Η ασυδοσία και το θράσος των εργοδοτών δεν έχουν όρια

Το προηγούμενο διάστημα, σε ξενοδοχείο της Κρήτης, έκλεισαν σε ψυγείο με ωμά κρέατα έναν 22χρονο μάγειρα που είχε πάθει εγκαύματα από καυτό λάδι. Ο εργαζόμενος φώναζε επί μια ώρα να τον πάνε σε νοσοκομείο γιατί δεν άντεχε από τον πόνο, όμως οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, επειδή τον είχαν ανασφάλιστο, τον έβαλαν μέσα στο ψυγείο με τα κρέατα για να τον κρύψουν, όσο περίμεναν τον γιατρό του ξενοδοχείου. Ταυτόχρονα ακόμη ένα περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και σε beach bar στην Ρόδο, όπου η εργοδοσία έβαζε τους σερβιτόρους να περνάνε μέσα από την θάλασσα κολυμπώντας και με το νερό να φτάνει μέχρι τους ώμους τους, για να σερβίρουν πελάτες σε εξέδρα!

Αυτά όμως τα περιστατικά ούτε μεμονωμένα είναι, ούτε τυχαία. Κυβέρνηση ΝΔ και εργοδότες, μαζί φυσικά με τα αργυρώνητα ΜΜΕξαπάτησης, θέλουν να καλλιεργήσουν την αντίληψη πως εργαζόμενος σημαίνει δούλος του κέρδους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια. Να μην επιτρέψουμε να γίνει συνείδηση η ιδέα ότι «τα κάνουμε όλα για τα λεφτά». Οι σερβιτόροι δεν είναι ούτε κολυμβητές, ούτε σκλάβοι. Δεν θα δουλεύουμε σαν το σκυλί για ένα κομμάτι ψωμί ούτε για καλύτερα «φιλοδωρήματα»!

Την ίδια στιγμή που φέτος στον κλάδο μας υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις την περίοδο της σεζόν, κυβέρνηση και εργοδότες μας κατηγορούν ως τεμπέληδες που έχουμε βολευτεί με τα επιδόματα και δεν θέλουμε να δουλεύουμε. Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς δουλεύουμε απάνθρωπα ωράρια, 7 στα 7, με μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες, πολλές φορές «μαύρα», σε συνθήκες τρομακτικές όπως το βασανιστήριο του μάγειρα στην Κρήτη ή εξευτελιστικές όπως του σερβιτόρου στην Ρόδο. Όλα αυτά γίνονται με την βοήθεια της κυβέρνησης. Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη καταργούν το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις στην πράξη (αφού στην πράξη δεν την εφαρμόζει κανένας εργοδότης) και υποβαθμίζουν την επιθεώρηση εργασίας, ώστε αν κάποιος θέλει να βρει το δίκαιο του να μην μπορεί.

Φτάνει πια, ως εδώ! Είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε αξιοπρέπεια!

 Για μια ακόμα σεζόν δεχόμαστε χλευασμούς από την εργοδοσία, ενώ την ίδια στιγμή αυτοί πλουτίζουν από την εργασία μας. Φτάνει πια, είμαστε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και θα την επιβάλλουμε. Με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, να επιβάλουμε τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολλών με καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους. Μονό με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να σπάσουμε την ατομικοποίηση που θέλουν να επιβάλουν, για να λύσουμε συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Μοιραστείτε το άρθρο