Φωτιές σε όλη τη χώρα, ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε πολλές περιοχές

Μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές μαίνονται σε Έβρο, Ροδόπη, Δυτική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία. Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών, με αναφορές για καθυστέρηση στην προσπάθεια κατάσβεσης και μηδενική πρόληψη από το κράτος. Νέα μέτωπα εμφανίζονται (Φυλή, πάνω από την Αττική οδό). Φωτιά και στην Χαλκιδική κοντά στον Πολύγυρο, επιχειρούν εναέρια μέσα.

Στον Ασπρόπυργο από τις πρωινές ώρες ξέσπασαν διαφορετικές εστίες φωτιάς, οι οικισμοί Πόντων και Βέρας εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα από το 112 και οι φλόγες προσέγγισαν βιομηχανικές μονάδες και αποθήκες που βρίσκονται στην περιοχή. Αναφορές για εργοστάσιο ότι παραδόθηκε στις φλόγες. Σοκαριστικές οι καταγγελίες σε κοινωνικά δίκτυα ότι οι βιομηχανικές μονάδες παρέμεναν ανοιχτές. Οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται.

Στην Αλεξανδρούπολη η πυρκαγιά έχει κατακάψει τεράστιες εκτάσεις γης. Το πρωί εκκενώθηκε το Γενικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, με την μεταφορά των ασθενών να γίνονται σε νοσοκομεία της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Καβάλας. Οι φωτιές είχαν φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου το οποίο είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες.Τοπικά μέσα μιλούν για εκρήξεις από το πεδίο βολής «Αλίκη» του στρατού, ενώ ταυτόχρονα εκκενώνονται διαρκώς οικισμοί.

Στην Εύβοια πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Ψαχνά και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές (Νέα Αρτάκη, Βατώνας). Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει και η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται. Για μία ακόμα φορά η Εύβοια μαστίζεται από καταστροφικές πυρκαγιές με χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν καεί.

Στο μέτωπο της Ροδόπης σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την efsyn “Εκκενώνονται προς Κομοτηνή οι οικισμοί Μέστης, Συκορράχης, Δικέλλων, Πλάκας Έβρου. Οι φλόγες είναι ιδιαίτερα ορατές κι απειλούν πλέον και το δάσος Πετρωτών στη Ροδόπη”.

Για μία ακόμη φορά ολόκληρη η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μία καταστροφική κατάσταση, καθώς η πρόληψη και τα μέσα αντιμετώπισης κρίνονται ανεπαρκή. Παρά τους κυβερνητικούς βαυκαλισμούς και την κατευθυνόμενη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενημέρωση, οι ζημιές είναι τεραστίων διαστάσεων.


Συγκέντρωση ειδών ανάγκης στην Αλεξανδρούπολη

Μοιραστείτε το άρθρο