Συγκέντρωση υπεράσπισης των 6 διωκόμενων του πολυτεχνείου του 2020, Παρασκευή 30/6 στις 9:00 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 30 Ιούνη συνεχίζεται η δίκη των 6 συλληφθέντων της Πορείας του Πολυτεχνείου του 2020.

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020, διεξήχθη σε συνθήκες πρωτοφανών απαγορεύσεων και καταστολής σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσε κορύφωση της κρατικής-κυβερνητικής καταστολής της τότε κυβέρνησης ΝΔ, που με πρόσχημα την πανδημία και τη δήθεν υγειονομική προφύλαξη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο «γύψο» τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή που προσπάθησαν να περιορίσουν το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις, περνούσαν στη Βουλή μια σειρά αντεργατικά μέτρα.

Σε εκείνη την επέτειο του Πολυτεχνείου, εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και τα αντιδημοκρατικά διατάγματα της κυβέρνησης που απαγόρευσαν σε όλη την επικράτεια τις εκδηλώσεις τιμής και αγώνα για το Πολυτεχνείο. Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε κατεχόμενη πόλη, με τις δυνάμεις καταστολής να αποκλείουν το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και κάθε σημείο. Η μεθόδευση αυτή ακυρώθηκε στην πράξη από τη γενναία στάση εκατοντάδων διαδηλωτών και διαδηλωτριών, που αψηφώντας τις απαγορεύσεις, έκαναν το καθήκον απέναντι στην ιστορική επέτειο της 17ης Νοέμβρη και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουν για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η απάντηση της αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ήτανε λυσσαλέα. Ακυρώνοντας κάθε πρόσχημα περί «υγειονομικής προστασίας», περικύκλωσαν την πορεία, επέβαλλαν συνθήκες συνωστισμού, και πραγματοποίησαν συλλήψεις διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Σε μια προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης της λαϊκής πάλης, έγραψαν πάνω από 60 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης, και προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ.

Η πορεία του Πολυτεχνείου του 2020 αποτέλεσε μια σημαντική καμπή στην πάλη για το σπάσιμο της κρατικής καταστολής και του κυβερνητικού αυταρχισμού, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Η βάρβαρη πολιτική αυτή της καταστολής και των απαγορεύσεων, βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή ενάντια σε κάθε λαϊκό αγώνα: ενάντια στους φοιτητές με την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ενάντια στο εργατικό κίνημα με τη βάρβαρη καταστολή στο εργοστάσιο Μαλαματίνα, ενάντια στις διαδηλώσεις που χτυπιούνται καθημερινά, αλλά και πρόσφατα με τις βάρβαρες πρακτικές ενάντια στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Η πολιτική αυτή βάζει στο στόχαστρο συνολικά τις λαϊκές ελευθερίες και τα μέσα πάλης του λαϊκού κινήματος: τη διαδήλωση και την απεργία.

Μάλιστα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Δήμος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, επέδωσαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε δυνάμεις της Αριστεράς για αφισοκόλληση και διανομή πολιτικού υλικού, χρησιμοποιώντας ανυπόστατα δήθεν περιβαλλοντικά και άλλα προσχήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα μορφή ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, πρόκειται για φίμωση της πολιτικής έκφρασης, που θέλει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση-διαγραφή αυτών των προστίμων.

Για αυτό το λόγο η δική των 6 συλληφθέντων της πορείας του Πολυτεχνείου πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, σε βήμα υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών. Αυτές οι διώξεις δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουν! Η δίκη πρέπει να μετατραπεί σε υπόθεση κάθε εργαζόμενου και νεολαίου, κάθε μαζικού φορέα, κάθε αγωνιστή, κάθε συλλογικότητας, κάθε δημοκράτη.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΗ, ΩΡΑ 09.00, ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διαδηλωτών – διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου 2020


ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ 2020.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥΣ – ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΗ, 9.00, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 2020, οργανώθηκαν σε συνθήκες άγριας κρατικής τρομοκρατίας και εν μέσω της κυβερνητικής επιχείρησης να απαγορευθεί η πολιτική δράση. Ήταν οι διαδηλώσεις αυτές του Πολυτεχνείου, όπως και οι αντίστοιχες τον Δεκέμβρη του 2020, για τον Αλ. Γρηγορόπουλο, ένα σημείο καμπής για την πάλη ενάντια στο ιδιότυπο καθεστώς «καραντίνας» που θέλησε να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στο λαϊκό κίνημα, για να περνάει ανενόχλητη την πολιτική της. Σημείο καμπής που βοήθησε με καθοριστικό τρόπο να «σπάσουν» οι απαγορεύσεις στο δρόμο, και μαζί με αυτές, το καθεστώς φόβου που τις συνόδευε.

