Πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών για τα κενά στα σχολεία και τις προσλήψεις, με συγκεντρώσεις στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στο υπουργείο Παιδείας, Πέμπτη 14/9

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις καλούν η ΟΛΜΕ, τοπικές ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Π.Ε., για τα κενά που καταγράφονται στα σχολεία και το χειρότερο ότι αποκρύβονται αυτά τα κενά! Στην Αθήνα καλείται συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 13:30, όπως και στις κατά τόπους διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε., στην Θεσσαλονίκη και στην περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στις 14:30

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο.Λ.Μ.Ε.

Κινητοποίηση ΟΛΜΕ 14/9 στο ΥΠΑΙΘΑ στις 13.30

Η σχολική χρονιά ξεκινάει με πλήθος προβλημάτων και ελλείψεων (κενά, κτιριακά προβλήματα, μονιμοποίηση νεοδιόριστων κ.α.), ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έρχονται να προσθέσουν και νέα προβλήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για όλα αυτά το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 1.30μμ, απαιτώντας από τον υπουργό να δεχτεί το ΔΣ και να δώσει λύσεις.

Τονίζουμε ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει, από την προηγούμενη βδομάδα, ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων αλλά και για να εξευρεθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που πρόεκυψαν σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες στον Έβρο και τη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες. Το αίτημά συνάντησης δεν απαντήθηκε ποτέ από τον υπουργό…

Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς της Αττικής να παραστούν στην κινητοποίηση.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ της υπόλοιπης χώρας να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις ΔΔΕ της περιοχής τους.

Είναι θλιβερό και πρωτοφανές, υπουργός Παιδείας να αρνείται συνάντηση με την ΟΛΜΕ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ειδικά όταν τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές είναι ανυπολόγιστα!

Για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, προκηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12-2μ.μ.

Όλοι στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ στην ΠΔΕ για να καλυφθούν όλα τα κενά, για διαφάνεια, ισοτιμία στις τοποθετήσεις μόνιμων και αναπληρωτών!


Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΔΕ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Για άλλη μια χρονιά γινόμαστε μάρτυρες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου το οποίο κομπάζει ότι «τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κενά», ενώ στην πραγματικότητα πετσόκοψε τον αριθμό των προσλήψεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών στους 28.353 τη στιγμή που τα συνολικά κενά στα σχολεία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, είναι πάνω από 47.000!   Στο Νομό Θεσσαλονίκης προσλήφθηκαν για το σχολικό έτος 2023-24 1.044 λιγότεροι αναπληρωτές Γενικής και 224 λιγότεροι Ειδικής Αγωγής.

Μεγάλο πλήγμα στην παράλληλη στήριξη των μαθητών το έγγραφο (93506/Δ3/25-8-2023) του Υπουργείου Παιδείας που ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μειώσουν τα κενά της Παράλληλης. Συγκεκριμένα, αρχικά ορίζει ότι σε κάθε τμήμα που μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης, αν υπάρχουν ανάγκες, θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων!!!

Με μεγάλα κενά εκπαιδευτικών θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τα οποία έχουμε γνωστοποιήσει σε πρόσφατη ανακοίνωση, αφού το Υπουργείο προσέλαβε αναπληρωτές πιο κάτω ακόμη και από την πρόβλεψη των Διευθύνσεων οι οποίες βγαίνουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, με τις γνωστές μεθόδους που ζητά το Υπουργείο.

Η εμπειρία της περσινής σχολικής χρονιάς, όπου μεγάλο μέρος των κενών Γενικής και Ειδικής δεν καλύφθηκαν ούτε στη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να λειτουργούν με διαφορετικές ταχύτητες σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών, προϊδεάζει για την κατάσταση που θα επικρατήσει και φέτος.

Απαιτούν τώρα για τη «λύση» των ελλείψεων εκπαιδευτικών οι ΔΔΕ να εξαντλείται ο μέγιστος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στριμώχνοντας τα παιδιά σε ακατάλληλες για τον αριθμό αίθουσες, σε κάποια μάλιστα περίπτωση προσπάθησαν να επιβάλλουν το επιπλέον 10%! Η συλλογική και αποφασιστική αντίδραση του συλλόγου διδασκόντων το απέτρεψε άμεσα!

