Ανακοινώσεις οργανώσεων για τις αμερικάνικες βάσεις, την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία και την επίσκεψη Ζελένσκι

Όχι σε νέα αμερικανική βάση! Να μπει τέλος στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Να ξηλωθούν οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου. Να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Επέκταση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με νέες βάσεις και αντίστοιχες εγκαταστάσεις, βαθαίνοντας την πρόσδεση της χώρας στην αμερικανο-νατοϊκή μηχανή του πολέμου. Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Ευρώπης, Αν. Μεσογείου και Μ. Ανατολής, μαζί με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη. Αυτό σηματοδοτεί εξάλλου η επίσκεψη Ζελένσκι που είδε Μητσοτάκη-Σακελαρροπούλου, με την κυβέρνηση να προσδοκά νέα κέρδη για τα ελληνικά κεφάλαια από την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας που σήμερα ρημάζει από τον πόλεμο.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η ενίσχυση της παρουσίας τους στο Λιτόχωρο, αλλά και την Αλεξανδρούπολη, μαζί με τους σχεδιασμούς για νέα βάση σε όποιο νησί επιλέξει τελικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό της επιτρέπει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (MDCA) που υπογράφηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στις 14.10.2021. Αυτό το καθεστώς έχει τη σφραγίδα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη από το 2017, την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχε προσφέρει τα ελληνικά νησιά, με πρώτη την Κάρπαθο, για να γίνουν αμερικάνικες βάσεις. Για να διασφαλιστεί έτσι δήθεν η ασφάλειά τους από την Τουρκία, μια πολιτική που στηρίζουν μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση, και η ακροδεξιά. Τι σημαίνει αυτή η ασφάλεια το βλέπουμε στο γεγονός πως Αλεξανδρούπολη και Έβρος ενδιαφέρουν την κυβέρνηση μόνο σαν αμερικάνικη βάση γι’ αυτό η έλλειψη πυροπροστασίας οδηγεί στην καταστροφή αυτών των ημερών. Είναι προφανές και το δείξει πολλές φορές οι ΗΠΑ ότι στον άδικο και από τις δυο πλευρές ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων κρατάνε τον ρόλο του επιδιαιτητή για να στηρίζουν αποκλειστικά τα συμφέροντα και τον ρόλο τους, να εξασφαλίζουν την αφοσίωση στο ΝΑΤΟ και την πελατεία των εξοπλισμών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, μία περιφέρεια με τους χειρότερους δείκτες σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, η διοίκηση Τζιτζικώστα διακηρύττει σε όλους τους τόνους την επιθυμία της για βαθύτερη εμπλοκή των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα πριμοδοτεί το φιλοπόλεμο κλίμα τόσο σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό όσο και σε σχέση με τον πόλεμο την Ουκρανία. Η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στο Λιτόχωρο αποτελεί αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής και εμπλέκει ακόμα πιο έντονα τον λαό της περιοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αιματοκυλούν την οικουμένη. Επιπλέον, η διοίκηση της περιφέρειας έχοντας εγκαταλείψει προ πολλού την περιοχή και αδιαφορώντας για τις ανάγκες του κόσμου, αφήνει να ενισχυθεί η αμερικάνικη παρουσία, μετατρέποντας επιπλέον την περιοχή σε θεματικό πάρκο για ξένους φαντάρους, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες περιοχές, όπως η Σούδα.

Προφανώς η απάντηση στο ζήτημα του πολέμου δεν μπορεί να είναι η θέση του ΚΚΕ που υιοθετεί το δόγμα της άρχουσας τάξης για «κυριαρχικά δικαιώματα», τη σημαία της δηλαδή στον άδικο ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και βλέπει σε όλα αυτά …κίνδυνο αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν μπορεί να είναι εξαίρεση τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» από την ανεξαρτησία της εργατικής πολιτικής, του ταξικού διεθνισμού και της πάλης για την ειρήνη ενάντια σε πόλεμο και ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία παλεύει σταθερά ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη.

Καταγγέλλουμε τα επικίνδυνα αυτά σχέδια, τα οποία καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής δεν έχουν- αντίθετα αποτελούν εγγύηση για την χειροτέρευση των όρων ζωής του. Καλούμε σε αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική πάλη για την υπεράσπιση της ειρήνης, για να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μαζικό λαϊκό και εργατικό κίνημα επείγει να αναλάβει δράση ενάντια στην επέκταση των αμερικάνικων βάσεων με στόχο να φύγουν όλες οι βάσεις του θανάτου και να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία- Αντικαπιταλιστική Αριστερά


Επίσκεψη Ζελένσκι στα μουλωχτά με στόχο την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη Ζελένσκι που έγινε στα μουλωχτά την Δευτέρα 21/8 έρχεται να σηματοδοτήσει με την λεγόμενη “Κοινή Δήλωση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας” την ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει καθήκοντα στα πλαίσια δεσμεύσεων που έχει λόγω της πρόσδεσης στην αμερικανατοϊκή μηχανή του πολέμου, όπως η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα πολεμικά αεροπλάνα F16, η οποία συζητήθηκε.

Αυτή η επικίνδυνη τυχοδιωκτική επιλογή που κάνει την Ελλάδα κομμάτι των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο, μπορεί να πλασάρεται σαν ενίσχυση της ασφάλειας και του ειδικού βάρος της χώρας. Στην πραγματικότητα γίνεται με την ελπίδα να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια στη διεθνή λεηλασία της Ουκρανίας τόσο σήμερα μέσα από τους εξοπλισμούς, όσο και αύριο μετά τον πόλεμο στο πλιάτσικο που θα ονομαστεί «ανοικοδόμηση».

Δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια από την εμπλοκή σε έναν πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Είναι επικίνδυνη και φιλοπόλεμη η εθνικιστική προπαγάνδα ότι θα στηρίξει την ελληνική πλευρά το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου έτσι και αλλιώς ο κίνδυνος έρχεται από τον άδικο αστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ, τους ενεργειακούς, εμπορικούς δρόμου και δίκτυα. Δεν υπάρχει κανένας δίκαιος σκοπός στη στήριξη του αντιδημοκρατικού καθεστώτος Ζελένσκι, που έχει εξαπολύσει πραγματική τρομοκρατία σε βάρος φιλειρηνιστών, κομμουνιστών, ρωσόφωνων και άλλων μειονοτήτων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχτεί από την σκοπιά της ειρήνης και των λαών. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξεκίνησε η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία με σημαία τον εθνικισμό και τον αντικομμουνισμό και προετοίμασε η επέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που έχει δώσει ειδικό ρόλο στις φασιστικές-ναζιστικές συμμορίες μισθοφόρων. Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, χάνεται μια ολόκληρη γενιά, καταστρέφονται ζωτικής σημασίας υποδομές, ενώ το διεθνές κεφάλαιο θησαυρίζει με αιχμές το εμπόριο όπλων και την κερδοσκοπία των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί συνεχίζει τις επικίνδυνες για την ειρήνη και τον λαό σχέσεις με το καθεστώς Ζελένσκι, με τις πλάτες του επίσημου πολιτικού σκηνικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Πλεύση-ακροδεξιάς.

Είναι απόλυτη ανάγκη για ένα μαζικό αντιπολεμικό κίνημα ενάντια σε κάθε ελληνική εμπλοκή, στο ξήλωμα του μηχανισμού των ΗΠΑ για την υποστήριξη της συμμετοχής τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να φύγουν οι αμερικανατοϊκές βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα, για να βγει η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και να σταματήσουν οι εξοπλισμοί.

 ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μοιραστείτε το άρθρο