Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διακίνηση χωρίς τη γνώση, εκατοντάδων χιλιάδων φωτογραφιών γυναικών στο διαδίκτυο σε πλατφόρμες όπως το telegram και το discord. Χιλιάδες χρήστες ανταλάσουν και δημοσιεύουν φωτογραφίες γυναικών με μαγιό καθώς και γυμνές φωτογραφίες οι οποίες είτε έχουν αλιευθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων είτε έχουν σταλεί σε πλήρως ιδιωτικό πλαίσιο και έχουν χρησιμοποιηθεί από τους παραλήπτες.
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας σοκαρίστηκε από την έκταση των κακοποιητικών και εγκληματικών αυτών πρακτικών, ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και πολλά χρόνια η ύπαρξη αυτών των σέρβερς και των ομαδικών συνομιλιών. Παρά τις συνεχείς αναφορές και τις κατά καιρούς καταγγελίες, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν αλλά ποτέ δεν προχώρησαν σε μαζικές και αποτελεσματικές ενέργειες για την τιμωρία των υπευθύνων. Σημαντικό στοιχείο σίγουρα έπαιξε η εμπλοκή δεκάδων χιλιάδων χρηστών σε αυτές τις ακούσιες από την πλευρά των θυμάτων, ανταλλαγές και δημοσιεύσεις. Η όλη εξέλιξη αποτελεί ένα λογικό επακόλουθο της χρόνιας αναπαραγωγής μισογυνισμού στο επίπεδο της εκφραζόμενης γυναικείας σεξουαλικότητας, της κουλτούρας του βιασμού, της τοξικής ματσίλας και ακόμα περισσότερο της κανονικοποίησης του “χιούμορ” γύρω από την υποβάθμιση και αντικειμενοποίηση της γυναίκας, του γυναικείου σώματος και του “ρόλου” που σύμφωνα με αυτούς κατέχει ή πρέπει να κατέχει.
Η ανοχή της κοινωνίας στα παρεκτρεπόμενα σχόλια ακραίου σεξισμού, στην κανονικοποίηση του lifestyle που θέλει τη γυναίκα να θεωρείται τρόπαιο που κατακτά ο άντρας και απόδειξη επιτυχίας και “μαγκιάς”, στον οχετό που εκτοξεύουν “τραγουδιστές” ιδιαίτερα κάποιων συγκεκριμένων σκηνών, η ανοχή στα συνεχή περιστατικά κακοποιητικών και παραβιαστικών συμπεριφορών, έχει δημιουργήσει χώρο για την ύπαρξη και αύξηση των incels με την παραδοσιακή έννοια αλλά και με μία νέα διαμορφωμένη έννοια αυτών που μισούν τις γυναίκες ανεξαρτήτως της σχέσης που έχουν οι ίδιοι με αυτές.
Θ.Λ.