Προβολή της ταινίας “Τα Ρόδα του Ναγκόρνο Καραμπάχ” και συμβολική πεζοπορία, στις Σταγιάτες Βόλου

Προβολή της ταινίας αλλά και συμβολική πεζοπορία
Στις Σταγιάτες Βόλου θα προβληθεί την Παρασκευή 18 Αυγούστου η ταινία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη.
Η προβολή θα γίνει στο δημοτικό σχολείο Σταγιατών στις 9 το βράδυ και διοργανώνεται από τη συλλογικότητα των κατοίκων του χωριού «Σταγιάτες-Ελεύθερα Νερά».
Πριν από την ταινία, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία από τον Βόλο στις Σταγιάτες. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα απο τος Αηδονοφωλιές (τέρμα λεωφορειακής γραμμής 4) και θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Καθώς οι πεζοπόροι θα ανηφορίζουν προς τις Σταγιάτες, αργότερα, ως θεατές, θα ανηφορίζουν στα παραδεισένια υψίπεδα του Nagorny Karabach (Ορεινός Μαύρος Κήπος) του νοτίου Καυκάσου. Ένα ντοκιμαντέρ, για το αίμα που ποτίζει αδιάπαυστα μέσα στους αιώνες για τα σύνορα των ανθρώπων, αυτούς τους αρχαίους αμπελώνες.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν φακό μαζί τους για την επιστροφή.
Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της συνέλευση υπεράσπισης Πηλίου από την αιολική βιομηχανία  στην πλατεία του χωριού και ακριβώς στις 9 το βράδυ θα ξεκινήσει η προβολή.
Ο Θωμάς Σίδερης, δημιουργός της ταινίας, θα βρίσκεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Σταγιατών για να συζητήσουμε τα τόσο επίκαιρα θέματα του ντοκιμαντέρ.
Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» είναι μία ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού επικεντρώνεται σε έναν άλλο πόλεμο, αυτόν της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο θεατής θα καταλάβει αμέσως ότι τα καρέ και οι σεκάνς της ταινίας, με όλες αυτές τις εικόνες που μεταδίδονται σήμερα από την Ουκρανία, είναι ακριβώς τα ίδια. Τα ίδια πρόσωπα των φαντάρων, το ίδιο βλέμμα κάτω από τα κράνη, ο ίδιος πόνος.
Μία ποιητική ελεγεία για έναν άλλο πόλεμο που διήρκησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές και που η τελευταία σελίδα του γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 2020. Πρόκειται για μία βαθιά αντιπολεμική ταινία όπου πίσω από τα χαρακώματα, τα κατεστραμμένα σπίτια και νοσοκομεία και τα έρημα χωριά, ο ανθρώπινος πόνος και το ψυχικό τραύμα αναμετρώνται με τον παραλογισμό του πολέμου και τον θάνατο.
Σταγιάτες – Ελεύθερα Νερά
Μοιραστείτε το άρθρο