Όχι στην αρπαγή της αυλής του 12ου Δημοτ. Σχολείου Αμπελοκήπων και την εμπορευματοποίηση του Δημόσιου χώρου

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας, να αντιστεκόμαστε στην αρπαγή και καταστροφή ενός σχολικού χώρου, να διεκδικούμε τη διαμόρφωσή του σε ένα όμορφο και απόλυτα απαραίτητο (σε μέρες μάλιστα που βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο την περιβαλλοντική καταστροφή) χώρο πράσινου εντός του σχολείου, προς αξιοποίησή του από τη σχολική κοινότητα, αλλά και τη γειτονιά, αντί της τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου που προωθείται από τη δημοτική αρχή.
Μια απάντηση στην “απάντηση” της δημοτικής αρχής Αμπελοκήπων-Μενεμένης των Ηλία Σμήλιου-δασκάλου και Νίκου Παπαδόπουλου-γονιού.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την επιστολή, όπως και στη συνέχεια την εκ νέου απάντηση που μας στάλθηκε από το Γραφείο του Δημάρχου Πέμπτη 3/8
——————————————————–
Όχι στην αρπαγή της αυλής του 12ου Δημοτ. Σχολείου Αμπελοκήπων – Μια απάντηση στον Δήμο
Το 2018, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως σχετική συζήτηση είτε με τη σχολική κοινότητα είτε στη γειτονιά, παρουσιάστηκε ξαφνικά η πρόταση μετατροπής σχεδόν ολόκληρης της αυλής του 12ου Δημοτικού Σχολείου (επί της οδού Μ.  Αλεξάνδρου, δίπλα στο parking Φιλίππου) σε πλατεία και παιδική χαρά. Το “έργο” μάλιστα αυτό παρουσιάστηκε στη συνέχεια σαν τμήμα της μελέτης πεζοδρόμησης των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Χαλκίδη, το οποίο είχε συζητηθεί την προηγούμενη 3ετία σε επανειλημμένες διαδικασίες του Δημοτ. Συμβουλίου, αλλά και συσκέψεις με κατοίκους, καταστηματάρχες, επαγγελματίες και φορείς της περιοχής, μέσα από τις οποίες επιλέχθηκε για παράδειγμα η μονοδρόμηση αντί της αρχικής πρότασης πεζοδρόμησης, χωρίς όμως ποτέ να τεθεί θέμα ως προς τον χώρο της αυλής του 12ου Δημοτ. Σχολείου.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόταση αυτή της δημοτ. αρχής (από δημοτ. σύμβουλο που τυχαίνει δάσκαλος του σχολείου και όχι την δημοτ. αρχή που το απέκρυψε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους), εκφράστηκε η ομόθυμη αντίθεση των εκπαιδευτικών και των γονέων του Σχολείου. Με κείμενά τους (και ενυπόγραφα), με συγκεντρώσεις ενημέρωσης στο Σχολείο και παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσαν τη διαφωνία τους με την πρόταση (πλατεία με πλακόστρωτο και τραπεζοκαθίσματα) που από τη μια δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά μόνο κάποια μικροσυμφέροντα της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή στερεί ζωτικό χώρο για τα παιδιά του σχολείου, αλλά και ένα πραγματικό χώρο πράσινου για τη γειτονιά, αν εισακούονταν η αντιπρόταση της σχολικής κοινότητας για δενδροφύτευση και μετατροπή σε πάρκο μεγάλου μέρους της αυλής.

Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, εκπαιδευτικοί (του Σχολείου και του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης) και γονείς αντιμετωπίστηκαν από τη δημοτική αρχή ως “πεπλανημένοι” από τον “συνήθη ύποπτο” δημοτικό σύμβουλο και δάσκαλο, ανενημέρωτοι και οπισθοδρομικοί που δεν θέλουν την πρόοδο του τόπου μας. Ο δήμαρχος μάλιστα άφησε να εννοηθεί (ακόμα και με ηχογραφημένη ηχητική δέσμευση προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής χρονιάς 2018-2019, την οποία και τελικά αγνόησε/αθέτησε) ότι τα όρια της αυλής του σχολείου όπως προβλεπόταν από την εισήγηση δεν είναι οριστικά και ότι αυτά θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα φροντίσει ο ίδιος για την παραχώρηση ενός ακόμη τμήματος ως αυλή του σχολείου. Κι έτσι ένα θέμα που ποτέ και με κανέναν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δεν συζητήθηκε, έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγους μήνες μετά δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, όπως ακριβώς κατατέθηκε εξαρχής, με όλη σχεδόν την αυλή (πέρα από τη δενδροστοιχία) να μετατρέπεται σε πλατεία-παιδική χαρά-πεζόδρομο. Και φυσικά ποτέ δεν τέθηκαν σε συζήτηση (καθώς ο δήμαρχος πάντα ξέρει) οι προτάσεις για δενδροφύτευση της αυλής και μετατροπή μέρους της σε πάρκο, χρήσιμο κι απαραίτητο για το σχολείο και τη γειτονιά.

Στο επόμενο διάστημα και σε κάθε ευκαιρία η σχολική κοινότητα του 12ου έθετε το θέμα της ακύρωσης της απόφασης και ταυτόχρονα κατέβαλε προσπάθειες για καλύτερη διαμόρφωση της αυλής με δενδροφυτεύσεις, κ.ά. για τα οποία καμιά συνδρομή δεν υπήρξε από τον Δήμο.

Τον Ιούνιο δε του 2023, όταν φούντωσαν οι φήμες περί έναρξης του “έργου”, το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών του Σχολείου συνέταξαν, συνυπέγραψαν και κατέθεσαν την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς κείμενο διαμαρτυρίας για την αρπαγή και καταστροφή της αυλής του σχολείου και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί. (παρατίθεται)

ΟΧΙ στην καταστροφή της αυλής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

Οι εκπαιδευτικοί του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ”έγκλημα” που σχεδιάζεται σε βάρος του σχολείου μας από την πλευρά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, δηλώνουμε και πάλι την αντίθεσή μας στην αρπαγή του χώρου της αυλής του σχολείου μας (επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου) και τη μετατροπή του σε πλατεία, έναν μεγάλο πλακόστρωτο χώρο δηλαδή, ο οποίος πολύ σύντομα θα καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, όπως και η παλιά πλατεία. Πέραν όμως του ότι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων δεν θα κερδίσουν τίποτα από την καταστροφή της επί 13 χρόνια τώρα αυλής του σχολείου μας, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες του συνωστισμού εκατοντάδων παιδιών εκατοντάδων παιδιών των 1ου και 12ου Δημοτ. Σχολείων στον χώρο της σημερινής αυλής του 1ου, η οποία, πέραν των άλλων, σε ό,τι αφορά το δικό μας κτίριο είναι βορεινή και ανήλιαγη.

Καλούμε τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έστω και την ύστατη στιγμή να ανακαλέσει το καταστροφικό του σχέδιο και να συζητήσει επιτέλους  με τους εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου καθώς και όλη την κοινωνία την πρότασή μας για φύτευση πολλών νέων δέντρων και τη μετατροπή της αυλής του σχολείου μας σε ένα κατάφυτο χώρο, που τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου θα είναι ανοιχτός σε όλους και όλες. Μόνο έτσι προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας σε έναν μεγάλο, όμορφο και ασφαλή σχολικό χώρο και ταυτόχρονα ένα φιλικό προς το περιβάλλον έργο στη γειτονιά μας.

(Ακολουθούν 21 υπογραφές εκπαιδευτικών)

Λίγες μέρες αργότερα κατατέθηκε και ανάλογο κείμενο διαμαρτυρίας του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης. (παρατίθεται)

OXI στον  επικίνδυνο τεμαχισμό / περιορισμό  της αυλής του 12ου Δημ. Σχολείου Αμπελοκήπων η οποία αποτελεί ζωτικό χώρο για τους μαθητές.

         Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης δηλώνει την αντίθεσή  του στα σχέδια  του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε  βάρος του 12ου Δ.Σ. Αμπελοκήπων και του 1ου ΔΣ. Αμπελοκήπων και συμπαρατάσσεται στη δίκαιη διαμαρτυρία των συναδέλφων – εκπαιδευτικών του 12ου Δ.Σ. σχολείου.

Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή χρήσης του χώρου της υφιστάμενης αυλής του 12ου Δημ. Σχολείου και τη μετατροπή του σε «πλατεία», όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο απόφασης του Δήμου. Ο ζωτικός χώρος παιχνιδιού και αναψυχής των μαθητών του σχολείου με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να αλλάξει χρήση. Να μετατραπεί δηλαδή σε έναν πλακόστρωτο χώρο, ο οποίος πολύ σύντομα θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» εμπορικά και να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα, όπως ακριβώς συνέβη και με την παλιά πλατεία. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την ωφέλεια που θα προκύψει για τους κατοίκους της περιοχής από μία τέτοια πιθανή εξέλιξη. Ταυτόχρονα όμως αναρωτιόμαστε για τις πιθανότατες δυσμενείς συνέπειες του συνωστισμού εκατοντάδων παιδιών στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου με τον κοινό προαυλισμό μαθητών των δύο σχολείων. Γνωρίζουμε καλά πως η περαιτέρω συρρίκνωση του αύλειου  χώρου αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχοσυναισθηματική και σωματική  υγεία των παιδιών καθώς πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Καλούμε τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης  να καταθέσει σχετικά παραστατικά όπου αποδεικνύεται ότι τηρείται η νόμιμη αναλογία τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν ανά μαθητή στον προαύλιο χώρο και κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αύλειου χώρου. Ζητούμε να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Να συζητήσουμε την πρόταση που κατατέθηκε ήδη από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου για δενδροφύτευση της αυλής του, η οποία στις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου μετά την ώρα 17:30 και τους θερινούς μήνες θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη σε όλες και όλους. Πιστεύουμε πως μόνο έτσι προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών σε έναν όμορφο, ασφαλή σχολικό χώρο και ταυτόχρονα υλοποιούμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους έργο στη γειτονιά μας.

Ταυτόχρονα και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτ. Σχολείου προωθεί το κείμενο των εκπαιδευτικών, συνοδεύοντάς το με το παρακάτω σημείωμα:

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων τα τελευταία πέντε χρόνια αντιδρά σθεναρά στη μελετούμενη από τον Δήμο συρρίκνωση της αυλής του σχολείου μας σε βαθμό… εξαφάνισής της. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να συμμετέχουμε στη συζήτηση, για να εκφράσουμε ως γονείς την άποψή μας για το μέλλον του σχολείου και της αυλής του -μας δόθηκε ρητή δέσμευση πως θα συμμετείχαμε στη διαβούλευση αυτή- αυτό δεν έγινε ποτέ και απλώς μας ανακοινώθηκε αυτό που αποφασίστηκε για το σχολείο μας και τον προαυλισμό των παιδιών μας χωρίς εμάς. 

Ως Σύλλογος συντασσόμαστε με το κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφηκε την 21/06 από 21 εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και διαμαρτυρόμαστε κι εμείς έντονα σε αυτό που σχεδιάζεται σε βάρος του σχολείου μας από την πλευρά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Συνημμένα θα βρείτε το κείμενο διαμαρτυρίας των 21 εκπαιδευτικών του σχολείου μας, όπως και το σχέδιο του Δήμου για τον χώρο της αυλής, όπως μας είχε παραδοθεί και όπως είχε αποφασιστεί, χωρίς καμία συμμετοχή δική μας, των δασκάλων του σχολείου και της κοινωνίας των Αμπελοκήπων, αφού δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση, όπως είχαν δεσμευτεί απέναντί μας, και όπως θα έπρεπε να συμβεί.

 Προσπαθώντας να απαντήσει στα παραπάνω η δημοτική αρχή του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης εξέδωσε επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Παιδείας κ. Κοσμά Γυμνόπουλο και με την οποία τελικά επιβεβαιώνονται όλα όσα καταγγέλλονται από τη σχολική κοινότητα. Για να εξετάσουμε ορισμένα μόνο στοιχεία αυτής της επιστολής, θα αρχίσουμε από το τέλος της καθώς είναι ενδεικτικό της γενικότερης στάσης και λειτουργίας της δημοτικής αρχής. Ολοκληρώνοντας το έγγραφό του ο εντεταλμένος σύμβουλος δηλώνει έκπληκτος γιατί ένα ολόκληρο Διοικ. Συμβούλιο (του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης) «έλαβε μια τέτοια απόφαση και δεν μπήκε στον κόπο (…) να αναζητήσει την άποψη του δήμου, δηλαδή την αλήθεια»!!!!

