Κάλεσμα σε συνέλευση και δράση κατά των εξώσεων στις 9 Ιουνίου, Τετάρτη 31/5 στις 18:00 στο πάρκο Τσέπης

Οι εξώσεις πρώτης κατοικίας αποτελούν πλέον μέρος της αστικής μας καθημερινότητας και αυτές αναμένονται να ενταθούν το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι απουσιάζει από την Θεσσαλονίκη ένα συντονιστικό συλλογικοτήτων που να μπορούν να δράσουν διατοπικά και συντονισμένα. Επίσης, η πληροφορία σχετικά με μία έξωση φτάνει συνήθως αργοπορημένα και πολλές φορές μετά από τον πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία και τη διεθνή εμπειρία, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει το κάθε κοινωνικό κίνημα που ασχολείται με τις εξώσεις είναι ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν την έξωση δεν μοιράζονται το γεγονός με τον κοινωνικό τους περίγυρο (ντροπή, απογοήτευση, κατάθλιψη), πόσο μάλλον με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και, ως εκ τούτου, δεν εμπιστεύονται (πχ πολιτικές οργανώσεις και κόμματα).

Στο αντίποδα, ως κοινωνικά κινήματα πόλης χρειαζόμαστε μία νέα/κοινή/περιεκτική αφήγηση ότι το ζήτημα δεν αποτελεί ατομικό πρόβλημα, αλλά κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, κατά την διάρκεια του Το Δείπνο της Άνοιξης 2023 (9 Ιουνίου), διοργανώνει μία κλειστή συνέλευση την Τετάρτη 31.05, στις 18:00, στο Πάρκο Τσέπης, η οποία στοχεύει να δώσει χώρο σε ετερόκλητες συλλογικότητες και οργανώσεις της πόλης.

Καλούμε συλλογικότητες και ανθρώπους που αισθάνονται συνδεδεμένοι/ες με το ζήτημα των εξώσεων.

Οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού με βάση τους δικούς μας υλικούς και επιχειρησιακούς πόρους και να αναδείξουμε ποικιλοτρόπως το ζήτημα.

Ως Πρωτοβουλία Γειτονιάς θα θέλαμε να συν-σχεδιάσουμε μία ενημερωτική παρέμβαση (Info Point) κατά την διάρκεια του Δείπνου της Άνοιξης, η οποία θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη εμπιστοσύνης με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μία έξωση. Σε δεύτερο χρόνο, και σε περίπτωση που υπάρξει θετική ανταπόκριση, μπορούμε να διοργανώσουμε μία εκδήλωση στο Πάρκο Τσέπης μέσα στον Ιούνιο.

Σκοπός μας είναι να φυτέψουμε νέους σπόρους συνεργασίας που θα ανθίσουν σύντομα.

Θέλουμε να κινηθούμε συντονισμένα και με σχέδιο, καθώς το φαινόμενο των εξώσεων βρίσκεται σε έξαρση και οφείλουμε να προλαβαίνουμε τις συνθήκες.

Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου

Μοιραστείτε το άρθρο