«Κανονικοποίηση των ρατσιστικών πολιτικών & επιλεκτικός ανθρωπισμός» – εκδήλωση για το προφυγικό στο ΕΚΘ το Σάββατο 17/6

Μάθαμε την τραγική είδηση του ναυαγίου στην Πύλο μία μέρα προτού ξεκινήσουμε το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Ένα ακόμα πλοίο με πάνω από 700 πρόσφυγες και προσφύγισσες, βούλιαξε στα ανοιχτά της Πύλου. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κι εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Μπροστά σε αυτό το νέο έγκλημα φωνάζουμε για άλλη μια φορά ότι εγκλήματα σαν κι αυτά έχουν αυτουργούς: το ελληνικό κράτος που, σφραγίζοντας τα σύνορα, ώθησε τους πρόσφυγες σε όλο και πιο επικίνδυνες λύσεις· την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μετατρέπει συνειδητά κι οργανωμένα τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο· και μαζί τους, όλους αυτούς που στηρίζουν ή ανέχονται αυτόν τον ανηλεή πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα στον Έβρο, στο Αιγαίο, σε όλη τη Μεσόγειο. Οι υποκριτικοί θρήνοι για τις χαμένες ζωές, η απόδοση ευθυνών στους «δουλέμπορους» ή τους ίδιους τους πρόσφυγες, μεγαλώνουν την οργή μας.

Αυτές τις σκληρές στιγμές, μετά από πολλή περίσκεψη, νιώσαμε ότι το φεστιβάλ, με τον χαρακτήρα, τη διάθεση και τον πλούτο εκδηλώσεων που θέλουμε να έχει, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτές τις ημέρες και έτσι πήραμε τη δύσκολη απόφαση να το αναβάλλουμε. Παρόλ’ αυτά, θεωρήσαμε ότι μία από τις προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να γίνει άμεσα.

Έτσι, σας καλούμε το Σάββατο 17/6 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να συζητήσουμε για το προσφυγικό στην εκδήλωση «Κανονικοποίηση των ρατσιστικών πολιτικών & επιλεκτικός ανθρωπισμός».

Θα τοποθετηθούν οι:

– Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης – ακτιβιστής

– Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων

– Αθηνά Καλογρίδη, δικηγόρος Equal Legal Aid (ELA)

– Δήμητρα Κομνιανού, συντονίστρια ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

– Αλέξης Τριανταφυλλίδης, κοινωνικός λειτουργός

24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο