Εκδήλωση: Καπιταλιστική κρίση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος και τα καθήκοντα του αντιπολεμικού κινήματος, Παρασκευή 12/5 στις 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

ΤΑΞΙΚΟ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Την ίδια στιγμή που η πραγματικότητα για τον λαό είναι συνυφασμένη με την ακρίβεια, τις εξώσεις, τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς,την όξυνση της καταστολής, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του περιβάλλοντος η ελληνική αστική τάξη εξοπλίζεται μέχρι τα δόντια κατασπαταλώντας δισεκατομμύρια ευρώ. Κινήσεις που σε συνδυασμό με την θέση που έχει πάρει στο πλάι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή της στην εν εξελίξει ιμπεριαλιστική σύγκρουση που πραγματοποιείται στην Ουκρανία, καθορίζουν άμεσα και το μέλλον που προβλέπεται για το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, καθώς ο στόχος που επιδιώκεται από τις κινήσεις αυτές δεν αφορά παρά τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών για περαιτέρω αύξηση των κερδών τους.

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΝΑΤΟΙΚΗ ΒΑΣΗ

Η διαχρονική σύνδεση/εξάρτηση της Ελλάδας από το μπλοκ των «Μεγάλων Δυνάμεων» και οι επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης για την διαιώνιση των προνομίων και της θέσης εξουσίας της, οδήγησε βαθμιαία την χώρα στην μετατροπή της σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, στο ανατολικό σύνορο της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) εργάστηκαν και εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς στην κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δηλαδή για την αποτελεσματικότερη διασφάλιση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Η αναβάθμιση αυτή αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως, με ένα πρόσφατο, εμφατικό παράδειγμα στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) η οποία υπογράφηκε στις 14 Οκτώβρη 2021. Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, διατηρεί και επεκτείνει χρονικά αλλά και εδαφικά την παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στον ελλαδικό χώρο, μετατρέποντάς τον – χωρίς αυτό να αποτελεί λεκτική υπερβολή – σε μία απέραντη βάση και ορμητήριο, κάτι που είδαμε να συμβαίνει τόσο στον πόλεμο στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και ακόμα πιο έντονα με την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Σούδα, τον Πειραιά, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ο Άραξος, η Ανδραβίδα, το Άκτιο, το Καστέλι, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Λάρισα και ο Βόλος, είτε μέσω στρατιωτικών βάσεων είτε μέσω του ξεπουλήματος/ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και της χρήσης των χώρων τους αλλά και των αντίστοιχων οδικών/σιδηροδρομικών δικτυών, μετατρέπονται σταδιακά σε ειδικές ζώνες ασκήσεων αλλά και ενεργές στρατιωτικές υποδομές εκπαίδευσης/φύλαξης-μεταφοράς πολεμικού υλικού και προσωπικού από και προς τα πολεμικά μέτωπα των ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ.

Και ενώ η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη νατοϊκή κοιλάδα, σε ένα παραπαίδι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στη Μαγνησία τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Το – υπό ιδιωτικοποίηση – λιμάνι του Βόλου μετατρέπεται σε κάθε περίπτωση σε “αμερικάνικο έδαφος”, ενώ τόσο στο Στεφανοβίκειο όσο και στο στρατόπεδο “Γεωργούλα” η παρουσία του στρατού των ΗΠΑ αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

Όσον αφορά το Στρατόπεδο «Γεωργούλα», στην καρδιά της πόλης, το οποίο αποτελεί και έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μετατρέπεται σε Logistics Support Area ενώ το αμερικανικό 839 Τάγμα Μεταφορών (TC Det Eastern Med-Greece Detachment) σε συνεργασία με εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις με «φορτοεκφορτωτικές και άλλες συναφείς υπηρεσίες σε τερματικούς σταθμούς λιμένων» σύναψε συμβόλαια με χρονική διάρκεια από 16/12/2023 έως 15/12/2028. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα θα περιλαμβάνουν φόρτωση και εκφόρτωση πλοίων, φορτηγών και σιδηροδρομικών συρμών, κάνοντας ξεκάθαρο ότι εκτός από το λιμάνι της πόλης βάζουν πόδι και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο όπου αυτό τους χρειάζεται, όπως γίνεται άλλωστε ήδη π.χ. στην Αλεξανδρούπολη, όπου ξεφορτώνουν τα πλοία τους και ακολούθως σε συντονισμό με το Λιμενικό, την Αστυνομία και τον Στρατό Ξηράς ξεκινά η διεκπεραίωση φορτίων προς Βουλγαρία και βορειότερα μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Έβρου προς το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Στο Στεφανοβίκειο αναπτύσσονται τα επιθετικά ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ , σταθμεύουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64AD και τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, ενώ βρίσκεται και η 3η Ταξιαρχία Αεροπορία Στρατού από την Πολωνία. Για το Στεφανοβίκειο γίνεται και προγραμματισμός για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών» («Hazardous Material Certification»), βάσει της οποίας το προσωπικό του θα επιτρέπεται να χειρίζεται «πυρομαχικά και εκρηκτικά», όπως σαφώς αναφέρουν οι Αμερικανοί, μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών για το τι άλλο θα περάσει από την Ελλάδα προς το μέτωπο με τη Ρωσία και την επόμενη 5ετία. Αξίζει να αναφέρουμε πως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023 βρέθηκαν στο στρατόπεδο Γεωργούλα 200 πεζοναύτες των ΗΠΑ, μέλη του 100 και 101 αερομεταφερόμενου τμήματος, της 1ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων οι οποίοι συμμετέχουν στο Σχολείο Αεροκίνητων Επιχειρήσεων (Air Assault School) του αμερικανικού στρατού, το οποίο για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός συνόρων και μάλιστα στην Ελλάδα.

Ενδεικτική της σημασίας του Βόλου, είναι επίσης η επικείμενη εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων του στρατού της Ουκρανίας, στα πλαίσια της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που σύστησε πρίν λίγους μήνες την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM Ukraine). Η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών – μελών της ΕΕ» και τα μέρη στα οποία θα φιλοξενηθούν Ουκρανοί κομάντο θα είναι η Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, η Νέα Πέραμος Αττικής και ο Βόλος.

ΤΑΞΙΚΗ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Είναι σαφές ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, πέραν της λεηλασίας αναπτυσσόμενων χωρών, είναι ιστορικά ταυτισμένοι με τον πόλεμο και η εποχή της της επίπλαστης και εύθραυστης καπιταλιστικής ειρήνης, όπως είναι η σημερινή για ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου, είναι εποχή σαρωτικών πολιτικών και κοινωνικών μεταβολών, μια διαδικασία γενικευμένης προετοιμασίας του πολέμου ως ύστατη λύση διεξόδου του καπιταλιστικού συστήματος που ασθμαίνει εγκλωβισμένο στις εγγενείς αντιφάσεις και στις κρίσεις του.

Είναι επίσης σαφές, ότι ο δικός μας εχθρός είναι εδώ, μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τους υπηρέτες τους, μόνο η διεθνιστική αλληλεγγύη και η ταξική οργάνωση μπορεί να εμφανίσει και πάλι στα μάτια και στα όνειρα του παγκόσμιου προλεταριάτου το ιστορικό γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές και οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί τους δεν είναι παρά «χάρτινες τίγρεις» μπροστά στους λαούς οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν.

Υπό αυτή την έννοια, η έμπρακτη καταδίκη της εν εξελίξει παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης δεν μπορεί παρά να σημαίνει αναμέτρηση με τον εμπόλεμο πολιτικοστρατιωτικό μηχανισμό της ίδιας μας της χώρας. Σύγκρουση δηλαδή εντός μιας στρατιωτικοποιημένης χώρας γεμάτης με ΝΑΤΟϊκές βάσεις εφόδου, με ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού. Με την μετατροπή της επικράτειας της σε δίοδο μεταφοράς έμψυχου και μη πολεμικού υλικού στην Ουκρανία αλλά και με την εξοπλιστική φρενίτιδα και εθνικιστική ρητορική για προετοιμασία πολέμου με την Τουρκία.

Και η αναμέτρηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού κόντρα στις ανάγκες του κεφαλαίου, καθώς η ίδια η εργατική τάξη φτωχαίνει για τα κέρδη τους, η ίδια καλείται να πολεμήσει για αυτά χύνοντας το αίμα της, η ίδια πουλάει την εργατική της δύναμη για μισθούς πείνας προκειμένου να συνεχίσουν οι καπιταλιστικοί κολοσσοί να επεκτείνονται και οι έμποροι όπλων να αυγατίζουν την κερδοφορία τους.

Η ταξική οργάνωση και σύγκρουση στα μετόπισθεν λοιπόν, σε συνδυασμό με την κοινή διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, αποτελούν τα καθήκοντα που μπορούν να εξασφαλίσουν το μπλοκάρισμα των ενεργών πολεμικών μετώπων, την αποτροπή νέων αλλά και την μετατροπή τους σε νέες επαναστατικές απόπειρες που η εποχή μας κυοφορεί.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΒΟΛΟΣ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση

Μοιραστείτε το άρθρο