Αντιφασιστική Δίκη Περάματος, Παρασκευή 20/10 στις 8:30 στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Την Παρασκευή 20 Οκτώβρη συνεχίζεται, μετά από διακοπή, στα Δικαστήρια Πειραιά η δίκη της φασιστικής ενέδρας που έγινε τον Μάη του 2018 στο Πέραμα σε κλιμάκιο φίλων και μελών της ΟΡΜΑ.

Η ναζιστική ΧΑ είχε στήσει δήθεν «σωματείο» για να παίξει απεργοσπαστικό ρόλο χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα και την συλλογική πάλη των εργατών στη ΝΕΖ, αλλά, κυρίως για να ενισχύσει την φασιστική της παρέμβαση στο λαό του Περάματος. Το 2018 η ΧΑ με πλήρως αποδυναμωμένα τα τοπικά γραφεία της σε Πέραμα και Σαλαμίνα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης χρησιμοποιεί ως ορμητήριο την γιάφκα του λακέδικου «σωματείου» για να επιτεθεί στην ΟΡΜΑ. Οι επικεφαλής της φασιστικής ενέδρας ήταν οι Νίκος Μεγαλοοικονόμου και Νίκος Αποστόλου. Τα τσιράκια του καταδικασμένου Λαγού που φυγάδεψε και κάλυψε τα στοιχεία τους στο Α.Τ. Περάματος την ημέρα της επίθεσης. Ο ρόλος του Μεγαλοοικονόμου είναι γνωστός ως απεργοσπάστη τραμπούκου στο λιμάνι της COSCO με ιστορικό επιθέσεων σε απεργίες σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ). Ο Αποστόλου είναι στη φυλακή καταδικασμένος σε 7 χρόνια ως μέλος της ΧΑ στη μεγάλη δίκη της συμμορίας, όπως επίσης τον Μάρτη του 2022 καταδικάστηκε για την φασιστική επίθεση χρυσαυγιτών σε εκδήλωση της ΟΡΜΑ και σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας τον Δεκέμβρη του 2017.

Η ΟΡΜΑ για να ξηλώσει τον φασιστικό μηχανισμό σε Πέραμα και Σαλαμίνα, ήδη από το 2015 είχε μόνιμη και επίμονη παρουσία και μαχητική δράση στην περιοχή. Τακτικές εξορμήσεις στην πόλη, στα σχολεία και στα Ferry Boat, μαζικές αφισοκολλήσεις και εκδηλώσεις αντιφασιστικού και διεθνιστικού χαρακτήρα στάθηκαν ανάχωμα στην φασιστική δράση και έδωσαν ανάσα στον εργαζόμενο κόσμο και την νεολαία της ευρύτερης περιοχής. Η αδιάλειπτη αντιφασιστική μάχη που έδωσε η ΟΡΜΑ μαζί με εργατικά σωματεία και ταξικούς φορείς απενεργοποίησε τη δράση του «σωματείου»-γιάφκα και έκλεισε τα τοπικά γραφεία της ΧΑ σε Σαλαμίνα Πέραμα. Το Πέραμα, μια παραδοσιακή εργατούπολη απαλλάχτηκε από την φασιστική απειλή. Αυτό αποτελεί και την σφραγίδα τέλους της ΧΑ στην περιοχή. Το εφετείο της μεγάλης δίκης όπως και η δίκη του Περάματος αποτελούν τα τελευταία αντιφασιστικά βήματα για την πλήρη εξάλειψη τους.

Η δίκη του Περάματος δεν αφορά μερικούς φασίστες που χτύπησαν αγωνιστές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε το 2018, δηλαδή σε περίοδο που η δίκη δίωξης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Η επίθεση ήρθε ως απάντηση και τρομοκρατία απέναντι στην ΟΡΜΑ που εκείνο το διάστημα είχε καταφέρει να σπάσει την φασιστική κυριαρχία σε Πειραιά-Πέραμα-Σαλαμίνα με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Η δίκη αποτελεί την πρώτη που στήνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η αστική δικαιοσύνη να δικάσει φασίστες και αντιφασίστες σε μια εξίσωση συμπλοκής άκρων. Ο Μαχητικός Αντιφασισμός δεν μπορεί να εξισώνεται με την φασιστική βία και τρομοκρατία. Δεν χρειάζεται να έχουμε ούτε βαριά τραυματίες ούτε νεκρούς για να μην θεωρούμαστε οι αντιφασίστες στόχοι της ΕΛΑΣ. Η πάγια τακτική της αστυνομίας να προχωρά σε διώξεις αντιφασιστών και φυγάδευση φασιστών αποτελεί άλλον έναν λόγο που η ΟΡΜΑ προχώρησε την καταγγελία-μήνυση της επίθεσης. Η σκευωρία κατά των αντιφασιστών – θυμάτων της επίθεσης θα καταπέσει και απαιτούμε να αθωωθούν.

Η δίκη του Περάματος για την δολοφονική επίθεση των φασιστών από το δήθεν σωματείο “Αγ.Νικόλαος” που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο ξεκίνησε την Πέμπτη 21/9. Από την μεριά των αντιφασιστών και την υπεράσπιση της ΟΡΜΑ δηλώθηκαν 7 μάρτυρες υπεράσπισης: Γιώργος Γιαννουλέας (μέλος ΟΡΜΑ), Γιάννης Μιχάλαρος (αυτόπτης μάρτυρας – συμμετέχων στην παρέμβαση της ΟΡΜΑ), Σπύρος Μαρκέτος (καθηγητής πολιτικών επιστημών ΑΠΘ), Άρης Βασιλόπουλος (τέως Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος), Τάκης Καραγιαννάκης (τέως Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος), Θεόδωρος Μιλτιάδης (Αντιδήμαρχος Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας), Χρήστος Νομίδης (μέλος ΟΚΔΕ – Σπάρτακος και μέλος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών) και θα προστεθεί και ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος. Το σύνολο των μαρτύρων αποδεικνύει την αξία και το πολιτικό περιεχόμενο που έχει αποκτήσει αυτή η δίκη για το αντιφασιστικό κίνημα. Καμία καταδίκη αντιφασίστα δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Το δικαίωμα των αγωνιστών να ελευθερώνουν τις γειτονιές από τους φασίστες είναι νομιμοποιημένο κοινωνικά και πολιτικά. Η παρουσία των αντιφασιστών στο δρόμο για να μιλήσουν με την γειτονιά και να μοιράσουν πολιτικό υλικό στην κοινωνία είναι αναντίρρητο δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στην τρομοκρατία και τα εγκλήματα που λάμβαναν χώρα την περασμένη περίοδο. Ήρθε η ώρα τα υπολείμματα της ναζιστικής συμμορίας στο Πέραμα να τιμωρηθούν και από τα δικαστήρια.

Αντιθέτως, οι φασίστες δεν εμφάνισαν ούτε έναν μάρτυρα να τους υπερασπιστεί, κραυγαλέο δείγμα του διαλυμένου κομματικού μηχανισμού τους αλλά και ανυπαρξία υπερασπιστών τους. Ως συνεχιστές της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής συμμορίας δεν μπορούν να σταθούν μπροστά στο κατηγορητήριο, είναι απογυμνωμένοι και το μόνο που θα επιδιώξουν είναι να ρίξουν τους τόνους για να γλιτώσουν την καταδίκη.

Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα πρέπει να κριθεί στο πολιτικό του αντίκτυπο, γι’αυτό δίνουμε βάρος στην ανάγκη στήριξης της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια και συμμετοχής μέσα στην αίθουσα από μεμονωμένους αγωνιστές ως σωματεία και οργανώσεις του κινήματος, να δώσουμε όλοι μαζί το τέλος της γιάφκας του “Αγ.Νικολάου” στο Πέραμα.

O κόσμος της εργασίας, του αγώνα και η νεολαία βρίσκονται στο πλευρό των αντιφασιστών. Ψηφίσματα συμπαράστασης υπογράφουν το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και αριστερές δημοτικές κινήσεις σε Σαλαμίνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Πειραιά, Περιστέρι, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, πλήθος ΕΛΜΕ, το ΕΚΠ, η ΠΕΝΕΝ, η ΟΕΝΓΕ και άλλα εργατικά σωματεία, όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα καθώς και πολιτικές – κοινωνικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ευρύτερου ταξικού κινήματος.

Απαιτούμε:
• την αθώωση των έξι αντιφασιστών
• την καταδίκη όλων των εμπλεκόμενων φασιστών-τραμπούκων
• το κλείσιμο των γραφείων-γιάφκα “Αγ.Νικόλαος” στη ΝΕΖ

Καλούμε τον κόσμο την Παρασκευή 20 Οκτώβρη σε:
• Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά (οδ. Σκουζέ 3-5) στις 8:30πμ
• Στήριξη στη διάρκεια της δίκης, 9:00πμ στην αίθουσα 215

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Μοιραστείτε το άρθρο