Γαλλία: Εκρηκτική ιστορική Πρωτομαγιά

Παρίσι. Κείμενο – Φωτό: Ηρώ Σιαφλιάκη & Μπονίτα Παπαστάθη

Μαζική συμμετοχή στην 1η Μάη που αυτή τη χρονιά ήταν και η 13η διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Ενωμένα τα συνδικάτα και πλήθος κόσμου που επιμένουν να μάχονται κρατώντας το δρόμο, έστω κι αν δεν ξέρουν πως να καταφέρουν την απόσυρση του νομοσχεδίου που ο Μακρόν πέρασε από το « παράθυρο» που προσφέρει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, χωρίς την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης .

Το άγαλμα στην πλατεία της Δημοκρατίας φορούσε σήμερα ένα γιγάντιο γιλέκο με την επιγραφή Μακρόν παραιτήσου !

 

« Ενάντια στο φασισμό και τη μιζέρια, ο κοινωνικός αγώνας είναι απαραίτητος. Η ακροδεξιά είναι ο εχθρός των εργαζομένων! » Γράφει ένα τεράστιο πανό μήκους 25 μέτρων και 5 ύψους που υπογράφουν Jeune Garde (antifa) και ATTAC. Προφανώς το μήνυμα απευθυνόταν στην Λεπέν που συμμετείχε στη μέρα αγώνα στην Χάβρη.

Το δυναμικό πέρασμα πολλών διαδηλωτών άφησε αρκετές υλικές καταστροφές ως μέρος ενδεχομένως της απάντησης στον Μακρόν που πριν 2 εβδομάδες στον επίσημο λόγο του υποσχέθηκε κατευνασμό του κοινωνικού θυμού. Για αρκετές ώρες η πλατεία Nation, τέλος της διαδήλωσης έγινε πεδίο μαχών. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε βαριά, από ρίψη κρότου λάμψης συναδέλφου του. Έγιναν τουλάχιστον 300 συλλήψεις στη Γαλλία, οι 111 στο Παρίσι. Όλα μένουν πιθανά.

Μοιραστείτε το άρθρο