Πορεία προς τα γραφεία Λιμενικού & Frontex, Κυριακή 18/6 στις 16:30 στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά

Πορεία προς τα γραφεία Λιμενικού & Frontex Κυριακή 18/6 με συγκέντρωση στις 4.30μμ στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά.

Να καταργηθεί η Frontex! Να σταματήσουμε τα εγκλήματα του Λιμενικού και τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών!

Το πρωί της Τετάρτης, στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε. Έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 80 νεκροί, με τον αριθμό να αυξάνεται, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται. Την προηγούμενη ημέρα το Alarm Phone είχε ειδοποιήσει το Λιμενικό ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι τους είχαν καλέσει για βοήθεια. Η Frontex είχε ενημερωθεί από το πρωί της προηγούμενης ημέρας. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν πήραν μέτρα για τη διάσωση των επιβατών, συμβάλλοντας άμεσα στους θανάτους και στον μεγάλο αριθμό των αγνοουμένων. Αυτοί οι θάνατοι δεν είναι τυχαίοι, αλλά δολοφονίες του ελληνικού κράτους, της ΕΕ και της Frontex.

Το ναυάγιο της Πύλου έρχεται ως ένα από τα εκατοντάδες παρόμοια εγκλήματα του τελευταίου έτους, κατά τα οποία εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεν είναι κρυφό ότι οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν συστηματικά πρακτικές επαναπροώθησης, με την έγκριση της ΕΕ. Χιλιάδες έχουν ξυλοκοπηθεί, εγκαταλειφθεί, βίαια μεταφερθεί στη θάλασσα ή και πυροβοληθεί από τις ελληνικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τη Frontex. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που μετακινούνται και κάνουν το ήδη επικίνδυνο και απειλητικό για τη ζωή τους ταξίδι στα σύνορα, η συνάντηση με την ελληνική Ακτοφυλακή, τη Frontex, την ελληνική Αστυνομία ή τη Συνοριοφυλακή, συχνά σημαίνει βία και βασανιστήρια. Αυτές οι πολιτικές έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές προκειμένου να φτάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη: τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στο ναυάγιο της Πύλου και σε πολλά άλλα παρόμοια ναυάγια τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρώπη έχει μετατρέψει σταθερά τα σύνορά της σε πολεμικές ζώνες ενάντια σε ανθρώπους που φεύγουν λόγω πολέμων, φτώχειας, καταπίεσης ή και κλιματικής κρίσης. Η άνοδος του ρατσισμού και του φασισμού στα κράτη της ΕΕ συνοδεύεται από τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων τους και την αύξηση της (παρα)κρατικής βίας κατά των μεταναστ(ρι)ών. Με την εξωτερικοποίηση των συνόρων τους, έχουν προκαλέσει ακόμα περισσότερο θάνατο και απελπισία, σε μια εποχή που οι αιτίες της μετανάστευσης αυξάνονται παγκοσμίως. Το 2022, σχεδόν 3.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μεταναστευτικές διαδρομές από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική ή εντός των περιοχών αυτών. Ενώ τουλάχιστον 326 έχασαν τη ζωή τους (ή αγνοούνται έκτοτε) μόνο στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο Έβρος είναι μια στρατιωτικοποιημένη “νεκρή ζώνη” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου καθημερινά γίνονται ανεπίσημα κρατικά εγκλήματα: άμεσες ή έμμεσες δολοφονίες, βασανιστήρια, κακοποίηση και εξευτελισμός, ληστείες προσωπικών αντικειμένων και φυσικά pushbacks στην Τουρκία χωρίς τη δυνατότητα αίτησης ασύλου. Στο Αιγαίο, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και