Η δικαιοσύνη σαν σφαγή

Εκατοντάδες ποινές φυλάκισης έπεσαν βροχή σε όσους συνελήφθησαν τις τελευταίες νύχτες
“Σε μια ιεραρχική κοινωνία, δεν μιλάς στους αστυνομικούς ως ίσος προς ίσο, αλλά συμμορφώνεσαι”.
Αυτά είναι τα λόγια ενός εισαγγελέα στη Μασσαλία, κατά τη διάρκεια της δίκης ατόμων που συνελήφθησαν στους δρόμους της πόλης μια από τις νύχτες της εξέγερσης.
Συνοπτικά, ο δικαστής αυτός ορίζει τι είναι φασιστική κοινωνία και αστυνομικό κράτος. Πολύ, πολύ μακριά από τις αρχές της κατάργησης των προνομίων και της ισότητας ενώπιον του νόμου, αρχές που θεωρητικά αποτελούν τη βάση αυτής της “Δημοκρατίας” για την οποία ακατάπαυστα μιλούν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας.
Σε μόλις 4 νύχτες εξέγερσης, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 3.200 άτομα. Μαζικές επιδρομές, συχνά τυχαίες συλλήψεις. Μάλιστα, συλλήψεις που συστηματικά ακολουθούνται από άμεση παραπομπή σε δική, δηλαδή αμέσως μετά την αστυνομική κράτηση, όπως ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Dupont-Moretti. Ταχείες δίκες, χωρίς προετοιμασία, χωρίς στοιχεία, που ολοκληρωνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Ρατσιστική, ταξική δικαιοσύνη. Σφαγείο κανονικό.
Ένα σύστημα δικαιοσύνης που έχει ως στόχο να φυλακίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανεπιθύμητους και να τους τρομοκρατήσει. Κατά τη διάρκεια αυτών των δικών, οι εισαγγελείς μιλούν για “ποινές παραδειγματικές”, που αποσκοπούν στο να λειτουργήσουν “αποτρεπτικά για τους άλλους”. Μέχρι την Τρίτη, 350 άτομα είχαν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή, πάντα σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Και αυτή η δικαστική σφαγή συνεχίζεται καθημερινά στα δικαστήρια.
Ο δικηγόρος Rafik Chekkat ήταν μάρτυρας αυτών των εξαιρετικά βίαιων ταχυτατων δικών στη Μασσαλία. Τις περιγράφει ως μια διαδοχή απλών δικαστικών εκτελέσεων. Οι δίκες λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, με τον προεδρεύοντα δικαστή να εκκενώνει την αίθουσα από κοινό. Η δικαιοσύνη απονέμεται, μας υπενθυμίζει,  “στο όνομα του γαλλικού λαού”.
Μια από τις πολλές υποθέσεις αφορούσε έναν άνδρα που είχε σταματήσει με ένα σκούτερ και ένα πακέτο τυρί, έχοντας πάρει το τελευταίο από ένα Monoprix [σ.σ. αλυσίδα από σουπερμάρκετ στο κέντρο της πόλης]. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για “διακίνηση κλοπιμαίων”. Ένας άλλος άνδρας βρέθηκε από την αστυνομία με ένα κουτάκι Redbull, επίσης κλεμμένο από κατάστημα που είχε υποστεί ζημιές. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών. Για ένα κουτάκι.
Τρεις άνδρες χωρίς ποινικό μητρώο πήραν παντελόνια Hugo Boss έξω από το κατάστημα, αφού είχε διαρρηχθεί. Τα βίντεο δείχνουν ότι κανένας από αυτούς δεν μπήκε στο κατάστημα. Ο εισαγγελέας ζητά την επιβολή ποινής φυλάκισης. “Οι τρεις άνδρες πιθανόν να άγγιξαν τα αντικείμενα, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πήραν”, εξηγεί ο Rafik Chekkat. Ένας μαθητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλείνεται αμέσως πίσω από τα κάγκελα.
Ένας 58χρονος άνδρας δικάζεται για “χρήση προϊόντων κλοπής” επειδή μάζεψε αντικείμενα από το έδαφος τρεις ώρες μετά τη λεηλασία. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. “Πρωτόγνωρο”, έγραψε ο δικηγόρος.
Τρεις άνδρες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά συνελήφθησαν μαζί, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα κατάστημα Monoprix, δικάζονται μαζί. Δεν έκλεψαν τίποτα. Δεν υπάρχουν μάρτυρες ή βίντεο. Μόνο οι αναφορές της αστυνομίας είναι αυθεντικές. Φυλάκιση.
