Ανακυκλώσιμα υλικά από τους υπόγειους κάδους και σκουπίδια ρίχνονται στα ίδια απορριματοφόρα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Την πρακτική του δήμου να χρησιμοποιεί το ίδιο απορριματοφόρο για τα ανακυκλώσιμα υλικά που ρίχνουν οι κάτοικοι στους υπόγειους κάδους και τα υπόλοιπα σκουπίδια καταγγέλει μέσα από βίντεο που ανήρτησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Όπως αποδεικνύεται και από το οπτικοακουστικό υλικό, οι καταγγελίες από πολίτες της Θεσσαλονίκης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνονται.

Όπως δηλώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος:

Δήμαρχέ μου νιώθω κολλημένος!
Για την ακρίβεια, είμαι κολλημένος. Αυτή τη φορά με τη δήθεν ανακύκλωση, που κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Οι πολίτες βάζουν στους υπόγειους κάδους του κέντρου τα ανακυκλώσιμα υλικά και ο Δήμος τους εξαπατά: τα ρίχνει μαζί με τα άλλα σκουπίδια στο ίδιο συμβατικό απορριμματοφόρο!
Μετά λένε: “η ανακύκλωση δεν αποδίδει, πάμε στην καύση”.
Μην κολαστώ πάλι, μέρα που είναι…
Δείτε το βίντεο γιατί θα μας τρελάνουν!

«Η διοίκηση του Δήμου εξαπατά τους πολίτες και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ήδη υποτονική ανακύκλωση», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δεχόμαστε καιρό τώρα καταγγελίες πολιτών αλλά για πρώτη φορά υπάρχει βίντεο. Η διοίκηση Ζέρβα έχει ακέραια την ευθύνη για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη στοιχειώδη ανακύκλωση που κάνει. Δεν υπάρχει αίσθηση ευθύνης, όμως υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Όχι στους εργαζόμενους, γιατί εκτελούν εντολές και δεν εξετάζουν καν τι έχουν οι κάδοι. Τους αναγκάζουν να ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με τα συμβατικά ώστε ο Δήμος να γλυτώνει βάρδιες και αμοιβές, κυρίως τις Κυριακές και τις γιορτές. Ως δικαιολογίες προβάλουν το ότι είναι πεσμένες οι τιμές για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ότι έχουν κλείσει οι αγορές της Κίνας για τα πλαστικά κ.α. Έτσι γεμίζουν τους ΧΥΤΑ και τις χωματερές και ανέχονται να καίνε τα συμφέροντα δεκάδες κέντρα ανακύκλωσης. Μας πονάει πολύ το ζήτημα όσους και όσες διαχωρίζουμε με συνέπεια τα ανακυκλώσιμα υλικά και θέλουμε αυτό να πιάνει τόπο. Ήδη ακούμε να λένε σε κυβέρνηση και Δήμους ανά την Ελλάδα ότι “η ανακύκλωση δεν αποδίδει, πάμε στην καύση”. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!»

Θυμίζουμε ότι στις 7.4.2023, με Δελτίο Τύπου, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έθεσε μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την επιλογή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης («σπιτάκια») και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα, τη σκοπιμότητα και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Δυο ημέρες μετά δημοσιοποιήθηκε επιστολή της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι αποσύρεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα σχετικά έργα («recycling houses»). Και σε αυτό το ζήτημα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι έκθετη, εφόσον ο διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των 48 πολυκέντρων ανακύκλωσης, που το κάθε ένα κοστίζει 370.000 με το ΦΠΑ, έχει ολοκληρωθεί, όπως είχε δηλώσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος: «Καλούμε τη διοίκηση Ζέρβα να μην υπογράψει τη σχετική συμφωνία-πλαίσιο και βεβαίως να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για προνομιακή επικοινωνιακή αντιμετώπιση από μηντιακά και επιχειρηματικά κέντρα των Αθηνών, σε σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπορεί να σπαταλά 615.000 ευρώ για δράσεις δημοσιότητας σε ΜΜΕ των Αθηνών. Έχουμε ξαναπεί πως η ανταποδοτική ανακύκλωση μέσω των πολυκέντρων οδηγεί στην αποτυχία και την καύση». Κι αυτή η καταγγελία επιβεβαιώνεται!

Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Μοιραστείτε το άρθρο