Μπαρ για την κάλυψη δικαστικών εξόδων δύο διωκόμενων αντιφασιστών, Πέμπτη 8/6 στις 20:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera

Πέμπτη 8/6, 20:00 στο Κοινωνικό Κέντρο Ovradera (Επισκόπου Αμβροσίου 3, περιοχή Αντιγονιδών)
Λίγα λόγια για την υπόθεση των δύο διωκόμενων αναρχικών-αντιφασιστών συντρόφων:
Στις 2/2/2019 η Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά συνδιοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με συντρόφους και συντρόφισσες από τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είχε ως θεματική την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις πολεμικές προετοιμασίες, τον εθνικισμό και τον φασισμό. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την έκφραση του ταξικού, διεθνιστικού και επαναστατικού αντιλόγου των αναρχικών μέσα σε μια ιδιαίτερα τεταμένη συγκυρία, κατά την οποία επιχειρούσε να ανασυνταχθεί ο εγχώριος εθνικιστικός κορμός. Την περίοδο πριν από την ψήφιση της ΝΑΤΟϊκής συμφωνίας των Πρεσπών είχαν προηγηθεί εθνικιστικά συλλαλητήρια (με τη στήριξη της εκκλησίας, δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων και πολιτικών, καθώς και του ρωσικού παράγοντα), στα οποία συμμετείχαν οργανωμένα και φασιστικές ομάδες και σχηματισμοί. Μέσα από αυτά τα συλλαλητήρια, ομαδοποιήσεις φασιστών, με την ανοχή και τη συνέργεια της αστυνομίας, αλλά και την κάλυψη του συνολικότερου αντιδραστικού εσμού, επιχείρησαν επιθέσεις κατά κατειλημμένων χώρων αγώνα, κατά αγωνιστών/αγωνιστριών, μεταναστών/μεταναστριών και ατόμων της LGBTQI+ κοινότητας. Αποκορύφωμα της έξαρσης του εθνικιστικού κλίματος αποτέλεσε ο εμπρησμός από φασίστες (με την κάλυψη της αστυνομίας) της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Συλλογικότητας Αναρχικών από τα Ανατολικά αποτέλεσε το επιστέγασμα των αντιφασιστικών και διεθνιστικών κινητοποιήσεων των αναρχικών στην πόλη μας, αφού είχαν προηγηθεί επανειλημμένα αντιφασιστικές περιφρουρήσεις καταλήψεων και αναχαιτίσεις φασιστικών επιθέσεων, μια αντιφασιστική αντισυγκέντρωση την ημέρα εθνικιστικού συλλαλητηρίου και μια πολύ μαζική διαδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης με τη συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών από τις βαλκανικές χώρες.
Στις 2/2/2019 μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες άλλων αναρχικών συλλογικοτήτων οργανώσαμε από κοινού την περιφρούρηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ώστε να μην καταστεί εφικτή καμία φασιστική αντι-συγκέντρωση. Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση, ο αστικός τύπος (τοπικός και μη) προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα αναφορικά με την εκδήλωση των συντρόφων και των συντροφισσών μας, υποδαυλίζοντας το έδαφος για εθνικιστική κινητοποίηση. Μέχρι και στη Βουλή έγινε επερώτηση για το πώς επιτρέπεται να γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Οι αστυνομικές αρχές αιφνιδιάστηκαν, όταν η περιφρούρηση των αναρχικών εξασφάλισε την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, καταλαμβάνοντας το ύψος της Αγίου Δημητρίου πάνω από το ΕΚΘ, το πεζοδρόμιο του Αγίου Δημητρίου και την οδό Ολύμπου. Η στάση τους ήταν εξ αρχής προκλητική. Η δυναμική παρουσία της αναρχικής περιφρούρησης απέτρεψε την οργάνωση οποιασδήποτε αντι-συγκέντρωσης φασιστών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα στο τμήμα της περιφρούρησης που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Αγίου Δημητρίου ρίχνοντας δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Η περιφρούρηση κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση, να ανασυνταχθεί και να υποχωρήσει οργανωμένα προς την είσοδο του ΕΚΘ. Κατά την επίθεση της αστυνομίας συνελήφθησαν δύο σύντροφοι, ένας εκ των οποίων είναι μέλος της συλλογικότητάς μας.
Οι δύο σύντροφοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απείθειας (λόγω άρνησης σήμανσης) και της απόπειρας άσκησης σωματικής βλάβης. Ένας εκ των δύο κατηγορείται, επίσης, για οπλοφορία και οπλοχρησία, ενώ ο άλλος για αντίσταση κατά της αρχής.
Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στους συντρόφους μας, ανταποκρινόμενοι/ες στο καθήκον που επιτάσσει ο αντιφασιστικός και επαναστατικός αγώνας. Να μην αφήσουμε κανέναν/καμία σύντροφο/συντρόφισσα μόνο/μόνη στα χέρια του κράτους, των κατασταλτικών και διωκτικών του μηχανισμών. Να οργανώσουμε την ανασύνταξη και την αντεπίθεση της τάξης μας, την ανασυγκρότηση του αναρχικού κινήματος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αντικρατικού, αντικαπιταλιστικού και αντιφασιστικού επαναστατικού αγώνα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΤΟ 2019
ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ
ΜΠΑΤΣΟΙ-TV-ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ
ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΩΝ- ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
*Το δικαστήριο των συντρόφων έχει οριστεί για τη Δευτέρα 19/6/2023.
Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Μοιραστείτε το άρθρο