Παρέμβαση/ανοιχτή συζήτηση για τους δημόσιους χώρους και τις συνθήκες εργασίας, Παρασκευή 30/6 στις 19:30 στην πλατεία Πρωτομαγιάς

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

την Παρασκευή 30 Ιούνη 2023, στις 7:30 μ.μ. στο θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς

ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ και ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ

για την υποβάθμιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και

την επιδείνωση των εργασιακών μας συνθηκών

Από τα τέλη Μαΐου η ελεύθερη χρήση της πλατείας Πρωτομαγιάς απειλείται από τους σχεδιασμούς του Δήμου και της Περιφέρειας, για περίφραξη του μεγαλύτερου μέρους της και μετατροπής της σε αποθήκη του εργοταξίου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Η επιχείρηση αυτή, που έχει αποτραπεί μέχρι σήμερα εξαιτίας της άμεσης κινητοποίησης ντόπιων και μεταναστών κατοίκων του κέντρου της Αθήνας και αλληλέγγυων.Πρόκειται για έναν συνολικότερο σχεδιασμό μετατροπής κάθε πεδίου της κοινωνικής ζωής σε μια εν δυνάμει κερδοφόρα επιχείρηση, που επιβάλει την αποκοπή της γειτονιάς, της νεολαίας και των εργαζομένων από τους ζωντανούς δημόσιους χώρους. Την μουσειοποίησή τους, την περίφραξη, την αστυνόμευση, την συνεχή επιτήρησή τους και επιπλέον την καταστροφή μεγάλου μέρους των δέντρων και φυτών τους που έχουν απομείνει στην πόλη.

Ένας συνολικότερος αντικοινωνικός σχεδιασμός που αναπτύσσεται παράλληλα με την διαρκώς εντεινόμενη επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα μας επιδεινώνοντας καθημερινά της συνθήκες εργασίας. Με την απαξίωση, υποστελέχωση και συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών, την ιδιοτικοποίηση των συνεργείων κατασκευής και συντήρησης των χώρων πρασίνου. Με απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, μίζες και διαπλοκή δήμων/δημάρχων και εργολαβικών εταιριών. Με εξοντωτικά ωράρια και εξαήμερα για να βγει η “δουλειά”. Ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, κακοπληρωμένα μεροκάματα, εποχιακή απασχόληση, τρομοκρατία και απολύσεις σε όποιον και όποια διεκδικεί.

Ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών και της συντήρησης πρασίνου αντιλαμβανόμαστε ότι τα συμφέροντα της κοινωνίας και της τάξης μας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με αυτά του κράτους, των δημάρχων και των αφεντικών. Ότι η αρπαγή και υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του δημόσιου χώρου και το βάθεμα των σχέσεων εκμετάλλευσης είναι μέρος της συνολικότερης υποτίμησης της ζωής μας. Υποτίμηση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα ακραία όρια της διακινδύνευσης και απώλειας της ίδιας της ζωής μας όπως συμβαίνει στα καθημερινά πλέον “εργατικά ατυχήματα”.

πρωτοβουλία εργαζομένων στον αγροδιατροφικό κλάδο και στις υπηρεσίες πρασίνου

Μοιραστείτε το άρθρο