Θάνατος πάνω από τη Γάζα
Αξιωματούχος ΟΗΕ: “Έγκλημα πολέμου η σκόπιμη  λιμοκτονία αμάχων”

Εικόνες ενός ισοπεδωτικού σεισμού έρχονται από τη Γάζα. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα συντρίμμια και μέσα στα συντρίμμια άνθρωποι που αναζητούν τους δικούς τους ή ό,τι έμεινε από αυτούς. Περίπου το 60 τοις εκατό των νεκρών στις επιθέσεις είναι παιδιά και γυναίκες. Ολόκληρες γειτονιές έχουν αφανιστεί. Νοσοκομεία “χτυπημένα” και όσα στέκουν ακόμη όρθια δεν μπορούν να βαστάξουν όλον αυτόν τον ανθρώπινο πόνο. Πλησιάζουν σε πλήρη κατάρρευση λόγω του ότι το Ισραήλ σταμάτησε όλες τις προμήθειες καυσίμων, τροφίμων, νερού και ηλεκτρισμού στον πολιορκημένο θύλακα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή συντονιστή του Γιατρού Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, Ayman al-Djaroucha, όλοι οι ασθενείς που έλαβαν στην κλινική τους στην πόλη της Γάζας ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 14 ετών.

Στο Deir al-Balah, ένα κατοικημένο τμήμα της Γάζας, ολόκληρες οικογένειες έχουν αφανιστεί στον ολονύκτιο βομβαρδισμό της Τετάρτης, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά. Η Γάζα κινδυνεύει από τη μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή στον κόσμο, να καταστεί το μεγαλύτερο νεκροταφείο στην υφήλιο.

Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης αναφέρει ότι 14 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα από το Σάββατο. Το Νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν έχει σταματήσει να λειτουργεί πλήρως, μετά από τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές στον πολιορκημένο θύλακα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια εγκλωβισμένοι άνθρωποι .
Πολλά ασθενοφόρα έχουν επίσης στοχοποιηθεί στις επιθέσεις, δυσκολεύοντας το ιατρικό προσωπικό να προσεγγίσει τα θύματα.

Τα νεκροτομεία στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας έχουν γεμίσει πλήρως, με τους ανθρώπους να πρέπει να αφήνουν τα πτώματα των αγαπημένων τους στους δρόμους. Οι καταψύκτες των νεκροτομείων έχουν επίσης σταματήσει να λειτουργούν επειδή το Ισραήλ διέκοψε το ρεύμα τη Δευτέρα.

Σοροί συσσωρεύονται στους δρόμους έξω από το νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πολιορκία στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, καθώς οι άνθρωποι έχουν περάσει έξι ημέρες χωρίς καθαρό νερό.

6.000 βόμβες έχουν “χτυπήσει” τη Γάζα

Ο ρυθμός είναι καταιγιστικός. Κάθε περίπου 30 δευτερόλεπτα, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου που μόλις και μετά βίας διακρίνεται, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι από το περασμένο Σάββατο έχει βομβαρδίσει τη Λωρίδα της Γάζας με 4.000 τόνους εκρηκτικών. «Περίπου 6.000 βόμβες έχουν ριφθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με 4.000 τόνους εκρηκτικά», από την έναρξη της ισραηλινής απάντησης στην επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς, σκοτώνοντας «εκατοντάδες τρομοκράτες», σημειώνει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, σήμερα το απόγευμα, έφτασε τους 1.354 ανθρώπους – εκ των οποίων 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Το υπουργείο αναφέρει ότι το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να καταρρέει ολοσχερώς και ότι ο αριθμός των τραυματιών υπερβαίνει τις δυνατότητες των υπηρεσιών τους.

Από την άλλη, καταιγισμός ρουκετών από τη Χαμάς, προς Νετιβότ και Σντερότ, τις δύο κοινότητες που δέχτηκαν τα περισσότερα πυρά, λίγο προτού να ξεκινήσουν οι ριπές από την πλευρά του Ισραήλ, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι . Δύο από αυτές τις “ Made in Gaza” ρουκέτες, έπεσαν στο Σντερότ, τραυματίζοντας τέσσερις Ισραηλινούς πολίτες – τους δύο από αυτούς, σοβαρά.

Ανησυχία για δεύτερη Νάκμπα

Σε απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή».

Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα ότι η αλλαγή θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή επανάληψης της Νάκμπα, του μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων του 1948, εάν χιλιάδες φύγουν από τον πολιορκημένο θύλακα και περάσουν στην Αίγυπτο .

Οι συζητήσεις έχουν αυξηθεί αυτή την εβδομάδα για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, για να επιτραπεί στους αμάχους να ξεφύγουν από τον ανελέητο βομβαρδισμό του Ισραήλ.

“Έγκλημα πολέμου η σκόπιμη  λιμοκτονία αμάχων”

“Έγκλημα πολέμου” χαρακτηρίζει η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Francesca Albanese τη σκόπιμη λιμοκτονία αμάχων και ενδεχομένως και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, στηλιτεύοντας τη  στάση του ηγέτη των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ανησυχητική».

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας υψηλόβαθμος πολιτικός εκφράζει την υποστήριξή του για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου και, ενδεχομένως, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας: τέτοιος είναι η σκόπιμη λιμοκτονία αμάχων όταν αποτελεί μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης σε άμαχο πληθυσμό», είπε, μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην κοινωνική πλατφόρμα X.
Η δήλωση έγινε ως απάντηση σε συνέντευξη στην οποία ο Στάρμερ λέει ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και «νομίζω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα [να κόψει νερό και ρεύμα και να επιβάλει πολιορκία στη Γάζα] σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση».

Επίσης, προκαλεί την Ursula von der Leyen να πάρει την ίδια θέση που είχε υποστηρίξει και στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αφήνοντας ανοιχτές αιχμές για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στον Στάρμερ “απαντά” μέσα από την πλατφόρμα Χ και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, ο ποίος καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός, προτού η Γάζα μετατραπεί σε ερείπια. “Πρέπει να καταδικάσουμε τη στόχευση όλων των αμάχων, ανεξάρτητα από το ποιος το κάνει. Γιατί οι πολιτικοί μας δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη βασική ηθική αρχή και να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο καθολικά και ισότιμα; Πόσες αθώες ζωές Παλαιστινίων πρέπει να διαγραφούν στο όνομα της αυτοάμυνας;”

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν χαρακτηρίσει την περικοπή τροφής, νερού και ηλεκτρισμού στη Γάζα «ασυνείδητη», χαρακτηρίζοντάς την μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας». «Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή παγιδευμένοι στη λωρίδα της Γάζας, όπου οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση σε καταστροφή. Πάνω από 300 μέλη του προσωπικού των ΓΧΣ βρίσκονται στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους έχουν χάσει σπίτια ή μέλη της οικογένειάς τους. Ήταν σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν», πρόσθεσαν.

Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin απαγόρευσε τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε ολόκληρη τη χώρα  δηλώνοντας ότι «είναι πιθανό να προκαλέσουν ταραχές στη δημόσια τάξη». Τουλάχιστον 12 Γάλλοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Ισραήλ και 17 αγνοούνται σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Η γαλλική αστυνομία διέλυσε τη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι με δακρυγόνα, ενώ συνέλαβε έναν διαδηλωτή.

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο