Ακόμη μια απόλυση στο κάτεργο του INTIME

Ένας ακόμα συνάδελφος φωτορεπόρτερ προστέθηκε στη λίστα των απολύσεων του φωτογραφικού πρακτορείου INTIME. Η τελευταία απόλυση συναδέλφου στο συγκεκριμένο μαγαζί είχε πραγματοποιηθεί πέρσι, επειδή εργαζόμενος φωτορεπόρτερ είχε «τολμήσει» να κοινοποιήσει στον εργοδότη Αργύρη Μακρή κάποια αιτήματα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία που αφορούσαν την πληρωμή από την εργοδοσία του κόστους μετακίνησης κατά τη διάρκεια της εργασίας, τη φθορά στα ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς, όπως και τις φθορές στον ιδιόκτητο φωτογραφικό εξοπλισμό.

Πρόκειται για ένα πρακτορείο γνωστό για τις αντεργατικές του πρακτικές, το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας και το κλίμα εκφοβισμού, κυρίως, απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες και δεν είναι διαρκώς πρόθυμοι να «χορέψουν» στο ρυθμό των ορέξεων των αφεντικών.

Ενδεικτική αυτών των πρακτικών είναι και η απόλυση του συναδέλφου μόλις τρεις μέρες μετά τις εκλογές -και ουσιαστικά μετά από δυο συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις, περίοδοι κατά τις οποίες τα αφεντικά δεν έχουν την πολυτέλεια περικοπών προσωπικού. Η απόλυση-διακοπή συνεργασίας, το λένε αν είσαι με μπλοκάκι- κοινοποιήθηκε στον συνάδελφο με ένα e-mail, δίχως να δοθεί καμία «εξήγηση». Η εξήγηση, ωστόσο, για όσους/ες γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί το συγκεκριμένο πρακτορείο είναι γνωστή.

Πώς λειτουργεί η γαλέρα του INTIME

Τι συμβαίνει λοιπόν, στην πραγματικότητα, στο πρακτορείο INTIME;

Στο INTIME το 8ωρο είναι «ντεμοντέ» καθώς η υπερεργασία και το «ξεζούμισμα» είναι ένα εδραιωμένο καθεστώς. Είναι η καθημερινότητα. Οι εργαζόμενοι φωτορεπόρτερ δουλεύουν 6ήμερο, ενώ το ένα και μοναδικό ρεπό δίνεται σε ημέρα που επιλέγουν τα αφεντικά του πρακτορείου αποκλείοντας τα φορτωμένα με… σπορ- Σαββατοκύριακα.

Το πρακτορείο INTIME ξεχωρίζει και για τις βάρδιες που επιβάλλει στους φωτορεπόρτερ του, οι οποίες είναι κυριολεκτικά «ήλιο μ’ ήλιο». Εν ολίγοις, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι διαθέσιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για θέματα τα οποία ανακοινώνονται -σχεδόν πάντα- την ίδια ημέρα. Με αυτές τις τακτικές οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν καθόλου προσωπική ζωή -κάτι που ποσώς ενδιαφέρει τον Αργύρη Μακρή, αφεντικό του πρακτορείου.

Ένα επιπλέον «βαρίδι» για τους εργαζόμενους είναι οι αποστάσεις που καλούνται να διανύουν κάθε μέρα, συχνά και υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε ό,τι αφορά το βάρος της συντήρησης και της εξασφάλισης ατομικών μέσων προστασίας αυτό «πέφτει» αποκλειστικά στους εργαζόμενους, με την επιχείρηση να μη δίνει ούτε ευρώ για τα παραπάνω.

Και φυσικά, μέσα σε όλο αυτό το τοπίο δεν λείπουν -όπως σε κάθε εργασιακό χώρο- οι εργοδοτικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι βάζουν πλάτη σε αυτές τις πρακτικές.

Και στο «βάθος» εργοδοτικό σωματείο

Ποιο ήταν όμως το μεγάλο «όραμα» του Αργύρη Μακρή; Η ίδρυση και εδραίωση ενός νέου «σωματείου» – παραμάγαζου, εξόφθαλμα εργοδοτικού, το οποίο ως μοναδικό σκοπό θα έχει να στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, χτυπώντας ευθέως σωματεία, ενώσεις και συνελεύσεις.

Η ένωση αυτή δημιουργήθηκε, και πήρε τον ευφάνταστο τίτλο «Διεθνής Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος». Σε αυτή την εργοδοτική ένωση ο Μακρής και οι άνθρωποί του καλούν τους εργαζόμενους του INTIME να εγγραφούν, εγκαθιστώντας έτσι νέες τακτικές πρόσληψης, με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις.

Αυτές οι εργοδοτικές τακτικές, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στα «μαγαζιά» των ΜΜΕ, αφορούν όλες και όλους τις/τους εργαζόμενες/ους στον κλάδο, όλον τον κόσμο του αγώνα και της εργασίας.

Αρνούμενοι/ες να δεχτούμε την εργοδοτική βαρβαρότητα διαβεβαιώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους.

Κάτω τα χέρια από τους εργαζομένους συναδέλφους.

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ

https://katalipsiesiea.espivblogs.net/akomi-mia-apolysi-katergo-intime/?fbclid=IwAR0syhld2Qb0uKlgR_zAuhQf9CIvH-sAAMWSdUx5F1iep3n5pwpXbRoQu1c

Μοιραστείτε το άρθρο