Αγώνας στις φυλακές ενάντια στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας και στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Σε πλήθος φυλακών της χώρας πραγματοποιούνται μαζικές κινητοποιήσεις στα πλαίσια της εναντίωσης των κρατουμένων στην ψήφιση των νέων αυστηροποιημένων νομοθετικών ρυθμίσεων του Ποινικού Κώδικα και την κατάργηση ρυθμίσεων του Σωφρονιστικού του 2022. Όπως έχουν αναφέρει σε ανακοινώσεις τους κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών, οι νομοθετικές ρυθμίσεις στοχεύουν στην τέρψη ενός ακροδεξιού ακροατηρίου και χρονικά έχει επιλεχθεί αυτή η στιγμή με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια. Τα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με την οποιαδήποτε προσπάθεια ομαλής επανένταξης στην κοινωνία και δεν επιλύουν σε καμία των περιπτώσεων το πρόβλημα της υποτροπής.

Οι παθογένειες και οι απάνθρωπες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό παρά τις προσπάθειες των κρατουμένων να τις δημοσιοποιήσουν και να ανοίξει η συζήτηση γύρω από αυτές. Τιμωρητικές και εξευτελιστικές πρακτικές, απομονώσεις σε ακατάλληλους και μολυσμένους χώρους με διάφορα προσχήματα, χαλασμένα τρόφιμα, διασπάθιση κρατικού χρήματος και πολλά άλλα είναι καθημερινά φαινόμενα που εκτυλίσσονται εντός των φυλακών.


ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ

Οι κρατούμενοι πολλών φυλακών της χώρας βρίσκονται σε μαζικές κινητοποιήσεις με στόχο το μπλοκάρισμα της ψήφισης των νέων αυστηροποιημένων νομοθετικών ρυθμίσεων του Ποινικού Κώδικα και την κατάργηση ρυθμίσεων του Σωφρονιστικού του 2022.

Νέοι περιορισμοί στις άδειες με αυστηροποίηση των λόγων μη χορήγησης ή ανάκλησής τους, αποκλεισμός της πιθανότητας αναστολής για ποινές μεγαλύτερες των 2 ετών, εξίσωση της απόπειρας με την τετελεσμένη πράξη και μια γενικότερη περιστολή των κεκτημένων δικαιωμάτων των έγκλειστων που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες, βρίσκονται προ των πυλών.

Όσοι και όσες δε, βρίσκονται στα ελληνικά κολαστήρια κατηγορούμενοι/ες για τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις με τον 187Α, ληστείες ή αδικημάτων περί ναρκωτικών θεμελιώνουν δικαίωμα για άδεια και υφ’ όρων απολύσεις πολύ αργότερα από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα, με τις άδειες για τους πολυ-ισοβίτες ουσιαστικά να καταργούνται.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ

…”Αλίμονο σε αυτούς που θα αποδεχτούν σαν όρο ζωής τη φυλακή”…

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές


Συγκέντρωση/Μικροφωνική αλληλεγγύης με τον αγώνα των κρατουμένων, Πέμπτη 12/10 στις 19:00 στα Προπύλαια

https://athens.indymedia.org/post/1626986/

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Μετά την αυστηροποίηση του σωφρονιστικού κώδικα το Φθινόπωρο του ’22 και τις μαζικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα, το κράτος εξακολουθεί να επιτίθεται έναν χρόνο αργότερα με ακόμη μία αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.

Οι κρατούμενοι σε πολλές φυλακές της χώρας βρίσκονται και πάλι εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αγωνιζόμενοι ενάντια στην εξαθλίωση και την υποτίμηση που βιώνουν, ενάντια σε μία ακόμη επίθεση του κράτους. Αν και η μαζική απεργία πείνας στην οποία προχώρησε πλήθος κρατουμένων στις 18/9 ανεστάλη, ο αγώνας τους συνεχίζεται .

Συγκεκριμένα:

Κορυδαλλός: άρνηση της μεσημβρινής καταμέτρησης των κρατουμένων και του κλεισίματος των κελιών και των προαυλίων.

Πάτρα: άρνηση της μεσημβρινής καταμέτρηση των κρατουμένων και άρνηση στο μεσημβρινό κλείσιμο του προαυλίου.

Μαλανδρινο: αποχή από τα μεροκάματα, άρνηση της μεσημβρινής καταμέτρησης των κρατουμένων και άρνηση στο μεσημβρινό κλείσιμο του προαυλίου.

Τρίκαλα: άρνηση μεσημβρινής καταμέτρησης κρατουμένων και άρνηση στο μεσημβρινό κλείσιμο του προαυλίου.

Χανιά: αποχή από το συσσίτιο, άρνηση μεσημβρινής καταμέτρησης κρατουμένων και άρνηση στο μεσημβρινό κλείσιμο του προαυλίου

Δομοκος: αποχή από συσσίτιο, άρνηση της μεσημβρινης καταμετρησης των κρατουμένων και άρνηση στο μεσημβρινό κλείσιμο του προαυλίου

Κέρκυρα: άρνηση μεσημβρινης καταμέτρησης κρατουμένων.

Καλούμε τον κόσμο του κινήματος να πλαισιώσει τη συγκεντρωση αλληλεγγυης την Πεμπτη 12/10 στις 19.00 στα Προπυλαια.

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές


Κείμενο κρατούμενων από τις 23/9

Είναι λοιπόν η αξιοπρέπειά μας και η άρνηση να παραδοθούμε μοιρολατρικά στους γδάρτες των ονείρων μας που μας επιβάλλει να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι η συνείδησή μας που μας υποχρεώνει να το κάνουμε τιμώντας τους αγώνες των κρατουμένων στο παρελθόν που απέδειξαν με τις νίκες τους πώς η πίστη (στον αγώνα) θα καθορίσει τη μοίρα μας.》20/8/23

Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση εξήγγειλε μέσα από διαρροές την πρόθεση της να καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή το επόμενο διάστημα ένα ορυμαγδό μεταρρυθμίσεων στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, προς τέρψη ενός ακροδεξιού συντηρητικού κοινού, οι οποίες χωρίς αμφιβολία θα τον καταστήσουν τον πιο αναχρονιστικό αλλά και αντιεπιστημονικό στην ΕΕ. Μετρά που βρίσκονται στον αντίποδα της όποιας σωφρονιστικής πολιτικής και προσπάθειας για ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, αλλά και την επίλυση του προβλήματος της υποτροπής. Ένα φαινόμενο που αναμφίβολα οι αιτίες είναι οικονομικές και πολιτικές και ως τέτοιες μονάχα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η απόπειρα ερμηνείας του φαινομένου αυτού με ψυχο-κοινωνικά εργαλεία και η ανάλυση του έξω από το επίκαιρο οικονομικοπολιτικό πλαίσιο (αναδιάρθρωση εργασιακών, ανεργία, παρατεταμένη λιτότητα που πλήττει τα χαμηλά κοινωνικά στρωματά κλπ), έξω από την ταξική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση με λίγα λόγια, είναι τόσο ατελέσφορη προς την κατεύθυνση επίλυσης του φαινομένου όσο και συνειδητή επιλογή από αυτούς που χαράσσουν την κυβερνητική στρατηγική. Διαβάζοντας τις νομοθετικές εξαγγελίες του κ Γ.Φλωριδη, γίνεται σαφές πως καμιά πρόθεση εξυγίανσης των παθογενειών του σωφρονιστικού συστήματος δεν διαφαίνεται αλλά αντίθετα όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε μια πρόσκαιρη επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

Φυσικά ο χρόνος που επιλέγετε να γίνει αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίος αφού η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία σειρά από αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας που αποτυπώθηκαν μέσα από τον πόνο και τη δυστυχία των πολιτών της Θεσσαλίας το προηγούμενο διαστημα,οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση όχι ως πολίτες β κατηγορίες αλλά πολίτες μια τριτοκοσμικής μπανανιας. Με την αποδεδειγμένη για ακόμα μια φορά διασπάθιση δημόσιου χρήματος για τη δημιουργία διαφόρων έργων και υποδομών και την απύθμενη διαφθορά των ανθρώπων στα κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να διασκεδάσει το κλιμα αγανάκτησης εργαλειοποιοντας για ακόμα μια φορά τον ποινικό κώδικα, παίζοντας ουσιαστικά με τις ζωές των πιο ευάλωτων αυτής της κοινωνίας: τους κρατούμενους.

Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι οι κρατούμενοι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν πως αν προχωρήσουν στην ψήφιση το συγκεκριμένων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, θα αντιμετωπίσουν ένα άραγες και πρωτοφανούς αγωνιστικής αποφασιστικότητας μέτωπο από τη μεριά μας.

Οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει οι σχετικές εξαγγελίες και προχωρήσει στην νομοθέτηση τους ως απάντηση θα θα πραγματοποιηθεί η μαζικότερη απεργία πείνας των τελευταίων ετών.

Τίποτα δεν σταμάτησε, όλα συνεχίζονται!

Κρατούμενοι από τα ελληνικά κολαστήρια


Κείμενο από 24/9

Διανύουμε τη 2η τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ, μια κυβέρνηση που ήδη από την πρώτη τετραετία έδειξε την αυταρχική της πλευρά, επιτιθέμενη συνεχόμενα στην αγωνιστική μάζα. Εξάλλου, τόσα αντιλαϊκά νομοσχέδια ψηφίστηκαν “νύχτα” και αφορούσαν βασικές αξίες και αγαθά όπως την υγεία, την παιδεία, τα εργατικά, τα ασφαλιστικά καθώς και το ποινικό και σωφρονιστικό κ.α., θέλοντας έτσι να εξαθλιώσει τα λαϊκά στρώματα και να ενισχύσει την ελίτ.

Ήδη από την αρχή της δεύτερης τετραετίας και ενώ διαδραματίζονται στην χώρα “σκηνές αποκάλυψης” με τις φωτιές στην Ρόδο και στον Έβρο, με τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με τόσα κατεστραμμένα νοικοκυριά και ελλείψεις για τους πληγέντες σε βασικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα, τα τρόφιμα κ.α. για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η κυβέρνηση διπλωματικά δίνει απαντήσεις ενώ την ίδια στιγμή συζητάει για μετατροπές στο ήδη νέο ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα (2022). Θέλοντας έτσι να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των κρατούμενων.

Κρατούμενοι που στοιβαζόμαστε στις αποθήκες του κράτους. Με το που εισέρχεται κάποιος νέος κρατούμενος στην αποθήκη ψυχών του Κορυδαλλού, δέχεται θερμό καλωσόρισμα με ξεγύμνωμα για σωματικό έλεγχο και πέρασμα από τους ειδικούς χώρους (πειθαρχεία), για να κάνει την καραντίνα σε περίπτωση που δεν διαθέτει κάποια πιστοποίηση για Covid19 (εμβόλιο, πρόσφατη νόσηση). Τα πειθαρχεία είναι χώροι με δυσοσμίες λόγω βρώμας και όποιος εισέρχεται εκεί συγκατοικεί ακόμη και με ποντίκια, κοριούς, κατσαρίδες κ.α., με άθλιες υποδομές καθώς ο χώρος αποτελείται από σπασμένα παράθυρα που μπάζει κρύο και σοφάδες που όταν βρέχει στάζουν στο εσωτερικό νερό ακατάπαυστα. Η πενθήμερη παραμονή στα πειθαρχεία ήταν μέτρο κατά της πανδημίας όπως και ένα σωρό άλλα, όπως η μείωση των κλειστών και ανοιχτών επισκεπτηρίων, καθώς και η απαγόρευση εισόδου φαγητών και βασικών αγαθών από τις οικογένειές μας, αναγκάζοντάς μας να αγοράζουμε τα πάντα από τον πανάκριβο μπακάλη, (ιδιωτικό σουπερμάρκετ, φραντσάιζ ΑΒ), που εκτός από τις πανάκριβες τιμές, υπάρχουν και περαιτέρω προβλήματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά τις περισσότερες φορές είναι χαλασμένα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο όριο για λήξη καθώς και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές δε φέρνει τα προϊόντα που γράφει ο κάθε κρατούμενος. Να σημειωθεί πως όλα αυτά τα μέτρα που είναι απόρροια της πανδημίας, ισχύουν κανονικά εντός των τειχών, που εκτός δεν ισχύει κανένα.

Το τελευταίο διάστημα, σαν κρατούμενοι Κορυδαλλού αποφασίσαμε να προβούμε σε κάποιες ενέργειες ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό και Ποινικό Κώδικα και στις επικείμενες μετατροπές του, καθώς και για την αλλαγή της λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού, που όλα τα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας.

