Το Κίεβο ζητάει δεκαπλάσια στρατιωτική βοήθεια και οι Δυτικοί σπεύδουν σε νέες αποστολές όπλων

424Η-418Η ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΝΑΤΟϊκοί διακηρύττουν πίστη στη νίκη της Ουκρανίας και βοήθεια όσο χρειαστεί. Πολιτική λύση στην ουκρανική σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων επιδιώκει η Βραζιλία υπό τον Λούλα, αναλαμβάνοντας μεσολαβητική προσπάθεια ομάδας κρατών. Καταστολή, φίμωση και φυλακίσεις κατά αντιφρονούντων και φυγόστρατων στην Ρωσία.

424Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 23/4

Το Κίεβο ζητάει δεκαπλάσια στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Μένικ (πρώην πρέσβης στο Βερολίνο, ο οποίος έχει επικριθεί για τα σχόλιά του κατά της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας): «Είμαστε ευγνώμονες στους συμμάχους μας για τη στρατιωτική τους βοήθεια. Αλλά, δεν αρκεί. Η Ουκρανία χρειάζεται δεκαπλάσια, για να τερματίσει φέτος τη ρωσική εισβολή». Μάλιστα, ζήτησε από τους συμμάχους της Ουκρανίας να προσφέρουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ισάξια με το 1% του ΑΕΠ της χώρας τους.

«Αυτή η ιδέα των ηλιθίων της G7 για μια πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών προς τη χώρα μας είναι ωραία επειδή σημαίνει αντίστοιχη απαγόρευση των εισαγωγών από τη χώρα μας, περιλαμβανομένων κατηγοριών αγαθών που είναι τα πιο ευαίσθητα για τη G7», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να επισημάνει ότι: «Σε μια τέτοια περίπτωση, η συμφωνία για τα σιτηρά -και πολλά άλλα πράγματα που χρειάζονται- θα τελειώσει γι’ αυτούς».

Στην Αθήνα και σε συνάντηση αντιρρησιών συνείδησης από την Ευρώπη, ο πρόεδρος των αρνητών στράτευσης Ρωσίας καταγγέλλει ότι το καθεστώς Πούτιν έχει φυλακίσει 200 άτομα που αρνήθηκαν να στρατευθούν, από τους συνολικά 1.500 που το έχουν διακηρύξει.

423Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 22/4

Έξι άρματα μάχης Leopard κατευθύνονται από την Ισπανία προς την Ουκρανία, ενώ άλλα τέσσερα επισκευάζονται και θα ακολουθήσουν.

Τουλάχιστον πέντε ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, και τις γύρω περιοχές αργά το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κτίρια, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

422Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 21/4

Σε νέες διακηρύξεις συνέχισης της στρατιωτικής συνδρομής στην Ουκρανία και πίστη για νίκη, πραγματοποιήθηκε η νέα συνάντηση στην αμερικανική βάση στο Ραμστάϊν της Γερμανίας εκπροσώπων 40 κρατών υποστηρικτών του Κιέβου. «Είμαι βέβαιος πως (οι Ουκρανοί) θα μπορέσουν να απελευθερώσουν ακόμη περισσότερα εδάφη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ. «Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν εδώ σήμερα ήταν η εξέταση διαφόρων ικανοτήτων, συστημάτων και προμηθειών που έχουν ανάγκη οι Ουκρανοί προκειμένου να ανακτήσουν περισσότερα εδάφη».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα εφόδου μάχονται τώρα στα δυτικά τμήματα της Μπαχμούτ, το τελευταίο τμήμα της πόλης που κατέχουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Υπό έλεγχο η κατάσταση λένε οι Ουκρανοί.

421Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ20/4

Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή επισκέφθηκε το Κίεβο ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας πως το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ: η Ουκρανία δικαιούται μια θέση στην ευρωατλαντική οικογένεια. Η Ουκρανία δικαιούται μια θέση στο ΝΑΤΟ. Και με την πάροδο του χρόνου, η υποστήριξή μας θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό δυνατό». «Το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό σας σήμερα, αύριο και για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. Κάλεσε δε τον ουκρανό πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Ο Ζελένσκι ζήτησε να δοθεί στη χώρα του ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το 36ο στη σειρά από τη ρωσική εισβολή, ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Ολλανδία και Δανία ανακοίνωσαν την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στη Wikipedia πρόστιμο  1,5 εκατ. ρουβλιών (16.700 ευρώ) επειδή δεν διέγραψε άρθρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

420Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΕΛΜΟΥ 19/4

«Η κυβέρνησή μου επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του εργάζεται για τη συγκρότηση μιάς ομάδας χωρών για μεσολάβηση ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους για τον τερματισμό του πoλέμου.

Μετά την Πολωνία και την Σλοβακία, που απαγόρευσαν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, ακολουθούν και η Ουγγαρία με την Βουλγαρία. Μέτρα που επιβάλλονται προς αντιμετώπιση της διατάραξης της εσωτερικής αγοράς αυτών των χωρών, που προκάλεσαν υπερπροσφορά και μείωση των τιμών που έπληξαν τους ντόπιους αγρότες – εμπόρους.

Το Κίεβο παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους Patriot, καθώς και το γερμανικό αντιαεροπορικό σύστημα IrisT, με τον ουκρανό υπουργό Άμυνας να ευχαριστεί τις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ολλανδία που «κράτησαν το λόγο τους».

Στρατιωτικές μονάδες και συνοριοφύλακες στη μεθόριο με την Λευκορωσία και την Πολωνία επισκέφθηκε ο ουκρανός πρόεδρος.

419Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 18/4

Μετά τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο Πεκίνο ότι ΗΠΑ και ΕΕ ενθαρρύνουν τη συνέχιση του πολέμου, η Ουάσινγκτον αντέδρασε και διά του εκπροσώπου του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι κατηγόρησε τον Λούλα ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα».

Την δυσαρέσκειά του εκφράζει το Κίεβο για τις τελευταίες δηλώσεις του βραζιλιάνου προέδρου Λούλα, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο να τον καλεί στην Ουκρανία για να κατανοήσει την πραγματικότητα της ρωσικής επίθεσης.

Μετά την επίσκεψή του τον Μάρτιο στην Κριμαία και την Μαριούπολη (Ντονέτσκ), ο ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε δύο άλλες από τις προσαρτηθείσες περιοχές της Ουκρανίας: sτο Λουγκάνσκ την Εθνοφρουρά Βοστόκ και  στην Χερσώνα το αρχηγείο της ομάδας στρατευμάτων Dnepr.

Τα ουκρανικά στρατεύματα στην πόλη Αβντίιβκα στο μέτωπο του Ντονέτσκ επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στην Ρωσία οι αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να εντοπίζουν όσους αποφεύγουν την υποχρεωτική στράτευση στη χώρα. Σύμφωνα με ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, που επικαλείται τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατολογίας της Μόσχας, οι αρχές της πόλης χρησιμοποιούν ένα εκτεταμένο σύστημα με κάμερες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτει η ρωσική πρωτεύουσα για να εντοπίσουν νεαρούς… υπό στράτευση.

418Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 17/4

Την Βραζιλία επισκέπτεται ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος άκουσε από τον βραζιλιάνο ομόλογό του Μάουρο Βιεϊρά να του γνωστοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης του νέου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα να συγκροτήσει μιά ομάδα χωρών για μεσολάβηση στην ουκρανική σύγκρουση και  μια κατάπαυση του πυρός.

Η καταστολή και φίμωση κάθε διαφωνούντα με την πολιτική του Κρεμλίνου, ιδιαίτερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλά κρατεί στην Ρωσία. Σειρά είχε ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για την κριτική του στο πόλεμο στην Ουκρανία. Κρίθηκε ένοχος για προδοσία, διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό και σύνδεση με ανεπιθύμητη οργάνωση. Είχε πεί ότι η Ρωσία κυβερνάται από καθεστώς δολοφόνων και καλούσε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στην Ρωσία.

Μοιραστείτε το άρθρο