Τα τροχαία στην Εγνατία: άλλη μια όψη της δολοφονικης αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Ανακοίνωση με αφορμή τα τροχαία στην Εγνατία με θύματα ντόπιους και μετανάστες αλλά και τις μαζώξεις των φασιστών που επιχειρούν να συγκαλύψουν τον πραγματικό υπαίτιο των δολοφονιών και να ξαναξεμυτήσουν, διεκδικώντας χώρο στο δημόσιο πεδίο.

Την τελευταία περίοδο στην περιοχή του νομού Έβρου πληθαίνουν διαρκώς τα τροχαία δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται μετανάστες και διακινητές και διερχόμενα οχήματα. Η ιλλιγγιωδης ταχύτητα που αναπτύσσουν τα οχήματα και η είσοδος τους στο αντίθετο ρεύμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτελεσμα της μανιώδης καταδίωξης των οχημάτων από τις ελληνικές αρχές και τις προσπάθειας των μεταναστών να καταφέρουν να προσεγγίσουν την ενδοχώρα, εν οιδει της απουσιας νόμιμων μεταναστευτικών οδών για τους αιτούντες ασύλου. Συνεπακόλουθοι είναι οι τραυματισμούς και θανάτοι ντόπιων και μεταναστών. Ενδεικτικά, τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν γνωστοποιήσει στις 6 Ιουλίου τον θάνατο ενός 70χρονου μετά τη σύγκρουση του οχήματός του με όχημα που μετέφερε μετανάστες στο αντίθετο ρεύμα και στις 30 Ιουλίου τον τραυματισμό 4 παιδιών σε αντίστοιχη μετωπική σύγκρουση. Φυσικά στα τροχαία αυτά δεν καταγράφονται επ’ ουδενί τραυματισμοί ή δολοφονίες μεταναστών από τα καθεστωτικά μέσα, ενώ ταυτόχρονα η ευθύνη αποδίδεται στους κατατρεγμένους.
Τα περιστατικά αυτά δεν είναι μεμονωμένα, αποτελούν απόρροια της συνολικότερης αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως «φύλακας» των ευρωπαϊκών συνόρων και «ελεγκτής» των μεταναστευτικών ροών, το ελληνικό κράτος συνθέτει το μωσαϊκό της επίθεσής του κατα των μεταναστριών. Καταδιώξεις, δολοφονίες, επαναπροωθήσεις, βασανιστήρια, βιασμοί είναι κάποια από τα εγκλήματα που διαπράττουν καθημερινά ελληνικές αρχές, στρατός, FRONTEX και παρακράτος στον Έβρο σε βάρος ανθρώπινων ζωών, των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου. Όσους και όσες δε επιβιώσουν τις δολοφονικές αυτές πρακτικές, τους περιμένει ο εγκλεισμός στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-κολαστήρια σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης χωρίς καμία κάλυψη βασικών αναγκών, όπως τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά επιφυλάσσει η Ευρώπη-φρούριο και ο επί ίσοις όροις συμμέτοχός της στη θανατοπολιτική της, το ελληνικό κράτος, για τους μετανάστες. Αυτά αποτελούν την πραγματικότητα για τους επι της γης κολασμένους αφού πρώτα ξεριζωθούν από τον τόπο τους λόγω της οικονομικής αφαίμαξης και των πολέμων που γεννά η Δύση καταφεύγοντας σε επισφαλείς τρόπους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη περνώντας από τα χερσαία ή τα υδάτινα σύνορα του ελληνικού κράτους με ρίσκο να τους πιάσουν οι ελληνικές αρχές και να τους επαναπροωθήσουν ή να του βασανίσουν μέχρι θανάτου.
Αν μη τι άλλο, για την αδηφάγα δολοφονική μηχανή του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αρκετή η απουσία νόμιμων μεταναστευτικών οδών και η δυσκολια απόκτησης ασύλου για να ποινικοποιήσει και να παρανομοποιήσει τις μετανάστριες. Ένας ακόμη τρόπος είναι η απόπειρα παρουσίασης των μεταναστριών ως διακινητών όπως εκανε το Ελληνικό Λιμενικό εκβιάζοντας επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου, μιας από τις μαζικότερες δολοφονίες αντιμεταναστευτικής πολιτικής, να αναδείξουν τους 9 Αιγύπτιους συλληφθέντες ως διακινητές. Έρευνες από εγχώριες και μη ομαδοποιήσεις έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας πως Έλληνες συνοριοφύλακες του Έβρου έχουν κατασχέσει 2 εκατ. ευρώ και δεκάδες κινητά τηλέφωνα προσφυγισσών που επαναπροώθησαν, ενώ γνωστή είναι και η σύλληψη 5 συνοριοφυλάκων τον περασμένο Μάιο στον Έβρο για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακινητών. Τα κυκλώματα αυτά αισχροκερδούν επάνω στον ανθρώπινο πόνο και τη ζωή των μεταναστών κοστολογώντας τες, χτίζοντας ένα κερδοφόρο δίκτυο που θρέφει το παράνομο κεφάλαιο, με την ανοχή και την στήριξη του κρατικού μηχανισμού. Οι νόμιμες και οι παράνομες μπίζνες του κεφαλαίου στον καπιταλισμό είναι βαμμένες με το αίμα ντόπιων και μεταναστών.
Και όσο το κράτος εξαπολύει την επίθεσή του κατά του εξωτερικού εχθρού σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, τόσο επιτίθεται και καταστέλλει άμεσα ή έμμεσα τον εσωτερικό. Φτωχοποίηση, ακρίβεια, εξώσεις πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, υποβάθμιση της δημόσια υγείας και παιδείας, καταστολή όσων αγωνίζονται, επιθέσεις σε κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στους δυνάστες τους αποτελούν την πραγματικότητα στον ελλαδικό χώρο. Για εμάς είναι ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι στον πόλεμο κατά των μεταναστριών από κράτος, FRONTEX και ΕΕ. Να βρεθούμε στον δρόμο για όλους τους δολοφονημένους στον Έβρο και τα θύματα επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, για τους 600 νεκρούς από το ναυάγιο της Πύλου, τον δολοφονημένο Σύριο στη Λάρισα από όπλο μπάτσου άλλα και για όλους εκείνους που δεν θα μάθουμε ποτέ. Ντόπιοι και μετανάστες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Είναι ανάγκη να ενωθούν και να αγωνιστούν απέναντι σε ό,τι υποτιμά τη ζωή τους, στην πολιτική του θανάτου και την κερδοφορία των λίγων πάνω στον ανθρώπινο πόνο, στους πολέμους-γέννημα θρέμμα της Δύσης που σπρώχνουν στην προσφυγιά τα ταξικά μας αδέρφια, απέναντι στον πραγματικό εχθρό, το κράτος και το κεφάλαιο.
ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ
ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Μοιραστείτε το άρθρο