Κινητοποιήσεις για την κλαδική απεργία στην έρευνα, Πέμπτη 15/6

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΕΤΕ, ΠΕΜΠΤΗ 15/6
Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία
Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση

Μικροφωνική Συγκέντρωση: 12.00μμ Πρυτανεία ΑΠΘ

Θα ακολουθήσει

Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα “Η εργασία στην έρευνα και η έρευνα ως εργασία”: 6.30μμ στα Γρασίδια Φιλοσοφικής
(σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο υπόστεγο ΝΟΠΕ)

 


Μικροφωνική Συγκέντρωση στην Πρυτανεία ΑΠΘ
Πέμπτη 15 Ιουνίου, 12:00

Στις 15 Ιουνίου ορίστηκε απεργία των εργαζομένων στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία, για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση.

Η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πανεπιστημίου, τόσο ως εργασιακή προοπτική για τους/ις φοιτητ(ρι)ες, όσο και ως πεδίο εκμετάλλευσης για τα αφεντικά και τους στρατιωτικούς και κατασταλτικούς σκοπούς του κράτους και των συμμάχων του. Η έρευνα παρότι αποτελεί εργασία βρίσκεται στην αφάνεια, “μαύρη” ανασφάλιστη, χαμηλά αμειβόμενη ή απλήρωτη. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τους/ις ερευνήτ(ρι)ες και τους υποψήφιους διδάκτορες για να παράγουν έργο προδιαγραφών κι εξειδίκευσης, ανασφάλιστοι κι απλήρωτοι.

Ταυτόχρονα το πανεπιστήμιο, μαζί με κράτος και κεφάλαιο, επιλέγει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως προς το αντικείμενο της έρευνας για να εξασφαλίζει καλύτερη αξιολόγηση και χρηματοδότηση, μετακυλώντας το κόστος σε ιδιωτικά κεφάλαια. Σε μεγάλο βαθμό προωθούνται ερευνητικά κατασταλτικού και πολεμικού χαρακτήρα. Τεχνολογία ελέγχου των συνόρων και των μεταναστ(ρι)ών, ενίσχυσης της αστυνομίας και ερευνητικά σε άμεση συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Με κοινούς αγώνες σε σχολεία, σχολές και χώρους εργασίας παλεύουμε για να βάλουμε τις ανάγκες μας μπροστά. Με οργάνωση στην βάση παλεύουμε ενάντια σε κράτος, εξουσία κι αφεντικά, για την έρευνα που προωθεί τις κοινωνικές ανάγκες, για μια ελευθεριακή παιδεία σε μια κοινωνία ισότητας κι ελευθερίας.

Καμία ώρα απλήρωτη στην εργασία στην έρευνα.
Καμία επιστροφή δεδουλευμένων.
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο με μισθό, ένσημα και ασφάλιση.

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Κλαδική Απεργία στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις 15 Ιουνίου

Η απασχόληση στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση συνοδεύεται από το αφήγημα ότι συνιστά «σπουδές», «μαθητεία» ή ακόμη και «χόμπι». Σαν αποτέλεσμα, οι ΥΔ, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α καλούνται να εκπονήσουν το ερευνητικό τους έργο αμισθί, ανασφάλιστοι/ες και χωρίς ωράριο. Εναλλακτικά, αμείβονται είτε με υποτροφίες που χορηγούνται σπάνια και με αντιεπιστημονικούς και αντιεργατικούς όρους, είτε πενιχρές αμοιβές συνήθως μάλιστα με το γνωστό «μπλοκάκι».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το εκβιαστικό αίτημα του ΙΚΥ για επιστροφή των «τροφείων» (που στην πραγματικότητα πρόκειται για δεδουλευμένα) των υποτρόφων Β κύκλου και των «ώριμων διδακτορικών», σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους ως τις 30/9.

Αυτό είναι το σχέδιο του ελληνικού κράτους για την έρευνα: Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα υποβιβάζονται σε χώρους παραγωγής πρωτότυπης-θεμελιώδους έρευνας από φθηνό (ή ακόμη χειρότερα δωρεάν) εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, με σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου και των αφεντικών. Το ερευνητικό δυναμικό ως άλλη μηχανή παραγωγής καλείται να παράξει όποιο έργο μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ ή ιδιωτικούς φορείς, με την ελπίδα να λάβουν κάποια έστω μικρή αμοιβή ή να ανανεώσουν την ολιγόμηνη σύμβαση τους.

Ακόμη, πολλές φορές οι υποχρεώσεις των εργαζομένων στην έρευνα δεν περιορίζονται στο έργο τους, αλλά περιλαμβάνουν κάθε παράλογη απαίτηση των επιβλεπόντων τους, ενώ οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και το mobbing αποτελούν μια καθημερινότητα.

Αυτή η δυστοπική εργασιακή πραγματικότητα δεν θα επιτρέψουμε να κανονικοποιηθεί. Η έρευνα είναι εργασία και ως τέτοια πρέπει οφείλει να αναγνωριστεί (και) θεσμικά! Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε. Απαντάμε στην εργασιακή επισφάλεια και τη μαύρη και απλήρωτη με συλλογικούς αγώνες. Απαιτούμε αναγνώριση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Τα Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε.) και το Σωματείο Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (Σ.Ε.Ε.Ε.Η.), καλούν στις 15 Ιουνίου σε πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διεκδικώντας τα αυτονόητα: αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση, καμία επιστροφή δεδουλευμένων, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Η Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει τις απεργιακές δράσεις των Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε. και Σ.Ε.Ε.Ε.Η. και καλεί συλλόγους (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών – ΥΔ, εργαζομένων στην έρευνα) και σωματεία/συλλόγους εργαζομένων τόσο Ερευνητικών Κέντρων και ΑΕΙ, όσο και από κάθε άλλο εργασιακό κλάδο να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Έρευνα προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας

-Απαγκίστρωση από την αντίληψη ότι η εργασία στην έρευνα συνιστά σπουδές ή/και χόμπι

-Κατάργηση της αμισθί εργασίας στην έρευνα και τη διδασκαλία – Στελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων με μόνιμο προσωπικό – Επαρκής χρηματοδότηση για την Παιδεία και την Έρευνα

-Θεσμική εξασφάλιση των εργαζομένων στον κλάδο της έρευνας: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ασφάλιση – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοπρεπείς μισθοί, κατάργηση των «ελαστικών»/επισφαλών μορφών εργασίας

-Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους/τις εργαζόμενους/ες στον κλάδο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να εγγυάται τις μισθολογικές- ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά δικαιώματα τους

-Καμία επιστροφή χρημάτων της υποτροφίας του ΙΚΥ- Κατάργηση της υποχρέωσης επιστροφής «τροφείων» από κάθε προκήρυξη υποτροφίας του ΙΚΥ
Το πρόγραμμα δράσεων:

– Αθήνα
9.00 ΕΜΠ | 12.00 ΓΓΕΚ (Λεωφ. Μεσογείων 14)

– Θεσσαλονίκη
12.00 Πρυτανεία ΑΠΘ | 18.30 Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα «Η εργασία στην έρευνα και η έρευνα ως εργασία» στα Γρασίδια Φιλοσοφικής

-Ηράκλειο (Κρήτη)
11:00 Πρυτανεία Π.Κ. (Πανεπιστημιούπολη Βουτών)


ΠΑΤΡΑ

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας: Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στους εκβιασμούς του ΙΚΥ

Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί του ΙΚΥ

Δεν επιστρέφουμε χρήματα για τα οποία έχουμε εργαστεί

Στάση εργασίας 9:00 – 12:00 την Πέμπτη 15/06 και κινητοποίηση στις 10:30 στην πρυτανεία του Παν. Πατρών

Για ακόμη μια χρονιά αντιμετωπίζουμε την εκβιαστική πρακτική του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) καθώς τα χρονικά περιθώρια υποβολής των τελικών παραδοτέων σε δύο κύκλους υποτροφιών (Β Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών») βαίνουν προς την ολοκλήρωση τους. Το ΙΚΥ επίμονα ζητάει από δεκάδες Υ.Δ. υποτρόφους να έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους έως την 30η Σεπτεμβρίου με την απειλή να διεκδικήσει την επιστροφή του συνόλου των “τροφείων” με δικαστικά μέσα (επιστροφή έως και 36 μηνών δεδουλευμένων).