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, πόση και ποια σχέση έχει με την αλήθεια η επιστολή του Δήμου και του εντεταλμένου συμβούλου του:

α) «Οι απόψεις ορισμένων δεν εκφράζουν ούτε το(ν) Σύλλογο Διδασκόντων, ούτε το(ν) Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ούτε την κοινωνία», αναφέρεται στο έγγραφο. Η παράθεση πιο πάνω των απόψεων εκπαιδευτικών και γονιών προφανώς απαντά ήδη στο πόση αλήθεια κρύβει το «ορισμένων». Συμπληρωματικά μόνο να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν νύξη περί του ποιοι ήταν αυτοί που συμφώνησαν με την πρόταση της δημοτ. αρχής, πότε και πώς το εξέφρασαν. Ουδέν ψευδέστερον, λοιπόν, του ότι «έχει ήδη γίνει μακρά διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς και την κοινωνία», όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου όχι μόνο δεν ρωτήθηκαν ποτέ, αλλά και καταθέτουν την κάθετη αντίθεσή τους.

β) Ξεπερνώντας τα περί «ημιμάθειας και αμάθειας» (καθώς ούτε διακατεχόμαστε από κάποια ανάγκη να αποδείξουμε ότι αυτές δεν μας χαρακτηρίζουν, ούτε πολύ περισσότερο θα χάσουμε τον χρόνο μας, για να ασχοληθούμε με τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, από τους οποίους είναι γεμάτη η επιστολή), να αντιστρέψουμε το ερώτημα και να ζητήσουμε εμείς από τον συντάκτη να μας ενημερώσει μετά την εμβριθή μελέτη του περί πλατειών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, αν οι πλατείες (όποιας εποχής και τόπου) καλύπτονται σχεδόν πλήρως από τραπεζοκαθίσματα των παρακείμενων καφέ, όπως οι πλατείες και γενικά ο όποιος ελάχιστος δημόσιος χώρος στον Δήμο μας. Πολύ δε περισσότερο επιθυμούμε να μας ενημερώσει αν γνωρίζει άλλη γειτονιά που δεν έχει ούτε ένα πάρκο, ένα μικρό ή μεγάλο δεντροφυτευμένο χώρο, όπως οι Αμπελόκηποι.

γ) «Παραφιλολογία» χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή ο φόβος εκπαιδευτικών και γονιών για τον συνωστισμό όλων των παιδιών των 1ου και 12ου Δ.Σ. στη σημερινή αυλή του 1ου Δ.Σ. Ξεπερνώντας και εδώ τις αλχημείες για την αύξηση των καθαρών τ.μ. της αυλής και τη μείωση του πραγματικού αριθμού των μαθητ(ρι)ών, επαναφέρουμε τα αναπάντητα ουσιώδη ζητήματα περί της ποιότητας του σχολικού και ιδιαίτερα του αύλειου χώρου και πόσο «χαρούμενοι» μπορούν να είναι μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τη βορινή κι ανήλιαγη αυλή στην οποία θέλουν να μας στριμώξουν.

δ) Ο υπογράφων την επιστολή του Δήμου καλεί τους υπογράφοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου «να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια και να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και ΟΧΙ με το(ν) μύθο που δημιουργεί η παραπληροφόρηση, προσφιλής τακτική κάποιων». Αναζητώντας, λοιπόν, αυτή την αλήθεια οι πολλές δεκάδες εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες παιδιά που επί 13 ολόκληρα χρόνια χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο χώρο ως αυλή, διαβάζουμε στην επιστολή του Δήμου ότι «όλοι γνωρίζουμε καλά ότι στον συγκεκριμένο χώρο κατά κανόνα δεν αυλίζονται παιδιά, αλλά μικρό μόνο τμήμα αυτού του χώρου χρησιμοποιείται από τα μικρότερα παιδιά του Νηπιαγωγείου, το οποίο και παραμένει εντός της νέας περίφραξης του σχολικού συγκροτήματος». Καθώς οποιοσδήποτε απλά διασχίζει την οδό Μ. Αλεξάνδρου τα πρωινά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μας ότι σ’ αυτόν τον χώρο κάνουμε διαλείμματα, γυμναστική, εκδηλώσεις κ.ά., σκεφτόμασταν απλά να παραθέσουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό. Αλλά κατόπιν σκεφτήκαμε ότι πιθανόν δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον υπογράφοντα την επιστολή του Δήμου κ. Γυμνόπουλο, καθώς ο ίδιος μπορεί να έχει πλήθος τέτοιων φωτογραφιών από τα χρόνια που ήταν διευθυντής του σχολείου μας και σίγουρα και ο ίδιος συμμετείχε στη λειτουργία και είχε παρακολουθήσει δράσεις στα διαλείμματα, τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις στην αυλή μας.