οι -επίσημοι ή μη- συνεργάτες του, διαπράττουν επίσης εγκλήματα κατά των αιτούντων άσυλο: απαγωγές από τα νησιά, pushbacks στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά και περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών. Το πρόσφατο βίντεο των New York Times έδειξε μια πλήρη διαδικασία pushback με μετανάστ(ρι)ες που είχαν φτάσει στο έδαφος της Λέσβου, αλλά μεταφέρθηκαν βίαια στην Τουρκία χωρίς την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Σε όλα αυτά τα περιστατικά, υπάρχει μια υπηρεσία που έχει καθήκον να παρακολουθεί την κατάσταση- αυτή είναι η Frontex, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι συμμετέχει ενεργά σε αυτά, αλλά σε κάθε περίπτωση συγκαλύπτει ό,τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Όταν κάποιες από αυτές τις καταγγελίες έγιναν επίσημα πέρυσι, ο προηγούμενος επικεφαλής της, F. Leggeri, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ωστόσο, παρά τις υποτιθέμενες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να φτάσουν στα εδάφη που “προστατεύει” η Frontex. Άξιο μνημόνευσης είναι και ότι ο τελευταίος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, είχε βραβεύσει δημόσια τον Leggeri «για τη συμβολή του στην επιτυχημένη συνοριακή πολιτική της Ελλάδας», τρεις μήνες πριν αυτός παραιτηθεί. Άλλωστε, το ελληνικό κράτος έχει αποδείξει το ρατσιστικό του κατεστημένο τις τελευταίες δεκαετίες και συχνά μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο “επιτυχημένων” αντι-μεταναστευτικών πολιτικών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος είναι ο μόνος πρωταγωνιστής σε όλα αυτά ή ότι η Frontex απλώς “υπομένει” τη συμπεριφορά του. Συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο και στην καταπίεση των μεταναστ(ρι)ών με διάφορους τρόπους. Είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και τη χρήση νέων τεχνολογιών για αυτό, αυτοί που το 2022 βοήθησαν στην απέλαση 25.000 ανθρώπων (αριθμός ρεκόρ) από τα εδάφη της ΕΕ, αυτοί που πρόσφατα δημοσίευσαν διαγωνισμό 2.000.000 ευρώ για την οργάνωση της μεταφοράς “επιβατών δια θαλάσσης”, τουλάχιστον 100 κάθε φορά, από τη Λέσβο στην Τουρκία. Είναι οι σχεδιαστές του καθεστώτος των συνόρων της ΕΕ που βασίζεται στο ρατσισμό, την αποικιοκρατία, την εκμετάλλευση και τη βία.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 θα συγκεντρωθούμε στις 4.30μμ στον ΗΣΑΠ Πειραιά για να πάμε στο κτίριο που φιλοξενεί την Frontex, την Ελληνική Ακτοφυλακή (Λιμενικό) και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρωτοβουλία καλεσμένη από την ανοιχτή συνέλευση ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΒΙΑ

Στηρίζουμε το κάλεσμα της ανοιχτής συνέλευσης εναντια στις επαναπροωθησεις και τη συνοριακή βία

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στις 16.30 σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά

Το πολύνεκρο έγκλημα στα ανοιχτά της Πύλου, αναδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, την στρατηγική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τους από τα κάτω αυτού του κόσμου. Το ελληνικό κράτος, εγγυητής της “ασφάλειας” της Ευρώπης, μαζί με το λιμενικό, την ακτοφυλακή, τις παραστρατιωτικές ομάδες στα σύνορα και την Frontex, είναι οι δολοφόνοι που δρουν για λογαριασμό της ελίτ της ΕΕ. Είναι αυτοί που ρυθμίζουν πόσα εργατικά χέρια θα περάσουν στη Δύση και πόσες ζωές περισσεύουν. Είναι οι υπεύθυνοι των μαζικών εγκλημάτων εναντίον ολόκληρων πληθυσμών.

Είναι οι ίδιοι που δολοφονούν πυροβολώντας, εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε νησίδες στον Έβρο, αυτοί που στοιβάζουν τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των φασιστικών καθεστώτων, αυτοί που οδηγούν τους πρόσφυγες, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, αυτοί που “ανίδεοι” παρακολουθούν τα ναυάγια. Αυτοί που υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα για τα οποία διεξάγονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

Από τις δολοφονίες στα σύνορα και στο Αιγαίο μέχρι το έγκλημα στα Τέμπη και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, εχθρός είναι τα κράτη και ο καπιταλισμός

Δεν είναι απλά υποβάθμιση των ζωών των κατώτερων τάξεων, είναι γενοκτονία.

Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο

https://athens.indymedia.org/post/1625731/

Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών


Κυριακή 18/6 16:30 ΗΣΑΠ Πειραιά

Όλοι-ες στη διαδήλωση στην έδρα του Λιμενικού και της Frontex στον Πειραιά

Με τα νέα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως να αποκαλύπτουν σε όλο του το εύρος το φρικτό έγκλημα που το ελληνικό κράτος και οι μηχανισμοί του (Λιμενικό), ως δήμιοι της ΕΕ, διέπραξαν στα ανοιχτά της Πύλου, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών προσφύγων και μεταναστών (ανάμεσα τους και πολλά παιδιά) έχει εκτοξευτεί στις εκατοντάδες, γίνεται σαφές ότι οι κοινωνικές, ταξικές και κινηματικές απαντήσεις γι’ αυτό το πρωτοφανές έγκλημα, επιβάλλεται να αντιστοιχηθούν οργανωτικά, πολιτικά και μαχητικά σε αυτό ακριβώς το επίπεδο.

Αν η διαδήλωση της 15/6 με τη μαζικότητα, τον παλμό και το δυναμισμό της άνοιξε – κόντρα στην καταστολή που δέχθηκε και τις συλλήψεις 21 συντρόφων/σσων- τον κύκλο των κινητοποιήσεων, το ζητούμενο είναι η συνέχεια και η κλιμάκωση. Το πώς και με τι ένταση θα σταθούμε ως Τάξη και ως κίνημα απέναντι στις εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες σε βάρος του παγκόσμιου προλεταριάτου, ασφαλώς θα είναι καθοριστικό για το μέλλον μας και τη πολιτική μας συνέχεια.

Είναι πρόδηλο ότι αν το γεγονός εμπεδωθεί κοινωνικά με το περιεχόμενο που επιδιώκει το καθεστώς και ως εκ τούτου με μειωμένες κοινωνικές και ταξικές αντιδράσεις, τότε θα μιλάμε για εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα το δρόμο στον κοινωνικό εκφασισμό και στην εδραίωση και την όξυνση της κρατικής, καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Υπό αυτήν ακριβώς την έννοια η αυριανή διαδήλωση στις 16:30 στον ΗΣΑΠ Πειραιά που καλεί η «Πρωτοβουλία ενάντια στα pushbacks και τη συνοριακή βία» είναι κρίσιμη. Προορισμός της είναι το αρχηγείο του Λιμενικού, τα γραφεία της Frontex και το υπουργείο Ναυτιλίας. Οι εγκαταστάσεις δηλαδή που στεγάζουν τους μηχανισμούς που αποτελούν τους φυσικούς αυτουργούς για αναρίθμητες δολοφονίες προσφυγών και μεταναστών. Το γιατί πρέπει αύριο η διαδήλωση να είναι, μαζική, δυναμική και αποφασιστική είναι προφανές!

Ολοι-ες στη διαδήλωση ενάντια στους φυσικούς αυτουργούς των εκατοντάδων δολοφονιών στην Πύλο!

Το να μη συνηθίσουμε τη φρίκη και το θάνατο, το να μην εδραιωθεί δηλαδή ο κοινωνικός εκφασισμός, σημαίνει να επιτεθούμε στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος: το ελληνικό κράτος και κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον Ιμπεριαλισμό.

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών)

Μοιραστείτε το άρθρο