Τότε, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ακυρώσει το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, δεν πέρασε. Σωματεία, κοινωνικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και άλλες συλλογικότητες, αλλά και ανένταχτος κόσμος, δεν πειθάρχησαν. Σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές επέλεξαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: διαδηλώνοντας με γενναιότητα απέναντι στις πολυάριθμες και πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Η Θεσσαλονίκη τη μέρα της 17ης Νοέμβρη 2020 θύμιζε κατεχόμενη πόλη. Όταν οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να κατεβούν στη λεωφόρο Τσιμισκή και να πορευτούν προς το Αμερικάνικο Προξενείο, η αστυνομία περικύκλωσε την πορεία και επιδόθηκε σε ένα όργιο τρομοκρατίας, που διέλυσε κάθε πρόσχημα για την «υγειονομική προφύλαξη». Περικύκλωσαν και περιόρισαν τους διαδηλωτές σε ένα μικρό χώρο, προκαλώντας επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού (τη στιγμή που η διαδήλωση κρατούσε με άριστο τρόπο αποστάσεις). Προκάλεσαν τραυματισμούς, επέβαλλαν 90 πρόστιμα των 300€ σε διαδηλωτές, αλλά και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης. Κορύφωση της τρομοκρατίας ήτανε οι 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου», και με την πρώτη εφαρμογή του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων («οργανωτής»).

Σήμερα, που η νέα κυβέρνηση ΝΔ ενισχυμένη από τα εκλογικά αποτελέσματα και την άνοδο του ακροδεξιού εσμού, θα επιχειρήσει την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, οι δίκες των απαγορευμένων επετείων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Μέσα στην προεκλογική περίοδο επιχειρήθηκε η φίμωση αριστερών οργανώσεων από το Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής με εξοντωτικά πρόστιμα, απαγορεύοντας ουσιαστική την αφισοκόλληση και την ελεύθερη πολιτική έκφραση! Οι μεθοδεύσεις αυτές, αποτελούν κλιμάκωση της πολιτικής της φασιστικοποίησης και της καταστολής, και πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη συνέχιση των δικών και των διώξεων των διαδηλωτών της 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκέμβρη του 2020 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και αλλού.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις με τα δεκάδες διατάγματα με έμμεσο τρόπο και «υγειονομικό» πρόσχημα, προσπάθησαν να βγάλουν στις παρανομία τις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις-συνελεύσεις. Μεθοδεύσεις που κορυφώθηκαν με τα (χουντικής έμπνευσης) διατάγματα της αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύθηκαν οι πορείες για τις επετείους του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου. Ψήφισαν νόμους, με κύριο το νόμο Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις, που μέσω των διατάξεων για «παρακώλυση της κοινωνικής ζωής», και για «οργανωτές», ουσιαστικά περιορίζει το δικαίωμα στη συγκέντρωση και διαδήλωση, όσο το επιθυμεί ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής. Για να ακολουθήσει ο νόμος Χατζηδάκη, που ξεδοντιάζει το δικαίωμα στην απεργία. Σημαντική τομή ήταν επίσης η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που στοχοποίησε το φοιτητικό κίνημα.

Θέλουν να βγάλουν στην παρανομία τα μέσα πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, να φιμώσουν τη μαζική πολιτική-συνδικαλιστική δράση, γιατί αυτή είναι που τους ενοχλεί, αυτή είναι που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέπει την πολιτική τους. Θέλουν να φιμώσουν τις αριστερές, κομμουνιστικές, επαναστατικές απόψεις, γιατί αυτές είναι που πάνε κόντρα στην πολιτική τους, αυτές είναι που συγκροτούν δυνάμεις απέναντι τους. Παρά τα αυξημένα εκλογικά ποσοστά, φοβούνται τον εχθρό-λαό, φοβούνται τις αντιδράσεις, που θα πυροδοτήσει η ίδια η πολιτική τους και παίρνουν μέτρα τρομοκρατίας και καταστολής.

Σήμερα, που η κρατική τρομοκρατία βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στην χώρα και την πόλη μας, με τη μόνιμη στρατοπέδευση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ που χτυπάνε τους φοιτητές, την ωμή βία στους εργάτες της Μαλαματίνα, το χτύπημα πολλών διαδηλώσεων σε κάθε πόλη, τις εκκενώσεις πολιτικών χώρων και τους βίαιους πλειστηριασμούς-εξώσεις, η δίκη των 6 διωκόμενων του Πολυτεχνείου του 2020 έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Είναι τμήμα της πάλης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, και σ’ όλο το αντιδραστικό πλαίσιο των απαγορεύσεων και της φασιστικοποίησης της δημοσίας και πολιτικής ζωής. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Δικάζουν στο πρόσωπο των 6 διωκόμενων το ίδιο το δικαίωμα στην πολιτική δράση και τη λαϊκή πάλη. Γι’ αυτό πρέπει οι δημοκράτες, οι μαζικοί φορείς, το λαϊκό κίνημα, να μπούνε μπροστά και να απαιτήσουν την αθώωση τους και την απόσυρση κάθε κατηγορίας.

  • Κάτω τα χέρια από τους λαϊκούς αγωνιστές και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
  • Να αθωωθούν οι 6 διωκόμενοι του Πολυτεχνείου του 2020!
  • Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα σε αριστερές οργανώσεις και αγωνιστές.
  • Να ανατραπούν: ο νόμος 4703 περιορισμού των διαδηλώσεων, ο νόμος-Χατζηδάκη 4808 και ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

ΚΚΕ (μ-λ)

Μοιραστείτε το άρθρο