Δύο άτομα γύρω στα τριάντα και ένας άνδρας γύρω στα πενήντα συνελήφθησαν από την BAC [σ.σ. σωμα της γαλλικής αστυνομίας] σε ένα κατάστημα Auchan [σ.σ. αλυσίδα σουπερμάρκετ] . Τους χτύπησαν, ο ένας από αυτούς με σπασμένο σαγόνι και χέρι. Ένας άλλος τραυματίστηκε στο πόδι. Ένας αστυνομικός κατηγόρησε έναν κατηγορούμενο για χτύπημα στο κεφάλι, αλλά το ιατρικό πιστοποιητικό του δεν έδειξε τραυματισμό στο πρόσωπο. Ισχυρίζεται ότι έχασε μια χρυσή αλυσίδα αξίας 500 ευρώ και ζητά την επιστροφή της. “Απόπειρα κλοπής” για τους τρεις, “απείθεια” για δύο από αυτούς. Ο ένας ήθελε “να πάρει μερικά φρούτα, γιατί δεν τα τρώει πια λόγω του πληθωρισμού”. Είχε λευκό ποινικό μητρώο. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή, στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένης της ποινής φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, και στον τρίτο ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή και ένα βαρύ ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον αστυνομικό για “ηθική βλάβη”.
Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, οι ίδιες σκηνές διαδραματίζονταν στο δικαστήριο της Ναντέρ. “Πολύ νέοι άνδρες, από εργατικές συνοικίες της Hauts-de-Seine, Γάλλοι και κυρίως μαύροι ή Βορειοαφρικανοί” εμφανίζονται στη γραμμή παραγωγής, εξηγεί το Médiapart.
Ο Yamadou, 21 ετών, συνελήφθη με ένα πυροτέχνημα. Είναι εργάτης και επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά του. Τον έπιασε η αστυνομία αφού του έπεσε το τηλέφωνο. “Το μεγάλο μου λάθος ήταν ότι πήρα το πυροτέχνημα. Ήταν στο έδαφος δίπλα στο δημαρχείο”, είπε και πυροβόλησε “προς τον ουρανό”. Δύο μέλη της οικογένειάς του έχουν υποστεί σοβαρή αστυνομική βία. Όταν ήταν 17 ετών, ο ξάδελφός του πυροβολήθηκε έξι φορές από αστυνομικούς και έλαβε αποζημίωση. Οι δράστες δεν καταδικάστηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τους δικαστές, αυτό αποτελεί ένδειξη ενοχής: ” ήθελε εκδίκηση”. Ο Yamadou έχει λευκό ποινικό μητρώο. “Είναι δύσκολο να ξεφύγω από την καταγωγή μου”, λέει. Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο, ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης. Το ίδιο βράδυ τέθηκε υπό κράτηση.
Ο Yvan, ηλικίας 18 ετών, κατηγορείται ότι έκαψε έναν κάδο απορριμμάτων. Είπε ότι περπατούσε στη γειτονιά. Συνελήφθη δίπλα σε έναν ανήλικο που είχε έναν αναπτήρα. Ο εισαγγελέας το χαρακτήρισε ως  “συλλογική καταστροφή, επιβαρυντική περίσταση” και ζήτησε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με εντολή μεταγωγής.
Ένας άλλος, κατηγορούμενος για την εκτόξευση όλμου, άκουσε κήρυγμα από τον εισαγγελέα: “Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στους θεσμούς”, ο οποίος ζήτησε ποινή φυλάκισης δύο ετών, εκ των οποίων ένα έτος φυλάκιση με εντολή μεταγωγής. Τον έστειλαν στη φυλακή αμέσως μόλις τελείωσε η ακροαματική διαδικασία.
Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, της πρωτοφανούς βίας που λαμβάνει χώρα μέσα στην ηρεμία των δικαστικών αιθουσών. Οι δικαστές, καθισμένοι ήσυχα στις πολυθρόνες τους, καταστρέφουν τις ζωές νεαρών ανθρώπων που κατηγορούνται ότι αντέδρασαν στην εκτέλεση ενός εφήβου από έναν αστυνομικό. Η συντριβή είναι απόλυτη: εξευτελισμός, ρατσισμός, αστυνομική βία και ακραία τιμωρία για όσους τολμούν να σηκώσουν κεφάλι. Ενώ οι εγκληματίες των λευκών κολαρων και οι ένστολοι μένουν ατιμώρητοι και προστατεύονται.
Σε όσους από εσάς διαβάζετε αυτό: μην αναφέρετε τίποτα στην αστυνομία. Αρνηθείτε να εμφανιστείτε στο δικαστήριο. Απαιτήστε δικηγόρο. Προσπαθήστε να ξεφύγετε από τα νύχια της δικαιοσύνης. Οι κακές μέρες θα τελειώσουν, προστατευτείτε πριν η επανάσταση σαρώσει οριστικά τον απεχθή και πεπερασμένο κόσμο τους.

Για την οικονομική υποστήριξη της νομικής υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ένα αντιρατσιστικό ταμείο υποστήριξης είναι online εδώ :
Η σύνοψη του Rafik Chekkat :
Από τη σελίδα στο fb της Marilena Karra
Από το Contre Attaque
Μοιραστείτε το άρθρο