Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου στις εκλογές του 2019
Μέρος 2ο: Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, λοιπόν, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Ελευθερίου – Κορδελιού και Ευόσμου. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Γενικά εδώ κατοικούν κυρίως μικροαστικά και προλεταριακά στρώματα με κάποια μεσοστρώματα τις τελευταίες δεκαετίες να έχουν εγκατασταθεί στο βόρειο τμήμα του Ευόσμου.

Με μια βιαστική αναζήτηση βρήκαμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης απογραφής (2011) σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο στους δήμους της Α΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Πέρα από την επιφύλαξη ότι οι απογραφόμενοι δεν ψηφίζουν κατ’ ανάγκη στους δήμους που απογράφονται υπάρχει και το γεγονός ότι μεσολάβησαν οκτώ χρόνια από την απογραφή μέχρι τις εκλογές. Εντούτοις, πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις και για το παρόν μορφωτικό επίπεδο, αλλά και την κοινωνική διαστρωμάτωση των δήμων.

Πίνακας 8: Ποσοστά μορφωτικών επιπέδων Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου

Να θυμίσουμε ότι οι δήμοι είναι συνολικά έξι, ενώ το επίπεδο αναφέρεται στο ανώτερο που έχει ολοκληρωθεί και προφανώς στον όρο “Πανεπιστήμιο” περιλαμβάνονται και τα άτομα που έχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Βλέπουμε ότι έχουμε το ένα δέκατο σχεδόν με απροσδιόριστο επίπεδο μόρφωσης, πάνω από το ένα δέκατο δεν έχει τελειώσει ούτε το Δημοτικό Σχολείο και σχεδόν το ένα πέμπτο έχει τελειώσει μόνο αυτό. Η σχετική πλειοψηφία έχει τελειώσει Γυμνάσιο ή (κυρίως) Λύκειο και πτυχίο πανεπιστήμιο έχει περίπου το 14%.

Πίνακας 9: Αποτελέσματα Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου

Γράφημα 2: Ποσοστά των κομμάτων στoν Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Βλέπουμε μια κάπως υψηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το σύνολο της χώρας, ενώ λίγο αυξημένα είναι τα άκυρα. Στα μεγάλα κόμματα η ΝΔ προηγείται ελάχιστα (λιγότερο από διακόσιες ψήφους) με σημαντικά μικρότερο ποσοστό από το πανελλαδικό της. Στα μεσαία έχουμε ανατροπές με την Ελληνική Λύση να έρχεται τρίτο κόμμα υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά της, όπως κι η Χρυσή Αυγή που είναι στην πέμπτη θέση πολύ κοντά στο (πεσμένο) ΚΙΝΑΛ με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. Μικρή πτώση και για το ΚΚΕ, ενώ ανοδικά κινείται το ΜΕΡΑ25 καθώς και τα δύο μικρομεσαία κόμματα, που αμφότερα πλησιάζουν το 2,5% με την Ένωση Κεντρώων να ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας. Παρακάτω αξιοσημείωτη η άνοδος της Δημιουργίας Ξανά και λιγότερο της Ελλήνων Συνελεύσεως, που ανεβαίνει και δυο θέσεις ξεπερνώντας την κάπως ανεβασμένη Λαϊκή Ενότητα και την κάπως πεσμένη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ιδιαίτερα κακή επίδοση της ΝΔ σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά αποτελέσματα της Ακροδεξιάς είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά στις βορειοδυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά εδώ και στον Δήμο Παύλου Μελά έχουμε τα πιο υψηλά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων.

Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου – Κορδελιού

Το Ελευθέριο – Κορδελιό αποτελεί το δυτικό τμήμα του συγκεκριμένου δήμου, με πιο φτωχούς κατοίκους και μάλλον το μεγαλύτερο ποσοστό ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα (ίσως αυτό το γεγονός να συμβάλει ιδιαίτερα στην υψηλότερη θέση που έχει ο δήμος συνολικά στην αδυναμία προσδιορισμού του μορφωτικού επιπέδου).