ε) Συνεχίζοντας για την “υπεράσπιση της αλήθειας” απέναντι σε «κάποιους οι οποίοι σκόπιμα και με μία ακατανόητη εμμονή παραποιούν την αλήθεια και κινδυνολογούν», η επιστολή του Δήμου παρουσιάζει και το τι θα περιλαμβάνει η υπό κατασκευή πλατεία και παιδική χαρά. Αντιγράφοντας λοιπόν από την μελέτη του έργου (σ. 21) παραθέτει σχεδόν όλα όσα προβλέπονται (πέργκολα, παρτέρια, δέντρα, εξοπλισμός κλπ.). Καθόλου τυχαία όμως “παραβλέπεται” το σημείο εκείνο της μελέτης που αναφέρεται στην «Οργάνωση οριοθετημένων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για χρήση τους από τα περιμετρικά καταστήματα»… Ποιος παραποιεί;

στ) Αυτό, τέλος, που δεν έχει καμιά θέση στην απάντηση του Δήμου είναι η αντιπρόταση της σχολικής κοινότητας για ευρεία δενδροφύτευση της αυλής του Σχολείου και διαμόρφωσή της σε ένα μικρό πάρκο. Μια πράσινη αυλή που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή και βελτίωση του μικροκλίματος της γειτονιάς, αλλά και να είναι ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου, όπως θα ‘πρεπε να είναι και όλες οι σχολικές αυλές (για να ξεπεράσουμε και αυτό το “προνόμιο” του Δήμου μας). Ποιος θέλει τελικά το πράσινο και ποιος το τσιμέντο;

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας, να αντιστεκόμαστε στην αρπαγή και καταστροφή ενός σχολικού χώρου, να διεκδικούμε τη διαμόρφωσή του σε ένα όμορφο και απόλυτα απαραίτητο (σε μέρες μάλιστα που βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο την περιβαλλοντική καταστροφή) χώρο πράσινου εντός του σχολείου, προς αξιοποίησή του από τη σχολική κοινότητα, αλλά και τη γειτονιά, αντί της τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου που προωθείται από τη δημοτική αρχή.

Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος του 12ου Δημ. Σχολείου Αμπ/πων, μέλος Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Νίκος Παπαδόπουλος, γονιός του 12ου Δημ. Σχολείου Αμπ/πων, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων


Η επιστολή – απάντηση που μας έστειλε την Πέμπτη 3/8 το Γραφείο του Δημάρχου:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Tηλ. : 2310 729608 & 729602
FAX : 2310 729654
E- mail : [email protected]

Αμπελόκηποι, 28/06/2023
Αρ. Πρωτ. 13684

ΠΡΟΣ: 1)Την Διευθύντρια και το Διδακτικό Προσωπικό του
12 ου Δ. Σχολείου Αμπελοκήπων
2)Τον Σύλλογο Γονέων του 12 ου Δ. Σχολείου
3)Τον Ζ’ Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/κης «Ο
ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Κοινοποίηση: ΔΟΕ