Πρόσφατα, οι υπότροφοι τόσο του Β’ κύκλου όσο και των «ώριμων διδακτορικών», απέστειλαν υπογεγραμμένες επιστολές προς το ΙΚΥ με αιτήματα α) την οριζόντια παράταση της ημερομηνίας υποβολής του τελικού παραδοτέου, β) τον επαναπροσδιορισμό του τελικού παραδοτέου ούτως ώστε αυτό να μην είναι η διδακτορική τους διατριβή και γ) την κατάργηση του όρου της επιστροφής των “τροφείων” (δηλαδή των δεδουλευμένων τους).

Ο πρόεδρος του ΙΚΥ στις απαντητικές επιστολές απέρριψε όλα τα αιτήματα, επικαλούμενος τόσο την ολοκλήρωση του σχετικού ΕΣΠΑ έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, όσο και το γεγονός ότι οι όροι των υποτροφιών αφενός έχουν «υποχρεωτικό χαρακτήρα» και αφετέρου δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΙΚΥ η τροποποίησή τους καθώς προβλέπονται και στη σχετική ΚΥΑ. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψιν το παγκόσμιο και εγχώριο πλαίσιο όπως δημιουργήθηκε από την πανδημία, το οποίο a priori δημιούργησε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας στην έρευνα. Το παραπάνω θεωρούμε ότι είναι ταυτόσημο με τους «λόγους ανωτέρας βίας» που αναφέρονται στις συμβάσεις με το ίδρυμα ως αιτία αναστολής/αναίρεσης των απαιτήσεών του. Η ίδια αυτή πρόβλεψη της σύμβασης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ΙΚΥ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποιήσεων και μετάθεσης του χρονοδιαγράμματος των πράξεων. Απαιτούμε από το ΙΚΥ να αναλάβει τις ευθύνες του ως διαχειριστής του έργου και να σταματήσει να μεταθέτει τις ευθύνες στο Υπουργείο.

Ελλείψει κεντρικής κρατικής χρηματοδότησης για τη διεξαγωγή της έρευνας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ερευνητές και ερευνήτριες προσπαθούν “να πιαστούν” από όπου μπορούν για να βρουν πηγή χρηματοδότησης, υποβάλλοντας προτάσεις σε πληθώρα προκηρύξεων. Είναι επίσης προφανές ότι οι υπότροφοι έχουν επιλεγεί και επί τη βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, συνεπώς κανείς δε θα έμπαινε σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο εάν δεν είχε απόλυτη ανάγκη τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης. Θεωρούμε απαράδεκτο και κατακριτέο να διεκδικούνται πίσω χρήματα υποτροφίας από οποιονδήποτε συνάδελφο/ισσά μας, χρήματα που αδίκως ονομάζονται “τροφεία” καθώς πρόκειται για δεδουλευμένα. Η ίδια η εργασία μας για τη διδακτορική διατριβή δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη με την ολοκλήρωσή της, καθώς αυτό θα απέκρυπτε και θα υποτιμούσε όλα τα προηγούμενα στάδια της εργασίας μας πριν την επιτυχή έκβαση και υποστήριξη: τη βιβλιογραφική έρευνα, τη διαμόρφωση θεωρητικού πλαισίου, την έρευνα πεδίου ή εργαστηρίου, την παρουσία σε επιστημονικά συνέδρια, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλές άλλες διαδικασίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των επιστημονικών/ερευνητικών μας πεδίων. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο το αίτημα της πλήρους απαλλαγής από το εκβιαστικό πλαίσιο των παραδοτέων υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων. Για την πλειοψηφία όσων εκπονούν διδακτορική διατριβή, αυτή είναι η μόνη πηγή βιοπορισμού τους. Ταυτόχρονα, ο όρος της παράδοσης μιας ολόκληρης διατριβής εντός ενός συγκεκριμένου, εξαιρετικά συμπυκνωμένου και περιορισμένου, και πλέον εκβιαστικού χρονικού πλαισίου, είναι εντελώς αντιεπιστημονικός καθώς σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα, και σε όλες τις βαθμίδες, μια πρωτότυπη έρευνα μπορεί να συναντήσει αμέτρητες καθυστερήσεις, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη όσοι την επιτελούν (πολύ περισσότερο μάλιστα κατά την covid και μετά-covid εποχή).

Εμείς, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, παλεύουμε για συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιδιώκουμε να χτίσουμε μια κοινότητα που θα έχει ως σκοπό την παραγωγή επιστημονικής γνώσης, με πρώτο και τελευταίο στόχο τις κοινωνικές ανάγκες.

H εργασία με υποτροφία πρέπει να αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία και να ασφαλίζεται. Δε μας κάνουν χάρη, εργαζόμαστε. Παλεύουμε για σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς όρους, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαιώματα. Ενημερώνουμε το ΙΚΥ ότι ως ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας επιδιώκοντας συντονισμό με άλλα σωματεία εργαζομένων στον κλάδο πανελλαδικά, δεν θα επιτρέψουμε να επιστραφεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα για την εκπόνηση της έρευνας μας. Αυτή η υπόθεση είναι προτεραιότητα για εμάς και μέσα από τις συλλογικές μας δράσεις διεκδικούμε να λυθεί το ζήτημα οριζόντια. Για αυτό το λόγο προχωράμε σε στάση εργασίας στις 15 του Ιούνη και σε συγκέντρωση έξω από την πρυτανεία του πανεπιστημίου Πατρών,στο πλαίσιο της απεργίας που έχει προκηρύξει το σωματείο μας στην Αθήνα. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα μας. Προειδοποιούμε το ΙΚΥ πως αποφασίσει να επιχειρήσει την οικονομική εξόντωση των συναδέλφων/ισσών, θα τους παρέχουμε νομική υποστήριξη τους θα μας βρίσκει μπροστά του σε κάθε υπόθεση.

Απαιτούμε:

  • Μέριμνα παράτασης με βάση τις ανάγκες των Υ.Δ.
  • Το ΙΚΥ να δώσει πίσω τις υποτροφίες που στα πλαίσια ενός εκβιαστικού και τρομοκρατικού κλίματος ανάγκασε δικαιούχους Υ.Δ. να του επιστρέψουν, όταν αδυνατούσαν να συνεχίσουν το διδακτορικό τους έργο για λόγους υγείας, εγκυμοσύνης και ανωτέρας βίας
  • Να καταργηθεί από κάθε προκήρυξη του ΙΚΥ, η υποχρέωση επιστροφής των “τροφείων”. Για τους ερευνητές και τις ερευνήτριες ισοδυναμεί με την επιστροφή δεδουλευμένων
  • Να καταργηθεί από κάθε προκήρυξη του ΙΚΥ, ο αντιεπιστημονικός και αντεργατικός όρος που αντιμετωπίζει τη διδακτορική διατριβή ως παραδοτέο, και απαιτεί την ολοκλήρωσή και υποστήριξή της εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων
  • Αλλαγή της έννοιας του παραδοτέου ώστε να παρουσιάζεται η ίδια η εργασία που έχει γίνει στο χρονικό διάστημα της υποτροφίας με βάση τις εκθέσεις προόδου και όχι η παράδοση της διδακτορικής διατριβής
  • Κατάργηση της υπ’ αρ. 152694/Ζ1/25.11.2021 (ΦΕΚ 5584 Β’) Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσές μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί.

Παλεύουμε:

  • Για αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών των εργαζομένων στην έρευνα και στη διδασκαλία. Όχι στην εξάρτηση από ΕΣΠΑ και άλλα ανταποδοτικά προγράμματα.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζομένους στην έρευνα με αυξήσεις στο μισθό, σταθερό ωράριο, ασφάλιση.

Μαύρη και απλήρωτη εργασία στο “λαμπερό” χώρο της έρευνας

Η επισφάλεια, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι πια καθεστώς. Οι περισσότεροι καλούμαστε να δουλεύουμε με κουτσουρεμένες συμβάσεις 6μήνου(αν είμαστε τυχεροί συνεχόμενες) ή ακόμη και αμισθί. Αντί για ένσημα προσθέτουμε γραμμές στο βιογραφικό μας. Τις νέες ερευνήτριες άλλωστε τις θρέφει η γνώση κι η εμπειρία, δεν είμαστε και τίποτα εξαρτημένες από το μισθό μας. Η άμισθη παροχή επικουρικού έργου αποτελεί το πλέον εξόφθαλμο παράδειγμα, καθώς χαρακτηριστικά, για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και τους κανονισμούς σπουδών συχνά αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας. Στην πραγματικότητα όμως το επικουρικό έργο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό. Προφανώς οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που για χρόνια υποχρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, ωστόσο σημαντικό μερίδιο φέρουν και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων, οι οποίες μετακυλούν το βάρος στους υποψήφιους διδάκτορες και τις μεταδιδακτορικές ερευνήτριες για να καλύψουν τρύπες, αντί να απαιτήσουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητών/τριων. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, συντηρείται συνολικά η έρευνα και τα ιδρύματά της στην Ελλάδα. Οι μεταδιδάκτορες και ΥΔ που αποτελούμε τον κορμό της έρευνας στην χώρα μας καλούμαστε να δουλέψουμε υποαμειβόμενοι και πολλές φορές ανασφάλιστοι. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά μας, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Όμως, δεν είναι ποτέ εκεί να μας στηρίξουν στην καθημερινότητά μας, παρά το γεγονός ότι η ερευνητική εργασία μας χρηματοδοτεί και αποτελεί βασικό αιμοδότη της έρευνας. Αντιπαλεύουμε αυτή την κατάσταση, έχοντας επίγνωση ότι η ερευνητική διαδικασία βασίζεται πάνω στην εργασία μας. Αν σταματήσουμε να δουλεύουμε, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτούς τους όρους.

Απειλές και εκβιασμοί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Το ΙΚΥ, ως «εθνικός φορέας υποτροφιών», φημίζεται ότι παρέχει και στηρίζει τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες στην έρευνά τους. Με ποιο τρόπο; Χρηματοδοτώντας ερευνητικά έργα με την μορφή υποτροφίας, με παραδοτέο του προγράμματος την επιτυχημένη παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής. Όμορφο ακούγεται, αλλά είναι πολύ μακριά από το τι τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το καθεστώς των υποτροφιών χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης των ερευνητών με τα ιδρύματα και αποτελεί βασικό στοιχείο της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας. Ως ΣΕΕΕΗ έχουμε ήδη καταγγείλει το ΙΚΥ, για την απαίτηση επιστροφής δεδουλευμένων από συναδέλφισσα, ΥΔ και μέλος του σωματείου μας, επειδή δεν ολοκλήρωσε “εγκαίρως” τη διατριβή της. Σήμερα, απαιτεί από δεκάδες συναδέλφους, των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών», την επιστροφή των δεδουλευμένων, (27.060€ για 36μηνη υποτροφία και 17.220€ για 24μηνη υποτροφία) εφόσον δεν κατατεθούν τα παραδοτέα μέχρι τέλος Σεπτέμβρη που είναι η ορισμένη προθεσμία, παρά τα συνεχή αιτήματα των συναδέλφων για παρατάσεις. Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα που απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου (χρόνοι πειραμάτων, αναλυτικές διαδικασίες, χρόνοι δημοσίευσης/κριτικής και αναθεώρησης, διοικητικά κωλύματα από τα ίδια τα ιδρύματα). Αν ωστόσο, δεν τα καταφέρετε, δυστυχώς είναι υποχρεωμένο να ζητήσει το συνολικό ποσό της υποτροφίας πίσω! Απαιτούμε να καταργηθεί ο όρος επιστροφής δεδουλευμένων σε οποιαδήποτε υποτροφία και να αλλάξει η μορφή του παραδοτέου ώστε να συσχετιστεί με την επιστημονική παραγωγή (εκθέσεις προόδου, δημοσιεύσεις).

Αγώνας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας που μας στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Η κατάκτηση της ΣΣΕ θα επιτρέψει στο σύνολο των εργαζομένων στην έρευνα να καθορίζουν και να διαπραγματεύονται συλλογικά απέναντι στους εργοδότες τους τις συμβάσεις εργασίας τους. Καταργεί την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία στον κλάδο της έρευνας και εξασφαλίζει την συνεχή αμοιβή για την παρεχόμενη εργασία μας κατά τη συνολική διάρκεια της απασχόλησης μας, εξασφαλίζει τις άδειες, την αμοιβή υπερωριών κλπ. Αφετέρου, η κατάκτηση της ΣΣΕ θα επιλύσει το ζήτημα της πολυδιάσπασης του κλάδου σε διάφορα εργασιακά καθεστώτα (μπλοκάκι, υποτροφίες, επικουρικό), το οποίο επιφέρει την πλήρη εξατομίκευση του εργαζόμενου οδηγώντας πολλές φορές στη συναίνεση στις παράλογες επιταγές του αρμόδιου επιβλέποντα ή φορέα. Το να δουλεύουμε όλοι/ες οι ερευνητές με ίδιους όρους και με ίδια δικαιώματα θα εξασφαλίσει την προστασία μας απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εργοδοσίας (ιδρύματα/ινστιτούτα/εργαστήρια/καθηγητές), όσο και στην συλλογικοποίηση των αγώνων μας για την βελτίωση συνολικά των εργασιακών μας συνθηκών.

Απεργούμε στις 15 Ιούνη.
Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία, για αξιοπρεπή μισθό, ωράριο, ασφάλιση

  • Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας η οποία να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των υποτροφιών. Συμβάσεις που αναγνωρίζουν την εργασία μας.
  • Καμία εργασία χωρίς σύμβαση. Συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για το επικουρικό έργο. Καμία ανάθεση μαθημάτων χωρίς να καλύπτεται από σχετική σύμβαση.
  • Μόνιμες προσλήψεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων.
  • Τακτικό πολυετές κονδύλι από το υπουργείο που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες σε επικουρικό έργο. Έγκαιροι προϋπολογισμοί με προβλέψεις για έγκαιρη υπογραφή, και κονδύλια για όλο τον χρόνο διδασκαλίας. Αξιοπρεπείς αμοιβές για διδασκαλία και επίβλεψη πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Κατάργηση της ΚΥΑ 152694/Ζ1/25.11.2021 (ΦΕΚ 5584 Β’) που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσες μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί.
  • Διαμόρφωση των προαπαιτούμενων παραδοτέων σε κάθε χρηματοδοτούμενο έργο με βάση την εκάστοτε επιστημονική/ερευνητική διαδικασία. Άμεση αλλαγή των παραδοτέων που είναι πέραν των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων των υποψηφίων διδακτόρων.


 

Γιατί 15 ΙΟΥΝΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ; Τα στοιχεία* απαντούν.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

📍 Aθήνα: 9.00 ΕΜΠ (πύλη Κατεχάκη) || 12.00 ΓΓΕΚ (Λεωφ. Μεσογείων 14)

📍 Θεσσαλονίκη: 12:00 Μικροφωνική Συγκέντρωση, Πρυτανεία ΑΠΘ || 18:30 Εκδήλωση-Συζήτηση: Η εργασία στην έρευνα και η έρευνα ως εργασία, Γρασίδια Φιλοσοφικής https://fb.me/e/3ykV9sO9D

📍 Πάτρα: 10:30 έξω από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών

📍 Λάρισα: 12.00 στην Ιατρ. Σχολή στη Βιοπολις https://www.facebook.com/serete.lar/

📍 Ηράκλειο: 11.00 στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες https://fb.me/e/4qqVUoKH3

*Τα στοιχεία προέρχονται από την πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης της εργασιακής κατάστασης στον κλάδο της έρευνας που πραγματοποίησε το ΣΕΡΕΤΕ, μέσω ερωτηματολογίου, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2022.

Posted by Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση on Wednesday, June 14, 2023 


Ψήφισμα στήριξης στην Κλαδική Απεργία της 15ης Ιουνίου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι καθεστώς· αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε πριν δύο χρόνια στη δημιουργία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Οι μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες που βρίσκονται σε αυτή τη συνθήκη, αποτελούν τον κορμό του κλάδου της έρευνας στην χώρα μας. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά τους, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Όμως, δεν είναι ποτέ εκεί να στηρίξουν στην καθημερινότητα, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοί που φέρνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο από διεθνή προγράμματα και την έρευνά τους. Αν σταματήσουν να δουλεύουν, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν.

Δύο παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον Κλάδο:

Νο1: Η παροχή επικουρικού έργου, όπως λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Ωστόσο μονό επικουρικό χαρακτήρα δεν έχει, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους/στις ΥΔ τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητ(ρι)ών.

Νο2: Το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (30.000!).  Φτάνει ακόμα και στο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων.  Οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου.

Το σωματείο στην έρευνα έχει επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου. 

Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοια, την πολυδιάσπαση, την επισφάλεια και ο οποίος εν γένει στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Καμία επιστροφή δεδουλευμένων – Καμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη

Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία

Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής


Aνακοίνωση στήριξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι) & ψηφίσματα στήριξης Σωματείων/Συλλόγων
Συνάδελφ@,
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΕΚ-Ι στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) και άλλα σωματεία στο χώρο της έρευνας για την Πέμπτη 15 Ιουνίου με ταυτόχρονη συγκέντρωση έξω από τη ΓΓΕΤ. Το πλέον επίμαχο ζήτημα είναι η απαίτηση από το ΙΚΥ να επιστραφούν δεδουλευμένα πολλών μηνών ή και χρόνων από υπότροφους υποψήφιους/ες διδάκτορες που δε θα ολοκληρώσουν τη διδακτορική τους διατριβή μέσα στο καθορισμένο και πιεστικό χρονοδιάγραμμα που το ίδιο έχει ορίσει αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες έρευνας, τους αντικειμενικούς χρόνους εκτέλεσης των έργων, και τις ακαδημαϊκές διαδικασίες. Αγνοώντας πλήρως τόσο τις δυσκολίες και κακοτυχίες που μπορεί να έχει ένα ερευνητικό έργο στην υλοποίησή του, όσο και τις εκκλήσεις των ωφελουμένων για μικρή παράταση ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν. Μέσα στο δυσοίωνο παρόν και μέλλον που καλούνται να εργαστούν όλ@ στο χώρο της έρευνας, με ανασφαλή και επισφαλή εργασία, με ανύπαρκτα ωράρια, με εντατικοποίηση και ανταγωνισμό, με υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα ερευνητικά κέντρα, ένα ακόμα πλήγμα έρχεται να ταράξει το ήδη σε αναβρασμό ερευνητικό δυναμικό.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμεν@ στα ερευνητικά κέντρα παλεύουν για τα αυτονόητα και την καθολική εφαρμογή του άρθρου 61 του ν. 5019/2023, σε σχέση με την ελάχιστη υποχρεωτική 26ωρη παρουσία για το εν γένει ειδικό επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό, τους ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες με πτυχίο ΑΕΙ και τους τεχνολόγους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. Οι σύλλογοι και τα σωματεία των εργαζομένων στα ΕΚ έχουν αναδείξει αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό. Το καθεστώς εργασίας εντός ενός στενού δημοσιοϋπαλληλικού χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης ημερησίως είναι τροχοπέδη για την ερευνητική δραστηριότητα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των ΕΚ. Η συντονισμένη προσπάθεια εξαίρεσης των ΙΔΟΧ, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ΕΚ, την πολυπληθέστερη ομάδα προσωπικού, θα βρει μπροστά της τη συλλογική και δυναμική αντίδραση όλων των εργαζόμενων, των σωματείων και της ΠΟΕΕΚ-Ι.
Διεκδικούμε όλ@ μαζί τα δικαιώματά μας, απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μισθούς, ασφάλιση και ωράριο.
✊Ψήφισματα στήριξης σωματείων/συλλόγων που λάβαμε για την Κλαδική Απεργία της 15ης Ιουνίου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
– Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΕΒΕ “Αλ. Φλέμιγκ”
– Σωματειο Ερευνητριων/των και εργαζομενων στην ερευνα Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α
– Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
– Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
– Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – παράρτημα Χανίων
– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”
– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ”
– ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”
– ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (ΠΟΣΠΕΡΤ)
– Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”
– ΕΛΜΕ Λάρισας
– Σύλλογος Φοιτητών ΗΜΜΥ ΕΜΠ
– Asociación de Persoal Investigador da Universidade de Vigo (APIUVigo)
Μοιραστείτε το άρθρο