Πίνακας 10: Αποτελέσματα Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου – Κορδελιού

Γράφημα 3: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου – Κορδελιού

Στην πιο δυτική δημοτική ενότητα, λοιπόν, τα πολύ μειωμένα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σε συνδυασμό με τα λίγο αυξημένα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν αυτόν στην πρώτη θέση. Παρακάτω όμως γίνεται το πανηγύρι της Ακροδεξιάς! Υπερδιπλασιασμός και τρίτη θέση για το κόμμα του Βελόπουλου, επίσης υπερδιπλασιασμός και τέταρτη θέση για τη Χρυσή Αυγή. Δυόμισι μονάδες κάτω το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν μία το ΚΚΕ, σχεδόν μία πάνω το ΜΕΡΑ25 με αποτέλεσμα το κόμμα του Βαρουφάκη να ξεπερνά το ΚΚΕ για δυο ψήφους. Σχετικά υψηλά τα δυο μικρομεσαία κόμματα μ’ αυτό του Λεβέντη ελάχιστα παραπάνω από της Κωνσταντοπούλου. Πάνω από μισή μονάδα παραπάνω στο κόμμα του Τζήμερου και το πάρτι συνεχίζεται αφού μέχρι και το κόμμα του Σώρρα “τσιμπάει” μισή μονάδα (πάλι υπερδιπλασιασμός, για την ακρίβεια τριπλασιασμός) κι ανεβαίνει τρεις θέσεις. Τέλος στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς Λαϊκή Ενότητα και ΚΚΕ (μ-λ) παίρνουν κάτι παραπάνω και ξεπερνούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τα πάει άσχημα, ενώ η ΟΚΔΕ δεν έχει ούτε μία ψήφο, όταν κι ο Ανεξάρτητος/Μεμονωμένος παίρνει έστω μία.

Εκλογικό Διαμέρισμα 1ο Ελευθερίου – Κορδελιού

Αυτή η δημοτική ενότητα αποτελείται από δύο εκλογικά διαμερίσματα με το πρώτο να αποτελεί την ανατολική πλευρά, ανατολικά της οδού Ανδρέα Παπανδρέου και συνορεύει με τον Εύοσμο.

Πίνακας 11: Αποτελέσματα E.Δ. 1o Ελευθερίου – Κορδελιού

Γ ράφημα 4: Ποσοστά των κομμάτων στo Ε.Δ. 1ο Ελευθερίου – Κορδελιού

Σ’ αυτή την περίπτωση βλέπουμε τη σημασία της λεπτομερειακής ανάλυσης. Αν κι η ΝΔ έχει μειωμένο ποσοστό, δεν είναι τόσο πολύ όσο στη δημοτική ενότητα συνολικά και καθώς είναι μειωμένο και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει αλλαγή στην κορυφή. Η Ελληνική Λύση είναι βέβαια τρίτη κι η Χρυσή Αυγή (με το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό της) ξεπερνά ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, τα οποία σχεδόν ισοψηφούν. Πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό για Ένωση Κεντρώων, Πλεύση Ελευθερίας και Δημιουργία Ξανά. Στην ενδέκατη θέση η Ελλήνων Συνέλευσις για την οποία το 0,80% είναι το καλύτερο ποσοστό της σε όλη την εκλογική περιφέρεια. Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 0,16% είναι το τρίτο χειρότερό της. Γενικότερα η Ακροδεξιά συγκεντρώνει 15,10%, την πέμπτη μεγαλύτερη επίδοσή της. Αντιθέτως για την Άκρα Αριστερά είναι το τέταρτο χειρότερο Ε.Δ. με 0,42%. Πιο κοντά στη Μητρόπολη απ’ ότι στον Δενδροπόταμο συγκρίνοντας τους συντελεστές συσχέτισης αλλά οριακά όχι τόσο πολύ ώστε να βγαίνει από την ενδιάμεση ζώνη.

Εκλογικό Διαμέρισμα 2ο Ελευθερίου – Κορδελιού

Αυτή η περιοχή είναι το δυτικό τμήμα της δημοτικής ενότητας, δυτικά της οδού Ανδρέα Παπανδρέου και περιλαμβάνει κομμάτια πέρα από τον περιφερειακό και κάτω από την επέκταση της Μοναστηρίου (αν κι αυτή η ζώνη είναι μάλλον ακατοίκητη), ενώ συνορεύει με τον Δήμο Δέλτα αλλά και με τη Μενεμένη και πιο συγκεκριμένα τον Δενδροπόταμο.

Πίνακας 12: Αποτελέσματα E.Δ. 2o Ελευθερίου – Κορδελιού

Γράφημα 5: Ποσοστά των κομμάτων στo Ε.Δ. 1ο Ελευθερίου – Κορδελιού

Αν και πιο εκτεταμένο από το προηγούμενο αυτό το εκλογικό διαμέρισμα έχει μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων. Επίσης σημειώνεται σαφώς μικρότερη συμμετοχή στις εκλογές ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των άκυρων (2,33%, τρίτο υψηλότερο στο πολεοδομικό συγκρότημα), με λογικό αποτέλεσμα να έχει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό εγκύρων ψήφων (που προκύπτουν αφαιρουμένων τόσο των άκυρων όσο και των λευκών). Αυτό που ξεχωρίζει κι από το γράφημα είναι η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή, όπου η ΝΔ παίρνει σχεδόν 14% λιγότερο από το πανελλαδικό της αποτέλεσμα (είναι το τέταρτο χαμηλότερό της), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν 7% παραπάνω σημειώνοντας το δεύτερο καλύτερό του (κάτω μόνο από τον γειτονικό Δενδροπόταμο, όπως έχουμε προαναφέρει). Ο Βελόπουλος “σκίζει” πλησιάζοντας το 9% (είναι το δεύτερο καλύτερό του), ακολουθεί το πεσμένο ΚΙΝΑΛ και κατόπιν η Χρυσή Αυγή που έχει εδώ το τρίτο υψηλότερό της. Το ΜΕΡΑ25 ξεπερνά το ΚΚΕ, ενώ η επόμενη ανατροπή είναι το κόμμα του Σώρρα που κι εδώ ανεβαίνει τρεις θέσεις με το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμά του. Όπως και στο προηγούμενο Ε.Δ. έτσι κι εδώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της και συγκεκριμένα το πέμπτο από το τέλος. Έτσι, λοιπόν, η Ακροδεξιά με 16,39% έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της. Ως προς τη διαφορά μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης του με τα δυο πιο ακραία εκλογικά διαμερίσματα αυτό το Ε.Δ. είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη υπέρ του Δενδροποτάμου.

Δημοτική Ενότητα Ευόσμου

Ο Εύοσμος βρίσκεται ανατολικά του Ελευθερίου – Κορδελιού, συνορεύει με τους Αμπελόκηπους και τη Σταυρούπολη κι αποτελείται από τρία εκλογικά διαμερίσματα.

Πίνακας 13: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου

Γράφημα 6: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι λίγο παραπάνω από διπλάσιος σε σχέση την άλλη δημοτική ενότητα του δήμου, όμως ο αριθμός των ψηφισάντων είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής, σχεδόν 4% περισσότερη από την πανελλαδική. Χαρακτηριστικό ότι μικρότερα ποσοστά από τα πανελλαδικά έχουν μόνο τα τέσσερα πρώτα κόμματα κι από τα μικρότερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Μ-Λ ΚΚΕ. Η ΝΔ παρά τη σημαντική διαφορά (-8%) παραμένει πρώτη αφού κι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μια ποσοστιαία μονάδα. Τρίτη η Ελληνική Λύση μ’ ένα πολύ υψηλό ποσοστό, σχεδόν 9%. Το ΚΙΝΑΛ που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά (σχεδόν 3%) μετά βίας ξεπερνά τη Χρυσή Αυγή που έχει σχεδόν διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό της. Μικρή η αρνητικά διαφορά για το ΚΚΕ, πλησιάζει το 5% το ΜΕΡΑ25, κοντά στο 2,5% τα κόμματα των Λεβέντη και Κωνσταντοπούλου και στο 1,5% του Τζήμερου. Παρακάτω τόσο η Λαϊκή Ενότητα όσο κι η Ελλήνων Συνέλευσις (χωρίς να σημειώνει τα ποσοστά της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου – Κορδελιού) ξεπερνούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέλος διψήφιο αριθμό ψήφων έχει το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα.

Εκλογικό Διαμέρισμα Α΄ Ευόσμου

Το πρώτο Ε.Δ. του Ευόσμου καταλαμβάνει τη βορειοδυτική πλευρά της δημοτικής ενότητας. Συνορεύει βόρεια με το Ωραιόκαστρο, δυτικά με τον Δήμο Δέλτα, νοτιοδυτικά με το Ελευθέριο – Κορδελιό, ενώ με το Γ΄ Ε.Δ. Ευόσμου στον νότο το χωρίζει η οδός Μ. Αλεξάνδρου και με το Β΄ στην ανατολή η οδός Ολυμπιάδος. Χοντρικά είναι δηλαδή ο Άνω Εύοσμος και το δυτικό τμήμα του κεντρικού Ευόσμου.