Σχετικά : (α)Το με τίτλο «OXI στην καταστροφή της αυλής του 12 ου Δημοτικού Σχολείου», χωρίς
ημερομηνία, υπογραφόμενο από (21) εκπαιδευτικούς
(β)Το με θέμα «Όχι στον επικίνδυνο τεμαχισμό / περιορισμό της αυλής του 12 ου Δημοτικού
Σχολείου Αμπελοκήπων η οποία αποτελεί ζωτικό χώρο για τους μαθητές» ΑΠ 81/23.6.2023
έγγραφο του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης « Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»
Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης καλείται για άλλη μία φορά να εξηγήσει πράγματα αυτονόητα και
αυταπόδεικτα, σε κάποιους οι οποίοι σκόπιμα και με μία ακατανόητη εμμονή παραποιούν την αλήθεια
και κινδυνολογούν εκφράζοντας τελείως προσωπικές απόψεις υπερβαίνουν τα όρια της καλόπιστης,
καλοπροαίρετης και εποικοδομητικής κριτικής και του γόνιμου διαλόγου, «προασπιζόμενοι» το δήθεν
συμφέρον των παιδιών, το κοινό καλό και τα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» του 12 ου Δημοτικού σχολείου,
χρησιμοποιώντας απαράδεκτες και ακραίες εκφράσεις («έγκλημα», «καταστροφή», «αρπαγή χώρου»
κλπ.).
Ξεκινώντας από το τυπικό κομμάτι μίας ενυπόγραφης επιστολής (μάλλον) διαμαρτυρίας, χωρίς
ημερομηνία, στην οποία δεν αναγράφεται παραλήπτης και δεν αποτελεί μία απόφαση του Συλλόγου
Διδασκόντων, επισημαίνουμε ότι η φράση «Οι εκπαιδευτικοί του 12 ου Δημοτικού Σχολείου
Αμπελοκήπων διαμαρτυρόμαστε έντονα…» θα έπρεπε να διατυπώνεται ως εξής: «Ορισμένοι από
τους εκπαιδευτικούς του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων διαμαρτυρόμαστε έντονα…».
Όλος ο χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος είναι ιδιοκτησία του δήμου. Πρόκειται για μία έκταση 3.135
τ.μ. που δεν ήταν και δεν είναι αυλή. Πρόκειται για έκταση στην οποία θα κατασκευάζονταν ένα ακόμη
διδακτήριο γυμνασίου και ένα τμήμα αυτής θα καταλάμβανε το κτίριο του 12 ου δημοτικού σχολείου που
είχε σχεδιασθεί να είναι μεγαλύτερο σε εμβαδό.

