αλληλεγγύη ποινικοποιείται.

Ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της
Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για την
υπεράσπιση του δικαιώματος στη στέγη των συνανθρώπων του που
απειλούνταν από πλειστηριασμό. Όχι μόνο δηλαδή δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο
ως εκπαιδευτικός στο σχολείο του και ως υπάλληλος αλλά ακολούθησε αυτό
ακριβώς για το οποίο ψηφίστηκε από τους υνδημότες, βασικό στοιχείο του
προεκλογικού προγράμματος της «ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ», από το 2014 ως σήμερα: την
προστασία της λαϊκής κατοικίας (και) συνδημοτών μας που κινδυνεύουν από
πλειστηριασμούς και εξώσεις. Η Δ/ντρια Εκπαίδευσης από την πλευρά της,
αγνοώντας (με την διπλή έννοια του ρήματος) και τον ίδιο το νόμο που

ξεκάθαρα αναφέρει ότι δεν διώκεται η πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική
δράση , αλλά και τον κίνδυνο πολύμηνης στέρησης/περικοπής του μισθού-
μοναδικού εισοδήματός του Ηλία Σμήλιου τον παραπέμπει ως μη όφειλε στο
πειθαρχικό συμβούλιο, ακολουθώντας πιστά άνωθεν εντολές!
Η καθαρά πολιτική αυτή δίωξη δεν μπορεί παρά να φέρει στο νου του
καθενός μας τη δίκη του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη το 1956, στη
μετεμφυλιακή Ελλάδα των πολιτικών διώξεων και της άγριας προσπάθειας
φίμωσης κάθε «ανυπάκουης» φωνής, κάθε φωνής η οποία «δεν
συνεμορφώθη».

Ανάμεσα στους υπερασπιστές του τότε, ο ποιητής Κώστας Βάρναλης ενώπιον
του δικαστηρίου θέτει τα ερωτήματα: Ζώντας σε μια κοινωνία αδικίας (ο
συγγραφέας -ακόμη περισσότερο ο δάσκαλος) με ποιους θα πάει; Με τους
αδικητές ή με τους αδικημένους; Αν ο λαός πέσει στα δεσμά της τυραννίας με
ποιους θα συνταχθεί; Με τον τυραγνισμένο ή με τον τύραννο; […] Και
απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου κλείνει το λόγο του λέγοντας:
«Κοιτάξτε μην τύχει και τον αθωώσετε «λόγω αμφιβολιών»! Αν οι νόμοι σας
καταδικάζουν αυτές τις αρετές καταδικάστε τον! Δεν έχει κανένα
ελαφρυντικό. Κανένα!». Όταν δε ο ίδιος ο Λουντέμης κλήθηκε να απαντήσει στο
ερώτημα γιατί δεν έκανε «δήλωση μετανοίας» ώστε να βάλει τέλος στις διώξεις
του, απάντησε:

«ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΓΥΡΙΣΩ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ, ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ,
ΕΓΩ!»

Ο σύντροφος μας, ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος επέλεξε στη ζωή του ν’ αντικρίζει
τα παιδιά του στα μάτια, με το κεφάλι ψηλά! Είμαστε μαζί του, αλληλέγγυοι και
σ’ αυτό τον αγώνα, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας, εργαζόμενοι,
φτωχοί άνθρωποι που καθημερινά αγωνίζονται για την εξασφάλιση των
αναγκαίων για τη ζωή, αγωνιούν μην τους κόψουν το ρεύμα, μην τους πάρει η
τράπεζα το σπίτι.

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ζητά την άμεση απόσυρσή της απαράδεκτης
παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο του εκπαιδευτικού και
επανεκλεγέντος δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ηλία
Σμήλιου, η οποία αποτελεί καθαρά πολιτική δίωξη, κατά παράβαση
μάλιστα της ισχύουσας νομοθεσίας. Δηλώνουμε πως είμαστε απέναντι
σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η
συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.

Υπερασπιζόμαστε τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα όπως η παιδεία, η
υγεία και η στέγη για όλους τους ανθρώπους (και ιδιαίτερα τους πιο
ευάλωτους) και στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν
να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Μοιραστείτε το άρθρο