Ενημέρωση από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας για τις Σκουριές, στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας

Κάλεσμα σε όλες και όλους να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στον εξορυκτισμό και την καταστροφή του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών από τις δραστηριότητες των εξορυκτικών εταιριών και τα mega project, απηύθυναν από το δάσος των Σκουριών, στη βορειοανατολική Χαλκιδική, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Το συγκεκριμένο δάσος από το 2006 βρίσκεται στο στόχαστρο των εξορυκτικών εταιριών και ήδη οι περιβαλλοντικές συνέπειες, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, είναι πολύ σοβαρές.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης – συζήτησης με μέλη της Επιτροπής Αγώνα, στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, με θέμα ”Η περιβαλλοντική καταστροφή ως σανίδα σωτηρίας για τον καπιταλισμό. Skouries Project – Η μεγαλύτερη κοινωνική, οικονομική απάτη στην Ελλάδα”.

Οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας που αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις, απαιτώντας τον αποχαρακτηρισμό της Χαλκιδικής από μεταλλευτική περιοχή, κατήγγειλαν ότι η νέα σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Eldorado Gold, επιτρέπει στην εταιρία, ουσιαστικά ανεξέλεγκτα να χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους της περιοχής, τη γη, το δάσος, το νερό. Και μάλιστα, σημείωσαν ότι στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που κυρώθηκε στα κρυφά από γενικό γραμματέα υπουργείου, ενώ είχε κλείσει το κοινοβούλιο για τις εκλογές της 21ης Μαίου, δεν περιλαμβάνονται ποσοτικά όρια. Χαρακτηριστικά, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, η νέα σύμβαση επιτρέπει στην εταιρία να χρησιμοποιεί όσο νερό χρειάζεται, χωρίς ποσοτικό δείκτη. Αυτό, όπως είπαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, θα οδηγήσει στο να εξασφαλίζεται ελάχιστη ποσότητα νερού για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, την ώρα που ο κύριος όγκος του υδροφόρου ορίζονται που θα αποστραγγίζεται από το όρος Κάκαβος για τους σκοπούς της εξόρυξης, θα χάνεται. Ακολουθεί βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την παρουσίαση της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παριστάμενες και παριστάμενοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια του Βασίλη Μάγγου για τον αγώνα που κάνει ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του Βασίλη που έχασε τη ζωή του, ύστερα από τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς στην αστυνομική διεύθυνση Βόλου, μετά την βίαιη καταστολή της πορείας ενάντια στην καύση στερεών αποβλήτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στην περιοχή.

Επίσης, στο χώρο της ελεύθερης κατασκήνωσης του Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας, αναρτήθηκαν πανό καταδίκης της αστυνομικής επέμβασης στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Βοτανικός Κήπος και πανό συμπαράστασης στον αναρχικό Θάνο Χατζηαγγέλου που παραμένει κρατούμενος.

Μοιραστείτε το άρθρο