Η ακατανόητη επιμονή και τακτική των ΔΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης να μην γνωστοποιούν στην ιστοσελίδα τους όλα τα κενά, ακόμα και τα μικρότερα για τη συμπλήρωση ωραρίου, δημιουργεί υπόνοιες αδιαφάνειας τη στιγμή που πολλοί συνάδελφοι έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία που δεν είχαν δηλωμένα κενά, τα  δήλωσαν κυριολεκτικά στην τύχη και ώ του θαύματος βρέθηκαν με σχεδόν πλήρες ωράριο, αλλού πάλι για ένα κενό τοποθετήθηκαν δύο εκπαιδευτικοί, ενώ πολλά άλλα σχολεία δεν έχουν τον καθηγητή που χρειάζονται!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ξεκινήσουν για ακόμη φορά της λειτουργία τους τα σχολεία, σε κτίρια άνω των 40 χρόνων, με πενιχρά κονδύλια που δίνονται για τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους των κτιριακών υποδομών, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν τη συνέχιση και ένταση της πολιτικής που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις ανάγκες των μαθητών, το δικαίωμα χιλιάδων εκπαιδευτικών σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, που συνδέεται άμεσα με τα μορφωτικά δικαιώματα, με τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Απαιτούμε – διεκδικούμε

  • Να δοθούν και να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά, χωρίς «κόφτες» και «μαγειρέματα» σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων υπολογίζοντας ολιγομελή, νέες εγγραφές, μετεγγραφές κλπ
  • Να δημοσιευθούν όλα τα κενά ακόμη και τα μικρότερα.
  • Να υπολογιστούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες τις ειδικότητες και στην παράλληλη στήριξη. Να λειτουργήσουν παντού όλα τα τμήματα ένταξης και να ιδρυθούν νέα, όπου χρειάζεται.
  • Να εξασφαλιστούν σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ώρες για ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις Υποδοχής και ΔΥΕΠ που προορίζονται για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων.
  •  Να ολοκληρωθούν σύντομα οι τοποθετήσεις των μονίμων και αμέσως των αναπληρωτών ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους μαθητές.
  • 20 μαθητές ανά τμήμα Γενικής, 15 ανά τμήμα προσανατολισμού. Ούτε σκέψη για την επιβολή του επιπλέον 10%!
  • Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ).
  • Κανένας συνάδελφος Παράλληλης στήριξης με περισσότερους από ένα μαθητή στην τάξη.
  • Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την στήριξη της διαβίωσης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση, δωρεάν μετακίνηση προς τον τόπο ανάληψης υπηρεσίας κλπ.).
  • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται από την 1η Σεπτεμβρίου σε μία φάση.
  • Οι επόμενες προσλήψεις να γίνουν όλες σε μία φάση.
  • Να λυθεί άμεσα η μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους σε όλους τους δήμους.
  • Άμεσα να  προσληφθεί όλο το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) σε όλα τα σχολεία και να μην μετακυλιστεί  η ευθύνη της φύλαξης των σχολικών χώρων στους εκπαιδευτικούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/9 στις 14:30 στην ΠΔΕ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νικης, την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη,  ώρα 2 μ.μ.

Κάλυψη τώρα όλων των κενών εκπαιδευτικών  – Καμία περικοπή στις Παράλληλες Στηρίξεις για τους μαθητές ΑμΕΑ  και σε θέσεις αναπληρωτών!

Με πρόσφατη οδηγία που στάλθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ζητείται αποστολή όχι του συνόλου των κενών σε παράλληλες στηρίξεις αλλά σε αναλογία 1 εκπαιδευτικός ανά τμήμα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν 2 ή και 3 μαθητές με γνωμάτευση. Γίνεται σαφές ότι επιχειρείται χιλιάδες παιδιά να μείνουν φέτος χωρίς παράλληλη στήριξη ενώ, σύμφωνα με γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ, την έχουν ανάγκη και τη δικαιούνται για να έχουν πλήρη εκπαιδευτική υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, με τον πολύ μικρό αριθμό μόνιμων διορισμών και τις μειωμένες φετινές προσλήψεις αναπληρωτών υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

Για μία ακόμη φορά, οι περικοπές αφορούν τον βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας, που είναι η εκπαίδευση και οι μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας και ακόμη περισσότερο όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες!!! Ως σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ, δε θα δεχτούμε καμία περικοπή στις ανάγκες στήριξης των μαθητών μας αλλά και καμία μείωση προσλήψεων συναδέλφων αναπληρωτών για οικονομικούς λόγους .

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης καλούν:

Ø  Την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να  πάρει πίσω την προσπάθεια περικοπών των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών μας.

Ø Τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην υλοποιήσουν, ως οφείλουν διοικητικά, προφορικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘΑ και να δηλώσουν στο σύστημα το σύνολο των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην περιοχή τους.

Ø  Τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να παρέμβουν.

Ø  Τις Ενώσεις Γονέων να σταθούν δίπλα στις ανάγκες των παιδιών μας.

Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς σωματεία, σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Δ/νσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Δυτ. Θεσ/νίκης Πέμπτη 14/9 την ώρα 2μ.μ.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΜΕΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ


Υλοποιώντας σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, μονίμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Α και Β ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/09, στις 13.30 έξω από το κτίριο της Δ.Δ.Ε. Έβρου στην Αλεξ/πολη, για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μαςγια να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!

Καλωσορίζουμε μέσα στις τάξεις πια, όλους τους συναδέλφους!!! Νεοδιόριστοι, αναπληρωτές και όλοι οι άλλοι μόνιμοι, να είμαστε καλά και με δύναμη, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη να παλέψουμε τις πολλές δυσκολίες μέσα κι έξω από το σχολείο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο!

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε και φέτος να προχωρήσει σε νέους διορισμούς στην B/βάθμια και A/βάθμια εκπαίδευση λόγω της ύπαρξης πολυάριθμων κενών σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου όλα τα τελευταία χρόνια! Παρατηρούμε όμως μια δραματική μείωση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών τη φετινή σχολική χρονιά (μόλις 4.000!). Το ίδιο συμβαίνει και στις προσλήψεις αναπληρωτών, που φτάνουν μόλις τις 28.000, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ομαλής λειτουργίας των σχολείων απαιτούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και στις δυο βαθμίδες της τάξης των 50.000 – 55.000 (σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ 47.000!). Τα σχολεία ξεκινάνε με 19.000 επίσημα κενά! Ταυτόχρονα προετοιμάζεται το «έδαφος» για την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των αναγκών της ειδικής αγωγής. Ήδη οι περικοπές στην παράλληλη στήριξη είναι μεγάλες, και αναμένεται σχετική τροπολογία «περικοπών». Στον Έβρο τα κενά που παρουσιάζονται σε Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή είναι περίπου 80, κυρίως στην περιοχή της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ.

Στις επάλξεις των αγώνων για μόνιμους διορισμούςπου εκδηλώθηκαν με διάφορες μορφές: απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καταλήψεις του υπουργείου παιδείας, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής τόσο της τωρινής κυβέρνησης ΝΔ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν πάντοτε η Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/διορισμό όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, για κατάργηση του άδικου, αντιδραστικού και αντιεκπαιδευτικού προσοντολογίου και εξάλειψη κάθε σκέψης ή πρόθεσης από το ΥΠΑΙΘ, για διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Η Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ είναι επίσης στην προμετωπίδα του αγώνα για την κατάργηση και ενός άλλου άδικου κι αντιεκπαιδευτικού μέτρου: τη διετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιορισθέντων συναδέλφων στον τόπο διορισμού τους. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού το ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη την αναλγησία του και την τιμωρητική διάθεση που επιφυλάσσει για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που ως αναπληρωτές «όργωσαν» όλη την Ελλάδα για να καλύψουν τις μεγάλες εκπαιδευτικές ανάγκες. Καθολική είναι η απαίτηση για άμεση κατάργηση αυτής της τιμωρητικής διάταξης που δημιουργεί ανασφάλεια και επιπλέον οικογενειακές δυσκολίες στους νεοδιορισθέντες συναδέλφους, αλλά το ΥΠΑΙΘ και με τη νέα ηγεσία του κωφεύει.

Το ΥΠΑΙΘ εμπαίζει για μια ακόμη χρονιά τους αναπληρωτές συναδέλφους. Τους υποχρέωσε να υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση για τα υπάρχοντα λειτουργικά κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή. Η πίεση δε προς τις ΠΔΕ και ΔΔΕ για αποστολή όσο το δυνατόν μικρότερου αριθμού κενών είναι συνεχής. Είναι απαράδεκτη και ζητάμε να μην συνεχίσει να εφαρμόζεται η «κρυφή» οδηγία του υπουργείου σχετικά με τα εμφανιζόμενα κενά και τον τρόπο τοποθέτησης των συναδέλφων αναπληρωτών σε αυτά ( δήλωση κενών ίσο σε αριθμό με τους προσληφθέντες αναπληρωτές και όχι όλα τα κενά), διότι οδηγεί σε πλήρη αδιαφάνεια, παραβίαση της αντικειμενικότητας και στρέβλωση στη διαδικασία πρόσληψης – τοποθέτησης αναπληρωτών εκπ/κών. Η θέση μας, που είναι θέση ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος είναι απλή: Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα Σχολεία σε μία φάση, ιδιαίτερη μέριμνα για τις ανάγκες στην ειδική αγωγή (σχ. νοσηλευτές – Ε.Β.Π. – παράλληλη στήριξη), τοποθέτηση των αναπληρωτών αφού ανακοινωθούν όλα τα υπάρχοντα κενά και μετά από δημοσιοποίηση του πίνακα μορίων και προτιμήσεών τους. Κατά τα άλλα, το υπουργείο επαίρεται για την ειδοποίηση των συναδέλφων «…με SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει στο Ο.Π.ΣΥ.Δ.».

Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων αναπληρωτών η ΔΔΕ Έβρου, οφείλει να αποδεχτεί το δίκαιο αίτημά μας, για επανατοποθέτηση με κοινοποίηση όλων των κενών ( στην πράξη δηλ., να δεχτεί την ικανοποίηση των αιτήσεων βελτίωσης που υποβάλλονται ).

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ο σωστός και διαφανής τρόπος τοποθέτησης (για όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών), προϋποθέτει και την ανάρτηση στον ιστότοπο της κάθε ΔΔΕ, των κενών και των πινάκων αιτήσεων και επιλογών των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών μαζί με τη μοριοδότησή τους.

Καταγγέλλουμε επίσης την κυνική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν το ΥΠΑΙΘΑ, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι το θέμα της στέγασης και της διαβίωσης των νεοδιορίστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Απ’ όλα τα σημεία της χώρας και ιδιαιτέρως από τις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση έρχονται μηνύματα απόγνωσης από συναδέλφους, σχετικά με την εξεύρεση και εξασφάλιση στέγης. Για άλλη μια χρονιά καλούνται οι εκπαιδευτικοί, να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους!

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που φέρνουν την πλειονότητα των εργαζομένων στα όρια της επιβίωσης. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλει ένα σχολείο απόλυτα ιδιωτικοποιημένο και ανταγωνιστικό, αν οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε φοβισμένους, υποταγμένους υπαλλήλους, αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα με στοιχειώδη δημοκρατική δομή, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε συλλογικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις ή αν θα επικρατήσει η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»! Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα παίρνει επείγοντα χαρακτήρα και η αντίδραση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι άμεση.

Η εκτόξευση των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, των λογαριασμών ηλ. ρεύματος και των καυσίμων, η ισοπέδωση του ΕΣΥ, καθώς και η εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία διαμορφώνουν ένα δραματικό τοπίο για τους εργαζομένους. Αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια, η κυβέρνηση εξαγγέλλει επιδόματα φιλευσπλαχνίας, ενώ ο αυταρχισμός της είναι πρωτοφανής (απαγορεύσεις, αστυνομία στα ΑΕΙ, αντισυνδικαλιστικός ν. Χατζηδάκη, νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη κ.λπ.).

Οι νόμοι για την αξιολόγηση και «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων και όλο το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο των νόμων «Κεραμέως», η λεγόμενη «ελεύθερη» επιλογή σχολείου του κ. Πιερακκάκη, σύμφωνα με τις επιταγές των ΕΕ-ΟΟΣΑ, εκθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση και προωθούν την κατηγοριοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των σχολείων. Διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, τα μαθησιακά αποτελέσματα στη διαβόητη «ελληνική PISA» πρόκειται να συνδεθούν με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών και να μειώσουν τις προσδοκίες των μαθητών.

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη! Είναι ανάγκη το εκπαιδευτικό κίνημα να δώσει άμεσα δυναμική απάντηση στα σχέδια τους! Με ενωτική αγωνιστική δράση μπορούμε να αντικρούσουμε κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική!

Καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και να αναφέρουν κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην ΕΛΜΕ.

Απαιτούμε:

  1. Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.
  2. Άμεση κάλυψη όλων των κενώνστη Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Καμία συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων.
  3. Άμεση έναρξη τηςενισχυτικής διδασκαλίας και επαναλειτουργία της Π.Δ.Σ. σε όλα τα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.
  4. Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛΓυμνάσια και σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.
  5. Πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι: oαριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 15 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια.
  6. 6.Όχι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων και εξετάσεις PISA.
  7. 7.Όχι στους μέντορες – συντονιστές – εκπαιδευτικούςομίλους. Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Η ΟΛΜΕ να κηρύξει νέα απεργία – αποχή.
  8. 8.Νέοι μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών– μονίμων. Όχι στο προσοντολόγιο και σε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
  9. Δωρεάν στέγη, σίτιση και μετακινήσειςσε όλους τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές των νησιωτικών, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών!
  10. Κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους.
  11. Πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στις τοποθετήσειςεκπαιδευτικών όλων των κατηγοριών, με δημοσιοποίηση όλων των κενών.
  12. 12.Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια.Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους, του χρηματιστήριου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
  13. 13.Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, μονίμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των Α και Β ΕΛΜΕ την Πέμπτη 14/09, στις 13.30 έξω από το κτίριο της Δ.Δ.Ε. Έβρου στην Αλεξ/πολη, για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μαςγια να σταματήσουν να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προωθούν αντιεκπαιδευτικά σχέδια.

Αγώνας για το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό Σχολείο δίχως αποκλεισμούς!

 

Μοιραστείτε το άρθρο