Παγκρήτια πορεία στα ΤΑΕ Σούδας, Σάββατο 7/10 στις 19:00 στην πλατεία Σούδας

ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ (ΚΑΙ) ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Κάλεσμα σε παγκρήτια πορεία στα ΤΑΕ Σούδας
Σάββατο 07/10 – 19:00 – πλατεία Σούδας

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης με όλα τα καλέσματα:

Την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσών μπάτσοι των ΤΑΕ Σούδας σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 58χρονος Κώστας Μανιουδάκης. Ακολούθησε τραμπουκισμός και ξυλοδαρμός, με -ανεπιβεβαίωτη ως τώρα- αφορμή για μικροποσότητα κάνναβης, με αποτέλεσμα ο Κώστας να καταλήξει κάποια ώρα μετά, αφού είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Βάμου.

Αμέσως μετά τον θάνατό του η αστυνομία διαρρέει στον τοπικό τύπο την είδηση πως ο «58χρονος έπαθε ανακοπή, κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου από την τροχαία στον ΒΟΑΚ». Η κατάσταση του σώματός του, όμως, όπως το αντίκρισαν συγγενικά πρόσωπα και ιατρικό προσωπικό στο ΚΥ Βάμο, όπως και οι μαρτυρίες από διερχόμενους και κατοίκους του χωριού, καθώς και η εικόνα του σημείου όπου διενεργήθηκε ο «έλεγχος» ανέτρεψαν άμεσα την εντύπωση που επιχειρήθηκε να σχηματιστεί με τη διαρροή της παραπάνω είδησης. Όπως επεσήμανε ο γιος του, σε δημόσια καταγγελία, η διακίνηση της εν λόγω είδησης δείχνει «πως οι μπάτσοι ακολούθησαν για άλλη μια φορά την πάγια τακτική τους για να δημιουργήσουν ένα κλίμα “φυσικής ροής” των πραγμάτων. Να δημιουργήσουν ακόμα μία ιστορία ενός ατυχούς περιστατικού όπως θα συνέβαινε με τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, αν δεν υπήρχε το βίντεο από την δολοφονία του. Στην περίπτωση του πατέρα μου παρουσίασαν τα γεγονότα χωρίς να υπάρχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Αλλά υπάρχει ενοχή ξεκάθαρη και κραυγαλέα».

Εκτός από τα ΤΑΕ Σούδας, θα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο η ύποπτη στάση που έχει τηρήσει η ιατροδικαστική αρχή – καχυποψία που ενισχύεται και από την πρόσφατη καταγγελία που κατέθεσε η οικογένεια της Έφης Τσιχλάκη στα Χανιά. Ευθύνη, φυσικά, έχει και η πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ με τη μεροληπτική στάση που έχουν κρατήσει μέχρι και σήμερα: αφενός βιάστηκαν να αποδώσουν τον θάνατο του Κώστα σε «ανακοπή καρδιάς μετά από τυχαίο έλεγχο της τροχαίας στον ΒΟΑΚ», υιοθετώντας την αστυνομική αφήγηση, και αφετέρου έχουν αποσιωπήσει την καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε από τον γιο του τις τελευταίες μέρες.

Ο θάνατος του Κώστα Μανιουδάκη είναι ακόμα μία κρατική δολοφονία. Στον καιρό των δολοφόνων τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» περνάει από πάνω μας, και αυτό δημιουργεί μια όλο και πιο ασφυκτική συνθήκη, από την οποία κανένα δεν μπορεί να «δραπετεύσει»: Από τα απρόσιτα ράφια των supermarket, τις εσκεμμένες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού που αφήνουν πίσω τους λεηλατημένες ζωές και ισοπεδωμένες εκτάσεις, ως τις αλλεπάλληλες κρατικές δολοφονίες ντόπιων και μεταναστών, τη διάχυτη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται για «κρίσεις άνευ προηγουμένου» ή μεμονωμένα περιστατικά, όπως διατυμπανίζει η κυριαρχία. Αυτό που βιώνουμε είναι το αποτέλεσμα των κρατικών πολιτικών, και των καπιταλιστικών προσταγμάτων. Γιατί η επιβίωση του καπιταλισμού περνάει μέσα από τη σαρωτική επίθεση στα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Οι μέρες που έρχονται ζέχνουν μόνο αστυνομοκρατία, εξαθλίωση και θάνατο. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να μην δείξουμε καμία ανοχή στη βαρβαρότητα.

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΜΜΕ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ, ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ
ΝΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 30 Σεπτέμβρη: Πανελλαδική ημέρα δράσεων ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα

Διαδήλωση ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα: Σάββατο 30/09 – 11:00 – πλατεία Αγοράς

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Τρίτη 03/10 – 19:00 – στην αυλή στον κατειλημμένο λόφο Καστέλι

Ανοιχτή συνέλευση για ενημέρωση και οργανωτικά της παγκρήτιας πορείας: Παρασκευή 06/10 – 19:00 – στην αυλή στον λόφο Καστέλι

Παγκρήτια πορεία στα ΤΑΕ Σούδας: Σάββατο 07/10 – 19:00 – πλατεία Σούδας

** [Αίτημα της οικογένειας:] Καλούμε όσους πέρασαν από το σημείο την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου από τις 18:45 – 19:45 στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσών και έχουν πληροφορίες να επικοινωνήσουν μαζί μας. **

ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη
anoixti_kmanioudakis_xania@espiv.net


Ως Ανοιχτή συνέλευση Αθήνας ενάντια στην κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη στηρίζουμε και καλούμε με την σειρά μας στην Παγκρήτια πορεία το Σάββατο 7 Οκτώβρη στα ΤΑΕ Σούδας.

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου στον επαρχιακό δρόμο Σούδας Φρε-Βρυσσών στα Χανιά, αστυνομικοί των ΤΑΕ-Σούδας (σώμα της αστυνομίας που ασχολείται με τον έλεγχο ναρκωτικών στην Κρήτη) σταματούν το αυτοκίνητο που οδηγεί ο 58χρονος Κώστας Μανιουδάκης. Αφού κάνουν λόγο για μικροποσότητα χασίς, τον απομακρύνουν βίαια από το όχημά του, περνώντας του χειροπέδες και χτυπώντας τον βαριά. Κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού του και ενώ αυτός φώναζε ότι είχε χειρουργηθεί πρόσφατα, τα ΤΑΕ- Σούδας, αδιαφορώντας επιδεικτικά, προχώρησαν σε σύλληψη. Μεταφερόμενος προς το περιπολικό, ο Κ.Μ. καταρρέει δεμένος πισθάγκωνα, αφού δεν άντεξε τον βασανισμό. Οι αστυνομικοί των ΤΑΕ-Σούδας, παρόλο που ήταν υποχρεωμένοι, δε γνώριζαν από παροχή πρώτων βοηθειών. Έτσι, προσπαθούν μάταια μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΕΚΑΒ να τον επαναφέρουν, κάνοντάς του μαλάξεις με λανθασμένο τρόπο και σπαταλώντας κρίσιμο χρόνο.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρξε μάρτυρας που τους φώναζε να του βγάλουν τουλάχιστον τις χειροπέδες αφού ήταν αναίσθητος κατάχαμα. Στη συνέχεια, άλλη μάρτυρας προσπάθησε να τον επαναφέρει με ΚΑΡΠΑ μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο. Στον δρόμο προς το νοσοκομείο, ο Κ.Μ. αφήνει την τελευταία του πνοή στο όχημα του ΕΚΑΒ. Από κει και πέρα, ξεκινάει από την αστυνομία και τα ΜΜΕ μία μεθοδευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ως έμμισθα τσιράκια κράτους και αφεντικών ενορχηστρώνουν την προπαγάνδιση της κυρίαρχης αφήγησης, στοχεύοντας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στη σίγηση της κοινωνικής οργής. Τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ, σερνόμενα πίσω από τις κρατικές προσταγές, έσπευσαν να ενισχύσουν το αφήγημα των κατασταλτικών δυνάμεων. Συγκάλυψαν τη δολοφονία και παραποίησαν για άλλη μια φορά την πραγματικότητα, χωρίς να κοινοποιήσουν καμία άλλη πηγή πέραν των ανακοινώσεων της αστυνομίας, διασπείροντας τα παρακάτω ψεύδη για να κουκουλωθεί το γεγονός: Τα πρώτα άρθρα ανέφεραν πως ο έλεγχος έγινε στον ΒΟΑΚ, παρότι όλα έλαβαν χώρο στον επαρχιακό δρόμο Φρε Βρυσσών, ώστε να νομιμοποιηθεί το αφήγημα περί τυχαίου ελέγχου τροχαίας. Οι μπάτσοι που δολοφόνησαν τον Κ.Μ., δεν ήταν αστυνομικοί της τροχαίας αλλά ανήκαν στα ΤΑΕ Σούδας, σώματος στην Κρήτη γνωστό για τις βιαιότητες τη διαπλοκή και την ασυδοσία στον τρόπο που κινείται, γνωστό για τους τραμπουκισμούς και πάσης φύσεως εκφοβισμούς σε όποιο αυτοί κάθε φορά αποφασίζουν. Δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών να επαναφέρουν τον Κ.Μ. Ούτε λόγος για το βίαιο ξυλοδαρμό και τη σύλληψή του.

H συγκάλυψη ενισχύθηκε ξεδιάντροπα και από τον ιατροδικα-στή Μπελιβάνη με γνωμάτευση περί παθολογικών αιτιών και απουσίας κακώσεων, ενώ τα σημάδια από τα χτυπήματα των αστυνομικών ήταν εμφανέστατα μέχρι και στην κηδεία του, πέντε μέρες μετά. Χωρίς καμία ντροπή, οι μπάτσοι συνεχίζουν απροκάλυπτα να κρύβουν το τι πραγματικά συνέβη αποτρέποντας τους μάρτυρες να καταθέσουν αυτοβούλως αλλά και αποκρύπτοντας βιντεοσκοπικό και οπτικοακουστικό υλικό της υπόθεσης.

