Οι πυρκαγιές μαίνονται, η αλληλεγγύη στην πρώτη γραμμή

Καθώς πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να καίγονται ολοσχερώς από τις μεγάλης έκτασης πυρκαγιές που μαστίζουν τη χώρα, συλλογικότητες, ομάδες, οργανώσεις και αλληλέγγυοι/ες έσπευσαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από την πρώτη ημέρα χρησιμοποιώντας μέσα και εργαλεία τα οποία στηρίζονται στο μαζικό κύμα αλληλεγγύης.

Απέναντι στη θεσμική καταστροφή του περιβάλλοντος, την υποτίμηση και υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής από κράτος και κεφάλαιο, την επιβολή του αφηγήματος του κέρδους και της εκμετάλλευσης, η αλληλεγγύη αποτελεί το βασικό μας όπλο.


Ενημέρωση από τη δεύτερη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών 18/7:

Κλιμάκιο της εργατικής ομάδας Τ-34 βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο μέτωπο των πυρκαγιών, αυτή τη φορά στον Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας, όπου μαζί με το πεζοπόρο τμήμα δασοπυρόσβεσης Πελλοπονήσου επιχειρήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς κατά μήκος της δασικής έκτασης. Δυστυχώς η προσπάθεια των λιγοστών εναέριων μέσων και των επίγειων δυνάμεων δεν κατάφερε να την ανακόψει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε περικυκλωμένοι από το μέτωπο που άλλαξε στιγμιαία κατεύθυνση και μας οδήγησε σε αναγκαστική οπισθοχώρηση σε καμένο έδαφος, αφήνοντας πίσω τον κύριο εξοπλισμό πυρόσβεσης.
Σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες τυλίχθηκαν στις φλόγες, ζώα είτε εγκαταλείφθηκαν κλειδωμένα να περιμένουν το φρικιαστικό τέλος τους, είτε βρέθηκαν δεμένα και αφημένα στο έλεος της φωτιάς.
Οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης ζώων έδωσαν μάχες μπαίνοντας κυριολεκτικά μέσα σε φλεγόμενα σπίτια και μαντριά με ουσιαστικό κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, καταφέρνοντας να δώσουν μια ευκαιρία ακόμα στα ζωντανά.
Η μεγάλη καρδιά αυτών τών ανθρώπων μόνο οδηγό μπορεί να αποτελεί, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η κάθε ζωή έχει την δική της μεγάλη ξεχωριστή σημασία.
Ακολούθησε η διαφυγή και μετέπειτα η αποχώρηση από το συγκεκριμένο σημείο αργά το απόγευμα. Το κλιμάκιο μας κινήθηκε προς το μεγάλο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, το οποίο εκτείνεται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση φτάνοντας μέχρι τη Μάνδρα Αττικής. Στο μέτωπο της Ελευσίνας μετά από πολύωρες μάχες μέχρι αργά το βράδυ επιτεύχθηκε ο περιορισμός και η οριοθέτηση τής φωτιάς λίγα μέτρα πρίν φτάσει σε κατοικίες.
Η ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή και η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησής του, μας φέραν για μία ακόμη μέρα να παλεύουμε μαζί με, παρατημένους στην ουσία, κατοίκους που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους και τα δάση του τόπου τους, αλλά και μαζί με τους ταλαιπωρημένους, άϋπνους και εξαντλημένους πυροσβέστες που τρέχουν από το ένα σημείο στο άλλο για να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί, με τα πενιχρά μέσα που έχουν στη διάθεση τους.
Για ακόμη μια φορά ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής, των επιχειρηματικών συμφερόντων και της κρατικής αδιαφορίας – αν όχι ανοιχτής συνενοχής. Μίας πολιτικής που για τους εργαζομένους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το ίδιο το περιβάλλον επιφυλάσσει μόνο στάχτες και καταστροφή.
Το “ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ” είτε αφορά την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, είτε αφορά την πάλη ενάντια στους ηθικούς αυτουργούς μίας ακόμα καταστροφής, να αποτελέσει φάρο και οδηγό για τις μέρες που κυλάνε, για τις μέρες που έρχονται.
* Σήμερα Τετάρτη 19/7 το εθελοντικό κλιμάκιο της ομάδας μας βρίσκεται ξανά για τρίτη συνεχόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, θα ακολουθήσει ενημέρωση.
Εργατική ομάδα Τ-34

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02iyopxc6JVVPtPFJCV9qBzAPjW9yVjvZVDRY8X4SFB9XjgjRjMcBWV6iVuzL2hJnHl&id=100067563776241


ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ!!!
Κάλεσμα συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για πυροσβέστες, εθελοντές και πληγέντες που βρίσκονται στα…

Posted by Ρουβίκωνας on Tuesday, July 18, 2023

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο