Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ασυδοσία των εργολάβων!

 ο πρόσφατο έγκλημα των Τεμπών κατέδειξε και στον πιο ανυποψίαστο τις καταστροφικές δολοφονικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης δημόσιων φορέων και κοινωνικών αγαθών. Αυτό που δεν είναι ευρύτατα γνωστό είναι ότι πρωταθλητές των ιδιωτικοποιήσεων είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας ! Ανάμεσά τους σε περίοπτη θέση και ο δήμος μας με τον «πετυχημένο» και ισόβιο δήμαρχό του.

Με μία σειρά νόμους- των προηγούμενων κυβερνήσεων και την σημερινής- μπορούν να παραδίδουν βορά στους εργολάβους και σε κάθε λογής επιχειρήσεις τομείς των δημοτικών υπηρεσιών και της κοινής ωφέλειας. 

Τεχνικά έργα, μελέτες ,συντήρηση πρασίνου, κλαδεύσεις, καθαρισμός φρεατίων, ηλεκτροφωτισμός , πάρκα, συντηρήσεις σχολείων, παιδικές χαρές, δημοτικά αναψυκτήρια, ανακύκλωση απορριμμάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών και στο βάθος αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων περιέρχονται το ένα μετά το άλλο σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης.

Κεντρικό, τοπικό κράτος και επιχειρήσεις σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους- και με την ευλογία και τις κατευθύνσεις της ΕΕ- υλοποιούν συντονισμένα το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων. Μια πολιτική με ολέθριες συνέπειες τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το κόστος τους για τους πολίτες όσο και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους δήμους (1 στους 3 εργαζόμενους στον δήμο μας είναι ελαστικής απασχόλησης ) και πολύ περισσότερο των εργαζομένων στους εργολάβους.

Με πρόσχημα την απαξίωση και αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών (που οι ίδιοι δημιουργούν!), τα διάφορα έργα παραχωρούνται με απευθείας αναθέσεις ή διαγωνισμούς στους εργολάβους . Έτσι οι δήμοι αποποιούνται των ευθυνών τους για τυχόν καθυστερήσεις ή ατέλειες των έργων, ενώ ουδόλως τους ενδιαφέρουν οι συνθήκες εργασίας στα κάτεργα των εργολάβων- οι οποίες προφανώς αγνοούνται στις σχετικές συμβάσεις- ούτε προβλέπεται στοιχειώδης έλεγχος.

 Οι εργολάβοι, για να αντιμετωπίσουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και να αντεπεξέλθουν στις περίφημες «εκπτώσεις», συμπιέζουν μέχρι εξαθλίωσης και πνιγμού τις αμοιβές των εργαζομένων, εφαρμόζουν εξαντλητικά ωράρια και καταργούν κάθε μέτρο προστασίας και ασφάλειας. Χρησιμοποιούν τους -τις εργαζόμενους-ες ως αναλώσιμους-ες επιβάλλοντας ταπεινωτικές συνθήκες εργασιακής γαλέρας. 

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί εργολάβος που έχει αναλάβει έργα στον δήμο μας. Κάθε τόσο απολύει όποιον/όποια διεκδικήσει τα στοιχειώδη (π.χ. υπερωρίες και ρουχισμό) χρησιμοποιώντας χυδαίες και απαξιωτικές εκφράσεις. Προσλαμβάνει για δυο τρεις μήνες, τους-τις απολύει με την πρώτη ευκαιρία και μετά βάζει …αγγελίες για πρόσληψη με ψευδείς όρους (ωράρια, συνθήκες κτλ).

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ που επανειλημμένα και σθεναρά έχει αντιταχθεί στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον δήμο απαιτεί :

  • Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχο-ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις .
  • Δημοτικές υπηρεσίες για τους δημότες και τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι για τα κέρδη των εργολάβων.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία, εκπαίδευση του προσωπικού .
  • Τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με εργατικό έλεγχο. 
  • Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στους δήμους για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Η Πόλη Αλλιώς

Μοιραστείτε το άρθρο