Αντιφασιστική – Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα για την 9η Μάη, Κυριακή 7/5 στις 13:00 στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Φέτος, συμπληρώνονται 78 χρόνια από την 9η Μάη 1945, όπου η ιμπεριαλιστική-ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων μπροστά στην νικηφόρα επέλαση του Κόκκινου Στρατού. Η κόκκινη σημαία κυμάτισε στο Ράιχσταγκ επικυρώνοντας πλέον και ουσιαστικά-σημειολογικά την συντριβή του ναζιστικού κτήνους. Η 9η Μάη όσο και αν προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να την αναθεωρήσει και να την απεμπλέξει από το βαρύ ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο που κουβαλά, γιορτάζοντας την «Ημέρα της Ευρώπης», δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελεί μονοσήμαντα μια ημέρα γενικά και αόριστα της Ευρώπης. Η 9η Μάη είναι η ημέρα νίκης των λαών που απελευθερώθηκαν από το ναζισμό-φασισμό πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος εκατομμυρίων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των λαών που αντιστέκονται στην ναζιστική θηριωδία με το όπλο στο χέρι, οφείλουμε να δούμε και τον αγώνα του ελληνικού λαού και του ευρύτερου παρτιζάνικου αντιφασιστικού αντάρτικου που αναπτύχθηκε. Ο ελληνικός λαός οργανώθηκε πλατιά στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, στην Εθνική Αλληλεγγύη, με επικεφαλής τους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Οι Έλληνες, Βαλκάνιοι και Ευρωπαίοι παρτιζάνοι έπαιξαν κομβικό ρόλο για την τελική νίκη απέναντι στο ναζιστικό κτήνος. Η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός, η πειθαρχία του εργαζόμενου λαού αποτελεί αξιοσημείωτο και κορυφαίο παράδειγμα προς μίμηση για τους λαϊκούς αγωνιστές μέχρι και σήμερα, τρανή απόδειξη της σύνδεσης των αγώνων του Ελληνικού και του Σοβιετικού λαού.

Η εξίσωση ναζισμού- κομμουνισμού, αποτελεί ιδεολόγημα της ιμπεριαλιστικής-αστικής πολιτικής που λαμβάνει συγκεκριμένες απολήξεις τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια. Στην περίοδο που βιώνουμε η επίθεση απέναντι στον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό, την ιστορική τιμή και μνήμη της 9ης Μάης και της νίκης και επέκτασης του Σοσιαλιστικού-Αντιιμπεριαλιστικού-Αντιφασιστικού Στρατοπέδου γιγαντώνεται.

Ο ιμπεριαλιστικός άξονας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ πυροδοτεί την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου παγκόσμιων διαστάσεων.

Ο ιμπεριαλισμός και ο ναζισμός ταυτίζονται και γίνονται ένα με το κτηνώδες Ναζί-Φασιστικό καθεστώς του Κίεβου το οποίο βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του μαύρου μετώπου της αντίδρασης.

Απέναντι στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό ταύτισης του ναζισμού με τον κομμουνισμού και εξάπλωσης του εξαγόμενου ναζισμού-φασισμού από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, η συγκρότηση μιας μαζικής διαδήλωσης τιμής, μνήμης και αγώνα για την 9η Μάη καθίσταται αναγκαιότητα για το παγκόσμιο αντιφασιστικό-αντι ιμπεριαλιστικό κίνημα.

Σαν Πρωτοβουλία για την 9η Μάη θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την αναγκαιότητα σε πραγματικότητα. Η ανάδειξη του συνθήματος πως ο Ιμπεριαλισμός δεν είναι Ανίκητος και ο Φασισμός τσακίστηκε από τον Κόκκινο Στρατό είναι η αρχή του ιστορικού νήματος για μια διαδήλωση τιμής, μνήμης αλλά κυρίαρχα πάλης και αγώνα δεμένης με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Γιατί στεκόμαστε συνολικά αντίθετοι απέναντι στην μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη Νατοϊκή Βάση, σε σφαγείο των εργασιακών και λαϊκών κεκτημένων για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης, σε όργανο και υποχείριο πολιτικής, οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής υποστήριξης του Ναζιστικού Καθεστώτος του Κιέβου.

Αρνούμαστε να πολεμήσουμε, αρνούμαστε να πεινάσουμε για τους ναζί του Κιέβου και τις εντολές του παγκόσμιου χωροφύλακα του πλανήτη, των Αμερικάνων Ιμπεριαλιστών. Αλλά ταυτόχρονα, αρνούμαστε να παραδώσουμε έστω και μια σπιθαμή από τον τιτάνιο αγώνα του Σοβιετικού λαού και της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών στην ρώσικη ολιγαρχία και τον ρώσικο καπιταλισμό, που εκμεταλλεύονται τους αγώνες του Κόκκινου Στρατού υποκρύπτοντας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στο οποίο γεννήθηκαν, αυτό δηλαδή του Σοσιαλισμού.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει, πως η πρωτοβουλία για την 9η Μάη, δεν στέκεται στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται απέναντι στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό για την ήττα του Νατοϊκού Σφαγείου των λαών η οποία θα αποτελέσει νίκη ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Πάνω σε αυτή την λογική, καλούμε το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, οργανωμένες δυνάμεις του εργατικού- λαϊκού κινήματος, σε διαδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα για την 9η Μάη την Κυριακή στις 7 Μάη στη 13:00 από τον Σταθμό του Ευαγγελισμού προς την πρεσβεία των Αμερικάνων Φονιάδων των λαών.

Μαζικά, πλατιά, οργανωμένα να τιμήσουμε την αντιφασιστική νίκη των λαών με ψηλά τις σημαίες της Νίκης, να απαιτήσουμε την ήττα του ιμπεριαλιστικού νατοϊκού σφαγείου και την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να αντισταθούμε απέναντι στους εγχώριους κρατικούς-παρακρατικούς φασίστες και την ντόπια αστική τάξη, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να κερδίσουμε το ψωμί-την παιδεία-την υγεία-την ελευθερία και την ειρήνη της εποχής μας.

ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ-ΕΕ/ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ- ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΑΖΟΦ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ Η 9Η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Πρωτοβουλία για την 9η Μάη


Διαδήλωση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Για την ήττα του ΝΑΤΟ – Όχι στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Προσυγκέντρωση στο Σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός, Κυριακή 7 Μάη 2023, ώρα 13:00 – Πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, τιμώντας την 9η Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, συμμετέχει, με άλλες αριστερές δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος, που στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι “ισαποστάκηδες”, σε διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ και του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η προκήρυξη του ΕΕΚ αναφέρει:

Η 9η Μάη είναι μέρα φλεγόμενης μνήμης και ζωντανό κάλεσμα σε ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον παγκόσμιο καπιταλισμό, στην προχωρημένη σήψη του.

Η ήττα των στρατιών του Χίτλερ, καθοριστικά επιτεύχθηκε από τον σοβιετικό στρατό και λαό, με τις αδιανόητες θυσίες τους και με πάνω από 25 εκατομμύρια νεκρούς. Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή των επαναστατικών κομμουνιστικών αντάρτικων κινημάτων στα Βαλκάνια (Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα) και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία).

Η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης έχει γίνει πεδίο ιδεολογικο-πολιτικής αντιπαράθεσης εδώ και χρόνια. Η δυτική προπαγάνδα, όταν δεν εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η αντιφασιστική νίκη είναι αποτέλεσμα των θυσιών των δικών της στρατιωτών, των αγγλο-αμερικανικών στρατευμάτων. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πλήξει τον αντιφασιστικό και σοβιετικό χαρακτήρα του γιορτασμού της 9ης Μαΐου, κήρυξε, το 2015, την ημέρα αυτή ως Ημέρα της (καπιταλιστικά) ενοποιημένης Ευρώπης.

Η νίκη του Οκτώβρη του 1917 ζει μέσα στην Ημέρα της Νίκης, στις 9 του Μάη 1945. Η δυναμική που απελευθερώθηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση νίκησε την πιο βάρβαρη μορφή που γέννησε η παρακμή του καπιταλισμού στον 20ο αιώνα. Έχουμε καθήκον να ξαναζωντανεύουμε, να ανανεώνουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο του Οκτώβρη 1917 και του Μάη 1945.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες άλυτης κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όπου ακροδεξιές και ρατσιστικές κυβερνήσεις κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπου φασίστες και ναζί εγκληματίες θρονιάζονται στα έδρανα των κοινοβουλίων, οργανώνουν προβοκατόρικες κινητοποιήσεις στους δρόμους, και διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, αριστερών και αναρχικών, συχνά ατιμώρητα, σε όλες τις λεγόμενες “δυτικές δημοκρατίες” σε Ευρώπη και Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ζούμε στην εποχή που η επιθανάτια αγωνία του καπιταλισμού οδηγεί την ανθρωπότητα στο χείλος της αβύσσου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτη ένταση, ανοίγοντας της πύλες της κόλασης προς έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις ιαχές περί ίσων αποστάσεων που ακούγονται εξ αριστερών και εκ δεξιών, τονίζουμε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου, που διεξάγει η Ουκρανική κυβέρνηση των φασιστοειδών του φυρερίσκου Ζελένσκι εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με ομολογημένο στόχο την Νατοϊκή περικύκλωση, τον κατακερματισμό και την αποικιοποίηση της Ρωσίας και των χωρών της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ. Θυσιάζουν έναν ολόκληρο λαό για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ο ιμπεριαλισμός για μια ακόμη φορά απειλεί την ανθρωπότητα με καταστροφή και θάνατο.

Τασσόμαστε χωρίς περιστροφές και υπονοούμενα υπέρ της ήττας του ΝΑΤΟ και της ήττας της “δικής μας” πατρίδας, της Μητσοτακικής “πατρίδας” του κεφαλαίου και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό. Φυσικά, για την ήττα του ΝΑΤΟ δεν αρκούν απλώς τα στρατιωτικά μέσα. Πάνω απ’ όλα είναι αναγκαία η επαναστατική κινητοποίηση της διεθνούς εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαών του Παγκόσμιου Νότου κατά του ιμπεριαλισμού, η αντιστροφή της καταστροφής του 1991 και της διαδικασίας καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Μόνο με τη διεθνή επανάσταση θα μπει φραγμός στο στρατηγικό στόχο του ιμπεριαλισμού που συνειδητά και μεθοδικά προχωρά από το 1993 στην επέκταση του ΝΑΤΟ με διακηρυγμένο στόχο τον κατακερματισμό και την αποικιοποίηση του πρώην σοβιετικού χώρου, της Ρωσίας και επίσης της Κίνας.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της μια τετραετία θανατοπολιτικής, πείνας, ανεργίας, πληθωρισμού, αστυνομικής καταστολής, υποκλοπών. Αυτή ή όποια άλλη κυβέρνηση προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα ανοίξει την πόρτα σε μία νέα τετραετία ακρίβειας, απολύσεων και άγριας εκμετάλλευσης για λογαριασμό του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των αμερικανονατοϊκών αφεντικών τους. Πρέπει να δώσουμε ένα καταλυτικό χτύπημα στα σχέδιά τους.

Σε αυτή την εποχή παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, πολέμων και λαϊκών ξεσηκωμών, το φαινομενικά άτρωτο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα καταρρέει, υποκύπτοντας με δραματικό τρόπο στις ίδιες του τις εσωτερικές αντιφάσεις. Απαιτείται ο επαναπροσανατολισμός του κινήματος της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των καταπιεσμένων στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανάστασης – της επαναστατικής σοσιαλιστικής διεξόδου από την κρίση με την εργατική εξουσία, για τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό.

κάλεσμα : Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ-Τροτσκιστές)

Μοιραστείτε το άρθρο