Συγκέντρωση για την αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, Τετάρτη 12/7 στις 11:00 στα γραφεία της DoValue στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που επισφραγίζουν μία νέα περίοδο αντιλαϊκής πολιτικής, οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις σε πρώτες κατοικίες λαϊκών οικογενειών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Άλλωστε η κερδοφορία του κεφαλαίου δεν μπορεί να περιμένει.

Η ολομέτωπη ταξική επίθεση εκδηλώνεται με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά (σούπερ μάρκετ, καύσιμα, ρεύμα, αέριο, συγκοινωνίες, ενοίκια), με πολλαπλασιασμό των “εργατικών ατυχημάτων” στον βωμό του κέρδους, με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τις ελλείψεις φαρμάκων και την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Με κάθε ανθρώπινη ανάγκη και δραστηριότητα να έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, δεν θα μπορούσαμε να δούμε κάτι διαφορετικό και στο κομμάτι της στέγασης: Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης έχει δώσει ελεύθερο έδαφος στα μεγαλοαρπαχτικά των τραπεζών και των funds να ξεσπιτώνουν τον λαό από τα ίδια του τα σπίτια με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας να πυκνώνουν όλο και περισσότερο.

Με την ίδια ρητορική περί “διάσωσης των τραπεζών”, έχοντας ήδη “φάει” τα δισεκατομμύρια της “ανακεφαλαιοποίησης” που εισέπραξαν με τα μνημόνια στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, τώρα η κερδοφορία των τραπεζών “καταβροχθίζει” και τη λαϊκή κατοικία. Συνυπεύθυνες για τους πλειστηριασμούς είναι και οι πολυεθνικές “εταιρείες διαχείρισης ακινήτων” που ειδικεύονται στους πλειστηριασμούς για μικρο-ποσά, όπως η “DoValue” και η “Cepal”, και τα πολιτικά στελέχη των κυβερνήσεων, που διαφημίζουν το περίφημο σχέδιο “Ηρακλής”.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά είναι κομμάτι μιας ευρύτερης κατεύθυνσης των τραπεζών, που συνδέεται άμεσα και με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Με αυτήν την απόφαση, αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στα κοράκια των εταιριών διαχείρισης και των funds να επιταχύνουν και να πραγματοποιούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απελευθερώνοντας την εκποίηση 700.000 ακινήτων (αξίας 45 δισ.) που βρίσκονται στην κατοχή τους.

Το τραπεζικό κεφάλαιο και οι εταιρείες διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι μεγάλες εταιρείες που παίρνουν τα σπίτια για ψίχουλα, έχουν στη δούλεψή τους τους νόμους και έναν ολόκληρο στρατό από μπάτσους που έρχονται στις πόρτες μας για να επιβάλουν το δίκιο του ισχυρού.

Αλλά δεν τα έχουν καταφέρει ολοκληρωτικά: Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, εργατικά σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς, επιτροπές αγώνα, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις, δίνουν εδώ και χρόνια μάχες χαρακωμάτων στα δικαστήρια, έξω από τις εταιρείες και τα συμβολαιογραφικά γραφεία, στις γειτονιές, χτίζουν δίκτυα και δομές ταξικής αλληλεγγύης και λαϊκής αυτοάμυνας.

Εδώ και μήνες προσπαθούν να βάλουν φρένο στο μεγάλο κύμα των εξώσεων που μόλις ξεκινά, κάτι που πολλές φορές έφερε νίκες αποδεικνύοντας ότι ο συλλογικός αγώνας, τα αντανακλαστικά, η συμμετοχή της γειτονιάς, η ίδια μας η οργάνωση είναι που κατάφερε να φέρει μικρές και μεγάλες νίκες.

Η μάχη αυτή θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και σε αυτήν οφείλουμε να συμμετέχουμε όλο και περισσότεροι/ες, όλο και πιο οργανωμένοι/ ες, όχι μόνο για να αποτρέψουμε τον έναν ή τον άλλον πλειστηριασμό, την μία ή την άλλη έξωση, αλλά για να κατακτήσουμε συνολικά και μόνιμα τον αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα του δικαιώματος των εργαζομένων και του λαού στη στέγαση.

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Do Value στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 11.00 διεκδικώντας την αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


ΤΕΤΑΡΤΗ 12/07 ΣΤΙΣ 11:00 – Λεοντος Σοφού 18

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η γενικευμένη ακρίβεια είναι η μοναδική προοπτική του καπιταλισμού για τη σωτηρία του. Οι τιμές στα βασικά αγαθά, στους λογαριασμούς του ρεύματος, του πετρελαίου και του αερίου, το κόστος των ενοικίων αυξάνονται κατακόρυφα και επιθετικά προς τα κατώτερα στρώματα. Κι όσο περνάει ο καιρός είναι μαθηματικά βέβαιο πως όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας θα έρχονται αντιμέτωπα με τις ολέθριες συνέπειες αυτής της κρίσης. Άνθρωποι δίχως την δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά προϊόντα σε σπίτια δίχως τις βασικές παροχές σε ρεύμα και θέρμανση. Και αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών των κυβερνώντων η μεταφορά των ευθυνών στη «διεθνή συγκυρία» και τον «πόλεμο». Πολύ παραπάνω καταδεικνύει τις σχέσεις τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων ολιγαρχών και αποτελεί σαφή συνδήλωση ότι δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων και πραγματικής στήριξης της κοινωνίας.

Ακόμη χειρότερα, η αδηφάγος λαιμαργία των αφεντικών για μεγαλύτερα κέρδη οδηγεί στον πλειστηριασμό των κατοικιών των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ορέξεις τους αδιαφορώντας φυσικά πλήρως για τους ίδιους και τις ζωές τους.Ταυτόχρονα η ολομέτωπη επίθεση προς τη κοινωνική βάση εντείνεται με τις επιθέσεις και εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων. Να μη συνηθίσουμε την καθημερινότητα των εξώσεων των εκκενώσεων και των πλειστηριασμών. Δεν θα αποφασίσουν οι δολοφόνοι για τις ζωές μας.

Καμία διαπραγμάτευση των αναγκών μας. Η στέγαση, η σίτιση και πρόσβαση σε ρεύμα, θέρμανση και νερό δεν αποτελούν πολυτέλειες ούτε τίθενται προς διαπραγμάτευση. Με όπλα μας την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση σε γειτονιές και χώρους δουλειάς να διεκδικήσουμε τα εργατικά μας δικαιώματα και να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα έξωσης. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική επίθεση, να οξύνουμε την αντιπαράθεση με τα αφεντικά. Να τελειώνουμε με τους πλειστηριασμούς να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων| Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης


Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ συμμετέχει και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποτροπής του πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας μια οικογένειας συνταξιούχων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης που είναι προγραμματισμένος για τις 19/7/2023.

Να είμαστε εκεί, να γίνουμε ασπίδα αλληλεγγύης για κάθε φτωχό άνθρωπο, κάθε λαϊκή οικογένεια, για να μην περάσει ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ FUNDS-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο