Μες στο κατακαλόκαιρο η “συζήτηση” της μελέτης για την αξιοποίηση του πρ. στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος»…

Δευτέρα 24 Ιουλίου κι ενώ μεγάλο μέρος των κατοίκων απουσιάζει λόγω καλοκαιριού, η δημοτική αρχή φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης τη μελέτη για την αξιοποίηση του πρ. στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος». Μάλιστα, έχοντας πια να αναμετρηθεί μόνο με τον εαυτό της και τις χειρότερες κυβερνητικές επιλογές ως προς τα αντιδημοκρατικά της χαρακτηριστικά, αδιαφορεί παντελώς όχι μόνο για τη συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σημαντικότερο έργο για τον Δήμο μας αλλά ακόμη και για την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, των παρατάξεων και των μελών του. Λόγω της απουσίας (ακόμη και) των δημοτικών συμβούλων η συνεδρίαση θα γίνει «δια περιφοράς», με γραπτή τοποθέτηση δηλαδή των επικεφαλής των παρατάξεων χωρίς καμιά δηλαδή επιπλέον ενημέρωση και απάντηση σε ερωτήματα, καμιά ανταλλαγή απόψεων και πολύ περισσότερο κατάθεση των όποιων άλλων απόψεων και προτάσεων.

Καθόλου τυχαίο! Μόνο έτσι θα περάσει αδιαμαρτύρητα μια μελέτη που σχεδόν τίποτα δεν προβλέπει ώστε το πρώην στρατόπεδο, μετά από δύο δεκαετίες σχεδόν, να γίνει επιτέλους ο μεγάλος χώρος πράσινου, πολιτισμού κι αναψυχής, το αστικό δάσος και πνεύμονας πράσινου που έχει ανάγκη ο Δήμος μας και η περιοχή. Μια μελέτη που παρά τις δεκάδες αναφορές σε «αστικό χώρο πράσινου», δεν προβλέπει το στοιχειώδες, την φύτευση εκατοντάδων δέντρων σε όλο τον χώρο του πρώην στρατοπέδου, απόλυτα απαραίτητων  σε δήμους με τραγική κυριαρχία του τσιμέντου σαν τον δικό μας και σε εποχές τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης. Μια αναφορά μόνο στην πολυσέλιδη μελέτη σε «τεχνητές φυτεύσεις δέντρων σε συμπλήρωση των υφιστάμενων συστάδων δενδροκάλυψης» ενώ ταυτόχρονα καμιά πρόβλεψη και αισθητικής αναβάθμισης με βρύσες, τεχνητά ρυάκια και μικρές λιμνούλες, όπως σε τόσες άλλες περιοχές της πόλης έχουν φτιαχτεί αλλά στον Δήμο μας παρότι επανειλημμένα έχει προταθεί, ετσιθελικά απορρίπτεται από την δημοτική αρχή. Παρόμοια και οι προβλέψεις για ανοιχτό θέατρο, κινηματογράφο και πισίνα αναψυχής, που αναφέρονται μόνο ως δυνατότητες, χωρίς καμιά συγκεκριμένη περιγραφή ή χωροθέτηση.

Αντίθετα τα μόνα “έργα” που η κατασκευή τους περιγράφεται αναλυτική και με συγκεκριμένη χωροθέτηση είναι ένας βοτανικός κήπος, η (σε μόνιμη λειτουργία) ανθοέκθεση και παρακείμενο κτίριο καταστημάτων. Και βέβαια ο νέος ιερός ναός που θα καταλάβει τον χώρο-“φιλέτο” του στρατοπέδου (επί της κεντρικής οδού Βενιζέλου, δίπλα στην παιδική χαρά των Εργατικών Κατοικιών) ενώ θα διατηρηθεί και ο παλιός ναός, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να εξηγήσουν γιατί χρειάζονται δύο ναοί σε απόσταση 50μ. ή γιατί χρειάζεται ανέγερση νέου, αντί εκτεταμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων στον παλιό. Περιττό να αναφέρουμε ότι καμιά από τις προτάσεις φορέων δεν υπάρχει στη μελέτη, αφού διαφωνούσε ο δήμαρχος…

Καλούμε τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης να φέρουν το θέμα για συζήτηση τον Σεπτέμβρη, καλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στη συζήτηση και τις αποφάσεις για ένα μέλλον για το πρ. στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος» που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας και το δικαίωμα μας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον Δήμο μας!

ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

Μοιραστείτε το άρθρο