Πορεία για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, τρία χρόνια αγώνα, Τρίτη 3/10 στις 19:00 στο μπασκετάκι του Λόφου

3 Οκτώβρη 2022 εγκαταστάθηκαν μπάτσοι και εργοτάξιο στον Λόφο, ξεκινώντας την καταστολή και τη λεηλασία της γης: πλαγιές κατασκάφτηκαν, δέντρα καταστράφηκαν, φυτά ξεριζώθηκαν, τα ζώα σπανίζουν πια.
Αυτόν τον ένα χρόνο, στη γειτονιά μετράμε δεκάδες συλλήψεις, πάνω από 50 προσαγωγές μόνο στον Λόφο και αρκετούς βίαιους ξυλοδαρμούς από τα ένστολα σκουπίδια που δρουν ως μπράβοι των εργολάβων της Prodea.
ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, καπελάκηδες και ασφαλίτες αράζουν καθημερινά εκεί όπου βρισκόμασταν παλιά εμείς, εκεί που κάναμε γιορτές, συνελεύσεις και παίζαμε απαγορεύοντας πολιτικές δράσεις, εκδηλώσεις, βόλτες, παιδικές παρατάσεις και πάρτι.
Στη γειτονιά, κτήρια, μαζί τους κι οι καταλήψεις μας, αγοράζονται κι ανακαινίζονται συνεχώς, αμέτρητοι τουρίστες φτάνουν με ιδιωτικά βανάκια, κωλομάγαζα ανοίγουν σε κάθε τρύπα κι οι μπάτσοι φυλάνε τη πλατεία μας που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Κάτοικοι εκτοπίζονται λόγω υψηλών ενοικίων και Airbnb, ενώ το κεφάλαιο επεκτείνεται καταπατώντας ό,τι συλλογικά είχαμε χτίσει.
Ο αγώνας για τον Λόφο Στρέφη είναι αγώνας για όλα τα Εξάρχεια, αγώνας για τη φύση, αγώνας ενάντια στον εξευγενισμό.
3 χρόνια συνελεύσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, γιορτές, πορείες, συγκρούσεις κρατούν τον Λόφο ζωντανό.
Για τις οικογένειες ντόπιων και μεταναστών που χάσαμε από γείτονες, για τις καταλήψεις μας που χτίσανε, για την πλατεία που μάντρωσαν με το έτσι θέλω, για το Πολυτεχνείο που θέλουν αποστειρωμένο.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ
Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Δείτε στους παρακάτω συνδέσμους τις τελευταίες δημοσιεύσεις μας για τα γεγονότα στον Λόφο Στρέφη:

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ
ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ PRODE@.
https://www.facebook.com/lofos.strefi1/posts/pfbid0cf7wZzfC4QDxrQq74eZd9xT2C1KS9HCEEeE3Tu3vNwKJqtoZKNT2JBKUjazDkuvalΕρωτήματα οικονομικής φύσης για την παιδική χαρά του Λόφου Στρέφη προς τον δήμαρχο της καρδιάς μας
https://www.facebook.com/lofos.strefi1/posts/pfbid0nmgrcXLiLNz34UTFNUj78de6JcbFo3TxYeqqbnri816Nx4Gor9xESRjdPJBhsAQXlΕρωτήματα οικονομικής φύσης προς τον δήμαρχο της καρδιάς μας, Μέρος 2ο
https://www.facebook.com/lofos.strefi1/posts/pfbid0P8fTSzkwjwxUqf6LH6PhoAstKTwyCcA2FFrwSTBC1XwbCbRzTXdq6Ywrf8pSvn5MlΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗ
https://www.facebook.com/lofos.strefi1/posts/pfbid034tXRx8yMk5nco9Bhov4QPwyhcCN6TtWycoE9rJ2Wtv36Rr8rj7Wz4NrSkwZUNDVjlΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΣΥΧΗ ΒΟΛΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ;
https://www.facebook.com/lofos.strefi1/videos/874737127604657/


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

3/10 19:00 μπασκετάκι Λόφου

Τρία χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 2022, εγκαταστάθηκαν στο λόφο Στρέφη οι μπάτσοι και το εργοτάξιο που φυλάνε, ένα εργοτάξιο που έχει ως στόχο την «ανάπλαση» του λόφου, μια έννοια που όλα ξέρουμε τι εμπεριέχει: την post imageκαταστροφή ενός ακόμα ελεύθερου χώρου έτσι ώστε να αποτελεί πηγή κέρδους για τους από τα πάνω. Κι έτσι μια εικόνα που πριν κάποια χρόνια ίσως φαινόταν απροσδόκητη -ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, καπελάκηδες και ασφαλίτες να αράζουν σταθερά ανάμεσα στα δέντρα του λόφου- προσπαθεί και αυτή να βρει μία θέση στο ψηφιδωτό της κανονικότητας, της συνήθειας, του δεδομένου. Όμως οι αγώνες που δίνονται αυτά τα τρία χρόνια για την υπεράσπιση του λόφου ως χώρου ελεύθερου, όπου θα μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα τις βόλτες μας, τις συνελεύσεις μας, τις εκδηλώσεις μας, έχουν καταστήσει σαφές πως οι μπάτσοι και το εργοτάξιο στο λόφο θα είναι πάντα μία εικόνα ασυμβίβαστη που γεννά οργή και αντιστάσεις.

Η καταστροφή των ελεύθερων χώρων και πλατειών, μεταξύ των οποίων και η πλατεία Εξαρχείων, η οποία έχει μετατραπεί σε φρουρούμενο από κάθε λογής μπάτσους εργοτάξιο/οχυρό με λαμαρίνες, ή, ακόμα πιο πρόσφατα, το πάρκο Δρακόπουλου, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του «εξευγενισμού» του μητροπολιτικού ιστού με ζώνες συγκεκριμένων χρήσεων (κατοικία, εργασία, ψυχαγωγία). Και η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη δεν μπορεί παρά να ενταχθεί μέσα στις γενικότερες κινήσεις της δημοτικής αρχής, εκμετάλλευσης των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο όνομα της ανάπτυξης. Σχεδόν όλες οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνός, Κουκάκι, Πετράλωνα, κτλ), εδώ και δυο δεκαετίες επαναπροσδιορίζονται, γίνονται εκμεταλλεύσιμες, αναπλάθονται, την ώρα που κάτοικοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και η προώθηση της «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», του τουρισμού.

Όπου και να την συναντήσουμε, η καπιταλιστική ανάπτυξη, μυρίζει καταπίεση, εκμετάλλευση, αίμα και υπέρογκα κέρδη για λίγους και καλούς. Γι αυτό και μαζί με όλα αυτά, το κράτος φροντίζει να κάνει ολοκληρωμένα τη δουλειά του και προετοιμάζει το πεδίο με προπαγάνδα, βία και καταστολή. Καμιά μας, βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί τον πολιτικό συμβολισμό που περιέχουν αυτές οι κινήσεις, όταν αναφέρονται στην περιοχή των Εξαρχείων. Η απόπειρα αποπολιτικοποίησης και άρσης των συμβολισμών που έχουν δημιουργήσει τα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων στα Εξάρχεια, αλλά και αυτή της μετατροπής τους σε μια αποστειρωμένη, τουριστική περιοχή, σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οφείλουν να συναντήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά αναχώματα που τους αναλογούν.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Αναρχικό στέκι Υπόκεντρο

Μοιραστείτε το άρθρο