Συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν για τέταρτη ημέρα με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να ανεβαίνει

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εμφυλιακές συγκρούσεις στο Σουδάν που έχει μπει πλέον στην τέταρτη ημέρα της ένοπλης διαμάχης ανάμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης υπό το στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο και τις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού αλ Μπουρχάν. Εκεχειρία για 24 ώρες συμφωνήθηκε την Τρίτη η οποία παραβιάστηκε καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν σε στρατηγικής σημασίας περιοχές, με τις δύο πλευρές να προχωρούν σε αλληλοκατηγορίες για την παραβίασή της.

Παρά τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν για εκτόνωση της κατάστασης και τη συμφωνία για 24ωρη εκεχειρία, κάτοικοι του Χαρτούμ ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι αδύνατη εντός της πόλης και η κατάσταση για τους κατοίκους είναι δραματική καθώς βρίσκονται ανάμεσα στα πυρά. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται εγκλωβισμένο στα σπίτια του, χωρίς προμήθειες, φάρμακα, νερό και ηλεκτρισμό. Επιθέσεις έχουν δεχθεί και νοσοκομεία, με πολλά από αυτά να βρίσκονται εκτός λειτουργίας και το σύστημα υγείας να κινδυνεύει με κατάρρευση. Αντίστοιχα το κεντρικό διεθνές αεροδρόμιο δεν λειτουργεί και δεν είναι εφικτές οι πτήσεις. Για πάνω από 200 νεκρούς μιλούν τα διεθνή μέσα και πάνω από 1.800 τραυματίες με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται και να μην υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς υπάρχουν πτώματα και τραυματίες στους δρόμους και οι αντιμαχόμενες πλευρές εμποδίζουν ασθενοφόρα και γιατρούς να παραλάβουν τραυματίες.

Σε μία χώρα η οποία πλήττεται από μεγάλων διαστάσεων οικονομική κρίση, με τους κατοίκους να επιθυμούν να μπει ένα τέλος με τις στρατιωτικές χούντες οι οποίες κυβερνούν τη χώρα για δεκαετίες, η τρέχουσα κατάσταση είναι δραματική και η πιθανότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός απομακρύνεται.

(φωτογραφία από Getty images)

Μοιραστείτε το άρθρο