Πίνακας 14: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Α΄ Ευόσμου

Γράφημα 7: Ποσοστά των κομμάτων στo E.Δ. Α΄ Ευόσμου

Το συγκεκριμένο Ε.Δ. είναι το τέταρτο σε αριθμό γραμμένων ψηφοφόρων. Έχουμε υψηλή συμμετοχή, σχεδόν 5% παραπάνω από το πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στο επίπεδο αυτό βρίσκονται τα άκυρα και τα λευκά. Η ΝΔ παρά τη σημαντική πτώση είναι πρώτο κόμμα καθώς και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μειωμένο. Το κόμμα του Βελόπουλου όχι απλά είναι τρίτο αλλά με 8,5% έχει το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμά του. Το ΚΚΕ είναι ελάχιστα ανεβασμένο και ξεπερνάει το ΚΙΝΑΛ που χάνει τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Το τελευταίο το πλησιάζει η Χρυσή Αυγή κερδίζοντας δυο μονάδες και υπερβαίνοντας για λίγο το ΜΕΡΑ25 που κι αυτό έχει πάνω από μονάδα παραπάνω. Μιάμιση και μία μονάδα πάνω για Ένωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας. Πάνω είναι και το κόμμα του Τζήμερου, ενώ στα πιο μικρά η Λαϊκή Ενότητα πλησιάζει το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ που έχει ακριβώς το πανελλαδικό ποσοστό του και πέφτουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και, παραδόξως για την περιοχή, και το κόμμα του Σώρρα. Αυτό το Ε.Δ. ανήκει σε όσα περίπου ισαπέχουν από τα Ε.Δ. Δενδροποτάμου και Γρηγορίου Παλαμά ως προς τους μεταξύ τους συντελεστές συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Β΄ Ευόσμου

Αποτελεί το βορειονατολικό τμήμα της δημοτικής ενότητας. Συνορεύει βόρεια με το Ωραιόκαστρο και ανατολικά με τη Σταυρούπολη. Από το Α΄ Εκλογικό Διαμέρισμα το χωρίζει, όπως προαναφέραμε, η οδός Ολυμπιάδος ενώ από το Γ΄ οι οδοί Στρατηγού Παπάγου και Καραολή και Δημητρίου, δηλαδή καταλαμβάνει την περιοχή της Νέας Πολιτείας και το ανατολικό τμήμα του κεντρικού Ευόσμου.

Πίνακας 15: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Β΄ Ευόσμου

Γράφημα 8: Ποσοστά των κομμάτων στo E.Δ. B΄ Ευόσμου

Αυτό είναι το πέμπτο μεγαλύτερο εκλογικό διαμέρισμα σε όλη την εκλογική περιφέρεια. Εδώ το ποσοστό της ΝΔ είναι μικρότερο από το Α΄ Ευόσμου αλλά αρκετό για να τη διατηρήσει στην πρώτη θέση. Τρίτη η Ελληνική Λύση με το τέταρτο καλύτερο ποσοστό της (πάνω από 8%). Το ΚΙΝΑΛ χάνει περίπου δυόμισι μονάδες, ενώ ακολουθούν Χρυσή Αυγή (σχεδόν +2,5%) και ΜΕΡΑ25 (περίπου +2%) ξεπερνώντας το ΚΚΕ. Όλα τα μικρότερα κόμματα έχουν σχετικά αυξημένα ποσοστά με εξαίρεση πολύ μικρές μειώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (η μικρότερη σ’ αυτόν τον δήμο) και το Μ-Λ ΚΚΕ. Ανατροπές στην πανελλαδική σειρά έχουμε από την Ελλήνων Συνέλευσιν, που πλησιάζει τη μισή εκατοστιαία μονάδα, κι από το ΕΕΚ, του οποίου το ένα τοις χιλιοίς είναι η τέταρτη μεγαλύτερή του επίδοση. Αθροιστικά η Ακροδεξιά συγκεντρώνει 15,51% που είναι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό της στο πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης σε αυτό το Ε.Δ. έχουμε το πέμπτο μεγαλύτερο άθροισμα των ποσοστών των μικρών κομμάτων (3,75%). Τέλος είναι ένα από τα πιο ενδιάμεσα Ε.Δ. μεταξύ Δενδροποτάμου και Μητρόπολης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Γ΄ Ευόσμου

Το τελευταίο εκλογικό διαμέρισμα του Ευόσμου βρίσκεται στο νότο της δημοτικής ενότητας, συνορεύει νοτιοανατολικά με τη Μενεμένη και δυτικά με το Ελευθέριο – Κορδελιό. Όπως είπαμε πριν με το Α΄ Ε.Δ. το χωρίζει η οδός Μ. Αλεξάνδρου και με το Β΄ οι οδοί Στρατηγού Παπάγου και Καραολή και Δημητρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για τον Κάτω Εύοσμο.

Πίνακας 16: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. Γ΄ Ευόσμου

Γράφημα 9: Ποσοστά των κομμάτων στo E.Δ. Γ΄ Ευόσμου

Αυτό είναι το πολυπληθέστερο εκλογικό διαμέρισμα καθώς έχει το μεγαλύτερο αριθμό γραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια. Η μεγάλη αρνητική διαφορά της ΝΔ (πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό) τη φέρνει στη δεύτερη θέση παρότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πεσμένος, αλλά μόνο κατά μισή μονάδα. Μετά έρχεται η Ελληνική Λύση που πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό (το 9,65% είναι το καλύτερό της αποτέλεσμα) κι η Χρυσή Αυγή, για την οποία το 5,57% είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό. Τρεις εκατοστιαίες μονάδες πέφτει το ΚΙΝΑΛ, ελάχιστα το ΚΚΕ, μια μονάδα πάνω το ΜΕΡΑ25, λίγο περισσότερο η Πλεύση Ελευθερίας κι η Ένωση Κεντρώων, λίγο λιγότερο η Δημιουργία Ξανά. Παρακάτω έχουμε το υψηλότερο ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας (0,60%), ενώ η Ελλήνων Συνέλευσις ξεπερνά κι αυτή, ξανά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι το ποσοστό της Ακροδεξιάς αθροίζεται σε 17,04%, που αποτελεί και το μεγαλύτερο στο πολεοδομικό συγκρότημα. Παράλληλα εδώ έχουμε το τέταρτο μικρότερο ποσοστό του δικομματισμού (61,52%) και το τρίτο μεγαλύτερο της αναντιπροσώπευτης ψήφου (14,25%). Κι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι απ’ αυτά που βρίσκονται πιο κοντά στη μέση της απόστασης Μητρόπολης και Δενδροποτάμου σε σχέση με τους συντελεστές συσχέτισης.

Συμπερασματικά στα πέντε εκλογικά διαμερίσματα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου έχουμε μεγάλες αρνητικές διαφορές για τη Νέα Δημοκρατία (από 5,41% μέχρι 13,81%)· σημαντικές για το ΚΙΝΑΛ (πάνω από 2% παντού)· μικρές για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από ένα Ε.Δ. που έχει κατά σχεδόν 7% υψηλότερο ποσοστό, κι έτσι προηγείται της ΝΔ στα δύο νότια Ε.Δ. του δήμου που συνορεύουν με τη Μενεμένη· πολύ μικρές είναι οι αρνητικές διαφορές για το ΚΚΕ (η μεγαλύτερη πλησιάζει το 1,5%) ενώ σε ένα Ε.Δ. είναι λίγο πάνω. Όλα σχεδόν τα κόμματα που βρίσκονται παρακάτω στα πανελλαδικά αποτελέσματα (μεσαία, μικρομεσαία και μικρά) έχουν μεγαλύτερα ποσοστά, με βασική εξαίρεση την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι όμως τα μεγάλα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Λύση βρίσκεται παντού στην τρίτη θέση ενώ εδώ καταγράφει τα τέσσερα καλύτερα ποσοστά της στα 68 συνολικά εκλογικά διαμερίσματα της περιφέρειας· η Χρυσή Αυγή τρία από πέντε υψηλότερά της· επίσης κι η Ελλήνων Συνέλευσις έχει εδώ τα δύο μεγαλύτερα. Ως εκ τούτου για το άθροισμα των κομμάτων της Ακροδεξιάς τα πέντε Ε.Δ. του δήμου είναι μεταξύ των έξι όπου συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά τους. Συγκρίνοντας τους συντελεστές συσχέτισης των Ε.Δ. αυτού του δήμου με τα Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά και Δενδροποτάμου, βλέπουμε ότι όλα ανήκουν στην ενδιάμεση ζώνη του σχετικού πίνακα 6, με εξαίρεση το 2ο Ελευθερίου – Κορδελιού που είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά δηλαδή βρίσκεται εγγύτερα στον Δενδροπόταμο και μακρύτερα από τη Μητρόπολη από κάθε άλλο.

Στο επόμενο μέρος θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα στον Δήμο Παύλου Μελά.

Μοιραστείτε το άρθρο