«Είμαστε σε πόλεμο»: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ορκίζεται εκδίκηση μετά την επίθεση της Χαμάς

Πριν από πενήντα χρόνια το Ισραήλ αντιμετώπισε απειλή για την ίδια του την ύπαρξη μετά την αιφνιδιαστική κοινή επίθεση από την Αίγυπτο και τη Συρία που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ . Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σήμερα το πρωί, Σάββατο 7 Οκτωβρίου –της τελευταίας ημέρας των εβραϊκών εορτών– η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι Ισραηλινοί ξύπνησαν από ρουκέτες και σειρήνες αεροπορικής επιδρομής καθώς η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση αντίστασης Χαμάς εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ: «Επιχείρηση Κυκλώνας al-Aqsa», τη μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση που αντιμετώπισε το Ισραήλ από εκείνη τη μοιραία μέρα το 1973.

Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι η συντονισμένη επίθεση είναι «μια απάντηση στη βία του ισραηλινού στρατού και των εποίκων στη Δυτική Όχθη και στη δολοφονία μεγάλου αριθμού παιδιών» και σημειώνει ότι εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες και συνέλαβε «ένα μεγάλο αριθμό» Ισραηλινών αφότου οι μαχητές της πέρασαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 908 τραυματίες και 250 θάνατοι Ισραηλινών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς. Από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα που ακολούθησε, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι: 230 νεκροί και 1.610 τραυματίες Παλαιστίνιοι .

“Είμαστε σε πόλεμο” δηλώνει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο, ύστερα από την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

“Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο”, ανέφερε ο Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Το μήνυμα Νετανιάχου:

“Πολίτες του Ισραήλ. Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο.

Σήμερα το πρωί η Χαμάς εξαπέλυσε μια δολοφονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του. Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται από νωρίς το πρωί.

“Συγκάλεσα τους επικεφαλής ασφαλείας, πρώτα απ’ όλα έδωσα εντολή να καθαρίσουν τους οικισμούς από τους τρομοκράτες που είχαν διεισδύσει – η επιχείρηση αυτή διεξάγεται αυτές τις ώρες.

Ταυτόχρονα, διέταξα εκτεταμένη κινητοποίηση των εφεδρειών και έναν πόλεμο αντιποίνων με δύναμη και έκταση που ο εχθρός δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

“Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν φαντάζεται. Εν τω μεταξύ, καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να υπακούσουν αυστηρά στις οδηγίες του στρατού και στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού.

Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε”.

Μοιραστείτε το άρθρο