Σταγιάτες Ελεύθερα Νερά: Κλιματική αλλαγή και εγ-κλιματικές ευθύνες

Τουλάχιστον οχτώ χρόνια πριν η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, προειδοποιούσαν για μια επερχόμενη κατολίσθηση, καθώς οι πηγές της Κουκουράβας είχαν εγκαταλειφθεί “στο έλεος της φθοράς και της μόλυνσης” όπως  αναφέρουν οι “Σταγιάτες Ελεύθερα Νερά”. Τότε, η δημοτική αρχή και η Μπεϊκή διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, αδιαφόρησαν πλήρως. όπως και τρία χρόνια αργότερα το 2018 επιχείρησαν να συγκαλύψουν την τεράστια κατολίσθηση, χωρίς να λάβουν μέτρα, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Σήμερα, η μεγάλη καταστροφή έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο τα όσα εγκληματικά αγνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια .

Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές αποδίδουν τις καταστροφές από την πρωτοφανή, πράγματι, πλημμύρα στην κλιματική αλλαγή. Το ίδιο έκαναν και με τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή απέναντι στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Στην περιοχή του δήμου Βόλου, ο δήμαρχος με τη φασιστική συμπεριφορά και το σινάφι του έχουν περιορίσει το ρόλο τους σε τροχονομικές και θεατρικού τύπου παρεμβάσεις για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες σε ότι αφορά τα θέματα της προστασίας της δημόσιας υγείας και των φυσικών αγαθών, όπως το νερό. Χρειάζεται θράσος και κυνισμό, να μοιράζεις, ως δήμαρχος, εμφιαλωμένο νερό σε πλήθος πολιτών παρουσία καμερών από ξεπουλημένα τοπικά κανάλια και όχι μόνο, όταν έχεις την απόλυτη ευθύνη της καταστροφής όλων των πηγών του Πηλίου που στέλνουν το 70% της κατανάλωσης νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα και στα πεδινά χωριά. Το πράγμα παίρνει κακουργηματικές διαστάσεις όταν κατ’ επανάληψη, αγνοεί προειδοποιήσεις από το κίνημα του νερού για επερχόμενες κατολισθήσεις. Κατολισθήσεις που τελικά έγιναν με οδυνηρές για τους πολίτες του δήμου συνέπειες.

Το 2015 η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, κατέγραψε σε ένα 3λεπτο βίντεο, την εγκατάλειψη των πηγών της Κουκουράβας στο έλεος της φθοράς και της μόλυνσης, το οποίο συνοδευόμενο από σχετικό κείμενο που κυκλοφόρησε σε όλα τα τοπική ΜΜΕ, προειδοποιούσε για επερχόμενη κατολίσθηση. Η δημοτική αρχή και η Μπεική διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, αδιαφόρησαν πλήρως. Τρία χρόνια αργότερα, τον Γενάρη του 2018, δεξαμενές και δίκτυα αποκόπηκαν από τις υδρομαστεύσεις και βρέθηκαν 100 μέτρα πιο κάτω από την αρχική τους θέση. Το γεγονός κρατήθηκε μυστικό για ένα μήνα. Κάτοικοι των Σταγιατών – μέλη της Κίνησης- διαπίστωσαν την τεράστια κατολίσθηση την οποία γνωστοποίησαν στους πολίτες του Βόλου με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης και τα τοπικά ΜΜΕ. Οι εισαγγελικές αρχές ποίησαν τη νήσσαν και οι πολίτες του Βόλου αδιαφόρησαν εκκοφαντικά.

Τα έξοδα της μπαλωματικής αποκατάστασης τεράστια αλλά ποτέ δεν έγιναν γνωστά. Αυτές οι πηγές τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπέου, εξαφανίστηκαν.

Ταυτόχρονα με την κατολίσθηση στην Κουκουράβα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στον χώρο της μεγαλύτερης πηγής του Πηλίου, στην Μάνα της Πορταριάς, η οποία δίνει 400κ.μ./ημέρα νερό στην πόλη. Πέρασαν 10 μήνες αδιαφορίας της ΔΕΥΑΜΒ με τα τραύματα της κατολίσθησης να απειλούν και την ίδια την πηγή. Οι ρωγμές στις παρακείμενες πεζούλες προειδοποιούσαν για την επερχόμενη, γενικευμένη αυτή τη φορά κατολίσθηση. Η Κίνηση ανέβασε σχετικά κείμενα στο watervolo.blogspot τα οποία αναπαράχθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, εμπλουτισμένα με φωτογραφικό υλικό. Επιπρόσθετα κατατέθηκε υπόμνημα στην Περιφέρεια, στο οποίο καταγγέλλονταν η 10μηνη αδιαφορία της ΔΕΥΑΜΒ για την ήδη υπάρχουσα κατολίσθηση. Στο ίδιο υπόμνημα, η Κίνηση ζητούσε την παρέμβαση της Περιφέρειας για τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία της πηγής από την επερχόμενη κατολίσθηση.

Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι αρμόδιες αρχές αδιαφόρησαν όπως και οι πολίτες της Πορταριάς οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από την Κίνηση και στήριζαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τον Μπέο!

Φυσικά, οι ζημιές από την κατολίσθηση που προκάλεσε η τελευταία μπόρα είναι ανυπολόγιστες.

Η εγκατάλειψη των πηγών ήταν καθολική. Με ένα δραματικό ύφος, ο κύριος υπεύθυνος, ο δήμαρχος με την τραμπούκικη στάση και έπαρσή του, ανακοίνωσε την εξαφάνισή τους!

Πρόκειται κυριολεκτικά για τραγωδία. 130.000 κάτοικοι του Βόλου, υποχρεωτικά υδρεύονται από τις γεωτρήσεις. Νερό μολυσμένο και κατάλληλο μόνο για πλύσιμο πεζοδρομίων και για τα WC, αντλείται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της πόλης, φορτωμένο όχι μόνο με μικρόβια αλλά και με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Πίνουν και θα πίνουν για πολύ καιρό ακόμη αποκλειστικά και μόνο, εμφιαλωμένο Νερό. Ο Μπέος και το σινάφι του υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα με Ισραηλινά ταχυδιηληστήρια που θα καθιστούν πόσιμο το νερό των γεωτρήσεων. Όσο για τις πηγές, αυτές κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα αποκατασταθούν. Κανείς δεν ξέρει, επίσης, αν αυτή τη φορά κάτοικοι και εισαγγελικές αρχές θα στείλουν τους υπεύθυνους στο σκαμνί των κατηγορούμενων για κακουργηματικές πράξεις.

Σταγιάτες Ελεύθερα Νερά Σεπτέμβρης 2023

Μοιραστείτε το άρθρο