Σαν πρώτη κίνηση, τον Αύγουστο μαζέψαμε υπογραφές από τις περισσότερες πτέρυγες και τις παραδώσαμε με τα αιτήματά μας στην διεύθυνση. Σκοπός ήταν να τα προωθήσει στο υπουργείο Προ. Πο., που όπως ήταν αναμενόμενο, διατήρησε τη γνωστή τεχνική “σιγή ιχθύος”, που την ίδια στάση είχε και στην προηγούμενη, που διήρκησε περίπου οχτώ μήνες, κινητοποίησή μας.

Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την άρνησή μας στην μεσημεριανή καταμέτρηση, δηλαδή δεν κλείνουμε τα κελιά και τις κιγκλίδες και με την άρνησή μας στο κλείσιμο του προαυλίου τις μεσημεριανές ώρες. Επίσης, είμαστε αποφασισμένοι και βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει και προχωρήσει στην νομοθέτηση αυτών των μετατροπών που ανήγγειλε, θα προβούμε σε μαζική απεργία πείνας.

Προφανώς και δεν έχουμε αυταπάτες πως ακόμη και η υλοποίηση των αιτημάτων μας θα καλυτερεύσει τη ζωή των κρατουμένων ή ξαφνικά θα γίνει κάποιο μαγικό στην εντός των τειχών ζωή, αλλά αντιλαμβανόμενοι τον αγώνα μας, τον αγώνα της διεκδίκησης, από τη σκοπιά ενός ριζοσπαστικού αγωνιστικού κομματιού, έχουμε να πούμε πως θα φτάσει ως το τέλος, από την αλλαγή του Π.Κ. και Σ.Κ. μέχρι και το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής.

Αιτήματα που αφορούν το Κ.Κ. Κορυδαλλού:

1) Ζητάμε την επαναφορά του δεύτερου εβδομαδιαίου επισκεπτηρίου που για δεκαετίες προβλεπόταν για τους υπόδικους.

2) Ζητάμε να επιτραπεί ξανά η είσοδος μαγειρευτών φαγητών και ορισμένων βασικών αγαθών (λάδι, μέλι, κλπ) που μπορούσαν για πολλά χρόνια να φέρνουν οι συγγενείς στους κρατούμενους.

Αιτήματα που αφορούν το υπουργείο Προ.Πο. και τη γενικευμένη κινητοποίηση των φυλακών:

1) Υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

2) Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

3) Επιτάχυνση της λειτουργίας των δικαστικών συμβουλίων για την χορήγηση της υφ’όρων απόλυσης. Δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος για αναστολή από τον κρατούμενο πριν από την ολοκλήρωση της ποινής του ώστε να πάψει το φαινόμενο οι κρατούμενοι να εκτίουν τέσσερις ή και παραπάνω μήνες πέρα από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

4) Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο 3/5 για την υφ’όρων απόλυση.

5) Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής των ποινών από 20 στα 25 έτη.

6) Να μην εξισωθεί η απόπειρα με την τελεσμένη πράξη.

7) Να μην απαιτείται περισσότερος χρόνος έκτισης όταν η ποινή ξεπερνάει τα 10 χρόνια από την ανώτερη κατά συγχώνευση ποινή (25) για συγκεκριμένα αδικήματα (ληστείες, ναρκωτικά κ.α.).

8) Να μην περάσει η φάμπρικα κέρδους που επιχειρείται να στηθεί με αφορμή τις αναβολές στα δικαστήρια (προβλέπεται για πάνω από μία αναβολή που αιτείται η υπεράσπιση να επιβάλλεται πρόστιμο). 9) Επιστροφή στο καθεστώς χορήγησης τακτικών αδειών, στο νόμο που ίσχυε μέχρι τον Μάιο του 2014. 10) Να μπει τέλος στην υπονόμευση του θεσμού των αγροτικών φυλακών και στο σχέδιο ολοκληρωτικής υποστελέχωσης αυτών και της ΚΑΥΦ.

Αγωνιστική πρωτοβουλία από την Ά Πτέρυγα Κορυδαλλού

Μοιραστείτε το άρθρο