Αυτοδιοικητικές εκλογές Θεσσαλονίκη: Η ποσόστωση γυναικών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές και πώς υποβαθμίζεται

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη*

Είναι γνωστό ότι είναι υποχρεωτικό δια νόμου ο αριθμός των υποψηφίων γυναικών κάθε συνδυασμού να φτάνει στο 40% του συνολικού αριθμού υποψηφίων. Τυπικά, ο νόμος ορίζει ότι αυτό το ποσοστό αφορά “υποψήφιους από κάθε φύλο” αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν υπήρχε ο φόβος μπας κι οι άντρες είναι λιγότεροι από τα τέσσερα δέκατα των υποψηφίων. Μελετώντας όμως τα νούμερα που αφορούν τους συνδυασμούς στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρήσαμε μια σημαντική απόκλιση μεταξύ των ποσοστών ανδρών και γυναικών υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων αντίστοιχα. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι οι ευθύνες αλλά και το κύρος ενός δημοτικού συμβούλου είναι μακράν μεγαλύτερα από αυτά ενός κοινοτικού συμβούλου.

Εφόσον, λοιπόν, δεν έχουμε κάνει κάποιο τραγικό λάθος στις μετρήσεις με βάση την ανακήρυξη των υποψηφίων από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (anak_thessaloniki.pdf (protodikeio-thes.gr)) έχουμε ότι το σύνολο των υποψηφίων όλων των κατηγοριών στις δημοτικές εκλογές είναι 1.643, συμπεριλαμβανομένων και των υποψήφιων δημάρχων. Εξ’ αυτών 906 είναι άντρες (55,14%) και 737 γυναίκες (44,86%), οπότε η διαφορά των ποσοστών είναι 10,29% υπέρ των αντρών. Όμως ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι 733 με τους άντρες να είναι 460 (62,76%) και τις γυναίκες 273 (37,24%), οπότε η διαφορά υπέρ των αντρών εκτινάσσεται στο 25,51%. Στους υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους έχουμε μεγαλύτερη ισορροπία καθώς από τους συνολικά 910 οι 446 (49,01%) είναι άντρες και 464 (50,99%) είναι γυναίκες, δηλαδή οι γυναίκες υπερέχουν κατά μόλις 1,98%. Βέβαια, στον αριθμό των υποψηφίων δημάρχων έχουμε την κορύφωση της διαφοράς καθώς υπάρχει μόνο μια γυναίκα σε σύνολο εννέα (11,11%)!

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τα στοιχεία ανά συνδυασμό.

 

 

Βλέπουμε ότι ο συνδυασμός του Δρ. Τσαβλή είναι ο μόνος που οι γυναίκες είναι λίγο περισσότερες ενώ στο άλλο άκρο έχουμε τον συνδυασμό του Σπ. Πέγκα που ξεπερνά οριακά το όριο του 40% για τις γυναίκες υποψήφιους.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν άρδην όταν δούμε την κατάσταση όσον αφορά το φύλο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Εδώ πρώτη, και με διαφορά, είναι η Πόλη Ανάποδα με υποψήφια δήμαρχο τη Μ. Κέκη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των γυναικών είναι μικρότερο του 40% σε πέντε συνδυασμούς (Πέγκα, Ζέρβα, Καλόγηρου, Κουριαννίδη και Αγγελούδη) κι ειδικά για τον τελευταίο πέφτει κάτω από το 30%.

Τελευταίο στοιχείο που θα παραθέσουμε είναι η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των γυναικών υποψήφιων δημοτικών από τις υποψήφιες κοινοτικές συμβούλους για κάθε συνδυασμό.

Εδώ βλέπουμε ότι ο μόνος συνδυασμός που το ποσοστό των γυναικών υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των γυναικών υποψήφιων κοινοτικών συμβουλών είναι η Πόλη Ανάποδα και μάλιστα με πάνω από πέντε τοις εκατό, ενώ σ’ όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς τα ποσοστά των γυναικών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα των κοινοτικών συμβούλων από δέκα έως είκοσι πέντε τοις εκατό, ποσοστό στο οποίο βρίσκονται οι συνδυασμοί Κουριαννίδη και Αγγελούδη.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι παρόμοια είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως πολύ περισσότερο να φανταστούμε ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχε η νομοθετική υποχρέωση της ποσόστωσης.

Μοιραστείτε το άρθρο