Παρακολουθούμε, για ακόμη μια φορά, την πάγια τακτική τους, να δημιουργούν δηλαδή σχολαστικά ένα κλίμα «φυσικής ροής» των πραγμάτων. Κάτι τέτοιο θα είχε συμβεί και στην περίπτωση της ψυχρής δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, αν δεν υπήρχε μία κάμερα για να την καταγράψει. Όπως και στην υπόθεση του Κ.Μ. έτσι και στου Αντώνη, η πρώτη αντίδραση των υπεύθυνων ήταν να παρουσιάσουν μία εικόνα κανονικότητας αποτινάζοντας από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη. Η πραγματικότητα, που καταγράφηκε στην κάμερα, αποκάλυψε το βίαιο πρόσωπο του κόσμου της εξουσίας. Το πλήρωμα της Blue Star Ferries πέταξε έναν άνθρωπο στην θάλασσα την ώρα που ξεκινούσε το πλοίο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του αβοήθητος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από απάνθρωπη ανακοίνωση της εταιρίας προς τους επιβάτες του πλοίου, αυτό επιχείρησε να πραγματοποιήσει κανονικά το δρομολόγιο Αθήνα-Κρήτη.

Ο θάνατος του Κ.Μανιουδάκη έρχεται να προστεθεί στο ζοφερό κατάλογο των όλο και αυξανόμενων κρατικών δολοφονιών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό κρατικής βίας και κοινωνικού κανιβαλισμού: τους εκατοντάδες νεκρούς/ές μετανάστες/ριες που έπνιξαν οι δυνάμεις του λιμενικού στην Πύλο, τις/τους δεκάδες νεκρές/ούς στο τραγικό συμβάν στα Τέμπη από εγκληματική αμέλεια του κράτους, τους δολοφονημένους από σφαίρες αστυνομικών Κ. Φραγκούλη και Ν. Σαμπάνη… και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Ο ρόλος των σωμάτων ασφαλείας ανέκαθεν ήταν να εξυπηρετούν κρατικά και καπιταλιστικά συμφέροντα, για να διατηρούν αλώβητη την εκμετάλλευση των ανθρώπων από το κεφάλαιο. Υιοθετώντας μιλιταριστικές τακτικές μηδενικής ανοχής, σκοπός τους είναι να καταπνίξουν κάθε αντίδραση, να καταστείλουν τα εκμεταλλευόμενα στρώματα. Υπό τις διαταγές και την υποστήριξη του κράτους, οι πρακτικές αυτές παύουν να περιορίζονται στους ανθρώπους του όποιου περιθωρίου και στους κατατρεγμένους αλλά επεκτείνονται σ’ ολόκληρη την κοινωνία, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς τρομοκρατίας και συνεχούς εκτάκτου ανάγκης. Επιχειρώντας να διασπείρουν το φόβο, θέλουν να επιβάλλουν τη σιωπή. Να εκμαιεύσουν τη συναίνεση. Γνωρίζοντας το ρόλο που παίζουν στη διαιώνιση της εκμετάλευσης, το χέρι τους οπλίζεται από τη βεβαιότητα ότι θα μείνουν ατιμώρητοι, ότι τα πάντα θα συγκαλυφθούν για άλλη μια φορά, από τους κρατικούς μηχανισμούς.

Σε μια συνθήκη που έχουμε καταλήξει να δουλεύουμε σαν σκλάβοι για 13 ώρες τη μέρα, με την ακρίβεια να αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, μας εξωθούν στην πλήρη εξαθλίωση. Η επιβίωση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του καπιταλισμού και ο εκφασισμός της κοινωνίας δημιουργούν υποκείμενα που επιλέγουν την αλληλοεξόντωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό έναντι της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Παράλληλα, όμως, εντείνουν την επιτακτικότατα του αγώνα όσων παλεύουν για κοινωνική απελευθέρωση, όσων έχουν νιώσει στο πετσί τους ότι ο πόλεμος είναι συνεχής και ταξικός.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες περί δικαίωσης αυτού του αγώνα από τα αστικά δικαστήρια που λειτουργούν διαχρονικά ως αποκούμπια της άρχουσας τάξης και νομιμοποιούν την κρατική βία απέναντι σε όλους και όλα εμάς που αποκκλίνουμε από τις νόρμες τους, εναντιωνόμαστε στην εκμετάλλευσή μας, μαχόμαστε ενάντια στις θανατοπολιτικές τους.

Αρνούμενες/οι να ζούμε σ’ ένα κλίμα τρομοκρατίας, τασσόμαστε ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και κάθε μορφή εξουσίας και προτάσσουμε αντανακλαστικά την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς όλα τα θύματα της κρατικής βίας.

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ

ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ

Ανοιχτή συνέλευση Αθήνας ενάντια στην κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη

Μοιραστείτε το άρθρο