Κάλεσμα σε διεθνή δράση ενάντια στην αποικιοκρατία του κράτους και των εταιριών, στις 12/10, από το Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας

Μήνυμα αντίστασης απέναντι στην αποικιοκρατία των εταιριών του εξορυκτισμού και της ενέργειας σε όλο τον πλανήτη, έστειλε το Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας που συνεχίζεται στο δάσος των Σκουριών. Η εκδήλωση της  Πέμπτης, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας – όπως και όλη την ελεύθερη κατασκήνωση του Δεκαήμερου – ασχολήθηκε με το θέμα «Αιολική ενέργεια και ορυχεία. Ανάπτυξη για ποιον; Ο Ισθμός υπάρχει επειδή αντιστέκεται. Συζήτηση με τον Μάριο Κουιντέρο, μέλος της συνέλευσης των αυτόχθονων λαών του Ισθμού για την υπεράσπιση της γης και του εδάφους – APIIDT».

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι αγώνες των κοινοτήτων Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής και των αυτόχθονων λαών Καϊμάνες στη Χιλή και των κοινοτήτων του Ισθμού στην Οαχάκα στο νότιο Μεξικό. Αναδείχθηκε ότι οι εταιρίες εξορύξεων και ενέργειας έχουν ενιαία στρατηγική για να επιβάλουν στους «ιθαγενείς» όπου γης, τη λεηλασία της γης, των νερών και του αέρα. Και όπου δεν το κατορθώνουν με τους νόμους των κρατών, που είναι φτιαγμένοι για να τις εξυπηρετούν, το καταφέρνουν εξαγοράζοντας τις συνειδήσεις των κατοίκων, προσφέροντας το μύθευμα «απασχόληση και ανάπτυξη». Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα «δώρα των εταιριών» δεν είναι δωρεάν. Πληρώνονται ακριβά, με καταστροφή της φύσης και των τοπικών κοινωνιών. Στην περιοχή των Καϊμάνες, στο φράγμα αποβλήτων μεταλλουργίας χαλκού, που κατασκεύασε μια κοινοπραξία εξορυκτικών εταιριών έχουν εναποτεθεί 2 εκατομμύρια τόνοι τοξικού υλικού, έχει δημιουργηθεί τοξικό νέφος, έχει χαθεί το 80% των νερών της περιοχής και το υπόλοιπο έχει μολυνθεί.

Την ίδια ώρα, στην Οαχάκα, όπου έχουν τοποθετηθεί 2100 ανεμογεννήτριες, το ρεύμα που παράγεται πηγαίνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη βιομηχανία ενώ είναι πανάκριβο για τους κατοίκους της περιοχής, που χάνουν όλο και περισσότερη καλλιεργήσιμη γη από τη σύμπραξη των εταιριών με το μεξικανικό κράτος. Ο Μάριο Κουιντέρο, μέλος της συνέλευσης των αυτόχθονων λαών του Ισθμού (Οαχάκα), για την υπεράσπιση της γης και του εδάφους, μίλησε στην εκδήλωση για τη λεηλασία που υφίσταται η περιοχή από το μεξικανικό κράτος και τις εταιρίες ενέργειας και εξορύξεων, που κατασκευάζουν mega προγράμματα αγωγών, σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων για την εξυπηρέτηση της οικονομίας του θανάτου. Και αυτό, αφορά όλη την έκταση μέχρι τη διώρυγα του Παναμά, με στόχο οι ΗΠΑ και ο Βορράς να δημιουργήσουν έναν νέο, τεράστιο φράχτη απέναντι σε μετανάστ(ρι)ες από το Νότο. Όπως σημείωσε, «η αντίσταση πρέπει να είναι από κάτω, μέσα από την αυτονομία και την αυτοδιαχείριση, απέναντι σε αυτά τα σχέδια του θανάτου. Οι κοινότητες συνεχίζουν να οργανώνονται με συνελεύσεις, με οριζοντιότητα και κυκλικότητα στις θέσεις ευθύνης για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές της εξουσίας. Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθούν οι αγώνες είναι σε μικρούς τόπους, όπως αυτός που βρισκόμαστε σήμερα, που αντιστέκονται στο εγχειρίδιο της λεηλασίας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κοινό λόγο,  ώστε οι άνθρωποι που αγωνίζονται να μπορούν να μας πλησιάσουν για να σώσουν τη γη, το νερό τους».

Στο χώρο της ελληνικής γεωγραφίας, χιλιάδες μονάδες ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών έργων που αδειοδοτούνται, μπορεί να φαντάζουν μεμονωμένες και διάσπαρτες, όμως σχηματίζουν ένα τεράστιο mega πρόγραμμα,  σημείωσε ο Τάσος Κεφαλάς, από το πανελλαδικό δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να «οδεύουμε προς ένα καθεστώς όπου οι δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών θα περιορίζονται στα ελάχιστα κενά ανάμεσα στις βιομηχανικές δραστηριότητες παντός τύπου». Με το παραπάνω μείγμα, όπως ανέφερε, συνδέονται οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και μετάλλων όπως ο χαλκός, οι αγωγοί και οι μονάδες υγροποίησης αερίου LNG. Όλα αυτά εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, όπως είπε ο κ. Κεφαλάς, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί μετάβασης σε πιο καθαρή ενέργεια ή ενεργειακή αυτάρκεια και αποδεικνύει ότι πρόκειται για ενεργειακό παροξυσμό με σκοπό την κερδοσκοπία. Μέσα στο γενικό αίσθημα παραίτησης της κοινωνίας, τοπικές κοινότητες αγώνα που έχουν συμβάλει στη δημιουργία τεράστιου κύματος αλληλεγγύης ή νέοι που δημιουργούνται για να υπερασπιστούν τη φύση, τη ζωή και την ελευθερία, συνεχίζουν να αντιστέκονται. Ο Μάριο Κουιντέρο, μετέφερε το κάλεσμα των αυτόχθονων λαών από τα νότια του Μεξικού προς τις κοινότητες αγώνα σε όλο τον πλανήτη, να ενωθούν. Στις 12/10, ημέρα που οι αποικιοκράτες (ΗΠΑ, Ισπανία) γιορτάζουν την «ανακάλυψη του Νέου Κόσμου», οι κοινότητες αγώνα από τον Ισθμό της Οαχάκα, από ολόκληρο το Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές, προγραμματίζουν δράσεις με θέμα El Sur Resiste – ο Νότος Αντιστέκεται.  Μια παγκόσμια ημέρα δράσης που θα καταδείξει ότι όλες και όλοι δεχόμαστε την ίδια αποικοκρατική επίθεση από το κράτος και τις εταιρίες και ότι ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της φύσης, της ζωής και της ελευθερίας είναι κοινός.

Πριν ανέβει στις Σκουριές,  Μάριο Κουιντέρο, επισκέφθηκε το κατειλημμένο, αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, την κατάληψη Libertatia και το χώρο του infolibre – Συνεργατική για την Ανεξάρτητη Ενημέρωση και Επικοινωνία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο