Εκδήλωση τιμής και μνήμης: 80 χρόνια από την εκτέλεση του Παντελή Πουλιόπουλου, Κυριακή 11/6 στις 19:00 στο Νεζερό (Άγιος Στέφανος) στη Φθιώτιδα

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την πρόωρη απώλεια του μεγάλου επαναστάτη-μαρξιστή και θεμελιωτή του ελληνικού τροτσκισμού, Παντελή Πουλιόπουλου. Το ηρωικό του τέλος ήρθε στις 6 Ιουνίου του 1943, όταν εκτελέστηκε από τους Ιταλούς φασίστες στο Νεζερό (σήμερα Άγιος Στέφανος) μαζί με άλλους 106 αγωνιστές.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος αποτελεί δικαίως μια εμβληματική μορφή του ελληνικού, εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Γεννήθηκε το 1900 στη Θήβα, σπούδασε στη Νομική σχολή της Αθήνας και παρά το νεαρό της ηλικίας του έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αντιπολεμικού/κομμουνιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου 1919-1922. Το 1924 εκλέχθηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού. Σε ηλικία μόλις 24 χρονών εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. ενώ εκδιώχθηκε από τη Παγκαλική Δικτατορία μαζί με άλλους αγωνιστές. Επιστρέφοντας από την εξορία,  είναι από τους πρώτους που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους της γραφειοκρατίας και του σταλινισμού που δηλητηριάζουν το κομμουνιστικό κόμμα και κίνημα. Το Νοέμβριο του 1927  έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση  της Αριστερής Αντιπολίτευσης, υιοθετώντας εν τέλει τα ιδεώδη της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης, που  δημιούργησε ο Τρότσκι. Το 1934  ιδρύει  την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) και αφιερώνει την υπόλοιπη ζωή του σε μία αταλάντευτη και ακούραστη προσπάθεια για την επαναστατική διαπαιδαγώγηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τον μαρξιστικό εξοπλισμό του.  Τον Αύγουστο του 1938 συλλαμβάνεται από την δικτατορία Μεταξά  και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία, όπου συνέχισε  την πολιτική του δράση και το συγγραφικό του έργο μέχρι και την εκτέλεση του.

Η ΟΚΔΕ, θέλοντας να κρατήσει ζωντανή στο σήμερα την ανεκτίμητη και πάντα επίκαιρη προσφορά του στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στον τόπο της εκτέλεσης του, στο Νεζερό (Αγ. Στέφανος) Λάρισας και προσκαλεί κάθε νέο/α και εργαζόμενο/η να συμμετέχει και να αποτίσει φόρος τιμής στο έργο και στη δράση αυτής της μεγάλης επαναστατικής μαρξιστικής φυσιογνωμίας.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας

Μοιραστείτε το άρθρο