Συνεχίζοντας θα βάλουμε στο μικροσκόπιο το «έγκλημα» και θα το εξετάσουμε με
πραγματικά στοιχεία για να διαπιστώσουμε εάν όντως πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια» ή για μία
δυναμική πρόταση ανάπτυξης, προόδου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών,
μικρών και μεγάλων, του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Αναφέρεται, λοιπόν, στην επίμαχη επιστολή ότι πρόκειται για αρπαγή του χώρου της αυλής, ενώ όλοι
γνωρίζουμε καλά ότι στον συγκεκριμένο χώρο κατά κανόνα δεν αυλίζονται παιδιά. Ένα μικρό μόνο
τμήμα αυτού του χώρου χρησιμοποιείται από τα μικρότερα παιδιά του Νηπιαγωγείου, το οποίο και
παραμένει εντός της νέας περίφραξης του σχολικού συγκροτήματος. Επίσης, η «διεκδικούμενη», ως
δήθεν αύλειος χώρος, επιφάνεια παρέμεινε ελεύθερη δόμησης και ανέγερσης κτισμάτων μετά από
παρέμβαση του Δήμου, όταν ο τελευταίος διαπίστωσε, κατά το χρόνο ανέγερσης του τότε νέου
κτιρίου, ότι οι πραγματικές στεγαστικές ανάγκες ήταν μικρότερες των προβλεπόμενων, κατά το χρόνο
σύνταξης της μελέτης και έκδοσης της σχετικής οικοδομικής αδείας, λόγω μείωσης του μαθητικού
δυναμικού των τότε 2 ου και 12 ου Δημοτικών Σχολείων. Διαφορετικά θα καταλαμβανόταν από κτίσμα
δεδομένου ότι η εκδοθείσα οικοδομική άδεια του κτιρίου (είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί),
που στεγάζει το 12 ο Δημοτικό Σχολείο, προέβλεπε την ανέγερση κτίσματος 2.771,00 τ.μ. αντί του
υφιστάμενου που καταλαμβάνει 1.278,14 τ.μ. Επιπρόσθετα, ο χώρος που χαρακτηρίζεται από τους
υπογράφοντες την επιστολή «αύλειος χώρος» και κάνουν λόγο για αλλαγή χρήσης, θα έπρεπε να
γνωρίζουν (ως πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, που παρευρέθησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού
Συμβουλίου της 10-12-2018, όπου συζητήθηκε το θέμα «Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ.
136 Α της Δ.Κ. Αμπελοκήπων με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος χώρου για ανέγερση κτιρίων
Γυμνασίου-Δημοτικού Σχολείου και χώρου πρασίνου και το χαρακτηρισμό τους ως χώρο Πλατείας-
Παιδικής χαράς-Πεζοδρόμου»), ότι σύμφωνα με το χάρτη χρήσεων γης του ισχύοντος Γενικού
Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Αμπελοκήπων (ΦΕΚ 1249Δ/21-11-2005), προοριζόταν για ανέγερση
Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου. Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες και επεξηγήσεις αναφέρονται στην
με αριθμό 351/2018 Απόφαση του Δ.Σ (επισυνάπτεται) και στο με αριθμό φύλου 504/9.9.19 τεύχος Δ’
ΦΕΚ (επισυνάπτεται).
Στη συνέχεια της επιστολής δαιμονοποιείται ο όρος «πλατεία» και διερωτόμαστε σε ποιά ανεπτυγμένη
πόλη της υφηλίου δεν υπάρχουν πλατείες, και όχι πλατεία, οι οποίες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικά
λειτουργικό ρόλο στη ζωή των πολιτών και της πόλης, αποτελούν πόλο έλξης, σημείο
προσανατολισμού και ανάπαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης με ρόλους και λειτουργίες που
εναλλάσσονται στο πέρασμα των χρόνων (από την αρχαιότητα-Αρχαία Αγορά- μέχρι σήμερα) και
κυρίως με κοινωνικό ρόλο στην ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης (όποιος επιθυμεί πραγματικά να
ενημερωθεί σχετικά, για να ξεφύγει από την ημιμάθεια ή την αμάθεια, μπορεί να ανατρέξει σε ποικίλη
βιβλιογραφία).
Παρακάτω, παραθέτουμε κάποια στοιχεία για την έκταση των 3.135 τ.μ., η οποία, ισομερώς, στο
βόρειο τμήμα της θα διαμορφωθεί σε κεντρική πλατεία και στο νότιο σε παιδική χαρά 3 ηλικιακών
ομάδων
 Στην πρόταση-μελέτη περιλαμβάνονται:
 Διαμόρφωση κεντρικής ελεύθερης έκτασης με δυνατότητα φιλοξενίας υπαίθριων
δημοτικών εκδηλώσεων
 Τοποθέτηση Πέργκολας με δυνατότητα χρήσης της είτε ως στοιχείο σκιασμού, είτε για τη
στέγαση περιοδικών εκδηλώσεων, όπως εποχιακή υπαίθρια αγορά
 Διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων

 Εμπλουτισμός της φύτευσης με νέα δέντρα (φύτευση 38 νέων δένδρων), σε
κατάλληλες θέσεις για την οργάνωση και τον σκιασμό της πλατείας
 Σχεδιασμός και οργάνωση φυτευτικών παρτεριών (συνολική επιφάνεια πρασίνου 1.360
τ.μ.)
 Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού
 Οργάνωση της κάθε ηλικιακής ομάδας σε οριοθετημένη περιοχή του χώρου διαμόρφωσης
της παιδικής χαράς
 Τοποθέτηση καθιστικών πάγκων εντός της παιδικής χαράς
 Τοποθέτηση περίφραξης της παιδικής χαράς
 Τοποθέτηση πιστοποιημένων σύγχρονων οργάνων παιδικής χαράς
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι το υφιστάμενο (και όχι το νεοδημιουργηθέν) μεγάλο ασφαλτοστρωμένο
τμήμα θα αντικατασταθεί (και δεν θα δημιουργηθεί) από φιλικά προς το περιβάλλον υδατοδιαπερατά
και με κατάλληλες θερμικές ιδιότητες υλικά, από 870τ.μ. χλοοτάπητα, από καλά πατημένο χώμα και
φυσικό-μη πατημένο και φυτεμένο χώμα, ενώ θα δημιουργηθούν παρτέρια και στοιχεία νερού.
Τέλος, όσον αφορά το επιχείρημα, αιχμή του δόρατος της στείρας αντιπαράθεσης, του δήθεν
«συνωστισμού» των παιδιών που φοιτούν στα 1 ο και 12 ο Δημοτικά Σχολεία αναφέρουμε σας
γνωρίζουμε τα εξής:
Ο καθαρός αύλειος χώρος των δύο Δημοτικών Σχολείων ανέρχεται σε 6.991,71τ.μ..Το μαθητικό
δυναμικό των δύο σχολείων που θα φοιτήσει το επερχόμενο σχολικό έτος 2023-2024 και το οποίο
συνεχώς μειώνεται (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018-2019 ανερχόταν σε 460 μαθητές, ενώ το 2022-
2023 σε 358 μαθητές) ανέρχεται σε 339 μαθητές. Με απλά μαθηματικά προκύπτει ότι η επιφάνεια που
αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή είναι 20,62τ.μ. (6.991,71:339), σχεδόν τριπλάσια από την έλαχιστη (7τ.μ.)
και διπλάσια από το μέγιστο (11τ.μ.) που απαιτείται. Εάν, μάλιστα, σε αυτή συνυπολογίσουμε και τον
χώρο της παιδικής χαράς που θα διαμορφωθεί (όνειρο κάθε μικρού μαθητή), χώρος άμεσα και
ασφαλώς προσβάσιμος μέσω πεζοδρόμου και σε απόσταση μόλις τριών μέτρων από τη νέα
περίφραξη του σχολείου, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η παραφιλολογία για «συνωστισμό» των
παιδιών υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Οι απόψεις ορισμένων δεν εκφράζουν ούτε το Σύλλογο Διδασκόντων, ούτε το Σύλλογο Γονέων και
Κηδεμόνων, ούτε την κοινωνία. Έχει ήδη γίνει μακρά διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς και
την κοινωνία. Έχουν ληφθεί η με αριθμό 52/19-09-2018, σχετική με το θέμα, ομόφωνη απόφαση της
Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων, η με αριθμό 11/04-12-2018 ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής
Ποιότητας Ζωής, η με αριθμό 351/10-12-2018 απόφαση κατά πλειοψηφία, με ψήφους 23 υπέρ
(υπερψηφίστηκε από τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις), 2 λευκά και 1 κατά, του Δημοτικού
Συμβουλίου και η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου
504/9-09-2019). Επιπλέον έγινε από τον ίδιο το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχος κ. Κ. Γυμνόπουλο και
αρμόδιο μηχανικό του Δήμου λεπτομερής και αναλυτική ενημέρωση, τόσο προφορικά όσο και με την
παράδοση των τευχών και σχεδίων της μελέτης, όπως και σχετικών επεξηγηματικών εγγράφων, στο
Σύλλογο Διδασκόντων και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Η πρόοδος και η ανάπτυξη
αποτελούν επιταγή για την πόλη και τους πολίτες και υπόθεση του συνόλου και δεν δύνανται να
«σκοντάφτουν» σε λαϊκισμούς και προεκλογικούς λεονταρισμούς. Το θέμα όπως προκύπτει από τα
ανωτέρω αναφερόμενα έχει «τελεσιδικήσει» από το 2019. Καλούμε τους υπογράφοντες την επιστολή

με τίτλο «ΟΧΙ στην καταστροφή της αυλής του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων» να
κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια και να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και ΟΧΙ με το
μύθο που δημιουργεί η παραπληροφόρηση, προσφιλής τακτική κάποιων.
Σ’ ότι αφορά το (β) σχετικό έγγραφο του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης «Ο Φίλιππος»
μας προκαλεί κατάπληξη πως ένα ολόκληρο Δ.Σ. έλαβε μια τέτοια απόφαση και δεν μπήκε στον κόπο
λόγω έστω στοιχειώδους δεοντολογίας να αναζητήσει την άποψη του δήμου δηλαδή την αλήθεια.
Επισυνάπτονται όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κοσμάς Γυμνόπουλος

Μunicipality of Ampelokipi – Menemeni
12 P.Grigoriou E’ str., 561 23 Ampelokipi
Thessaloniki – Greece
Tel. : 2313 313600 Fax : 2310 729654
E-mail : [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο