Υποδοχή του υπερμαραθωνοδρόμου Στέργιου Αράπογλου στο μνημείο ολοκαυτώματος Χορτιάτη, Παρασκευή 14/4

Ο Στέργιος Αράπογλου από τις 4/4 ξεκίνησε να διανύσει 3.000 km σε 50 μέρες. Ο σκοπός είναι να αναδειχθεί ο αγώνας που κάνει το Εθνικό Συμβουλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για μνήμη και δικαιοσύνη, για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Ολοκαυτώματος 1940-1945, για τις σφαγές των αμάχων, το λιμό της κατοχής αλλά και τις θηριωδίες που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί.
Ο υπερμαραθωνοδρόμος αναφέρει σχετικά: “Η απόδοση δικαιοσύνης και η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου”.
Ο Αράπογλου ξεκίνησε 4 Απριλίου το πρωί από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου για να παραβρεθεί στις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν σφαγές, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 χλμ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής της είναι οι 50 ημέρες.
Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα διανυθούν περίπου 2.350 χλμ σε 38 ημέρες. Διέλευση γίνεται μέσα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει στάση σε 23 μνημεία Ολοκαυτώματος της Ηπειρωτικής Ελλάδος.
Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 χλμ σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με στάση σε 39 μνημεία Ολοκαυτώματος της Κρήτης.
Το συγκεκριμμένο εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού του στίγματος (GPS).
Έχει καλέσει το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, Ενώσεις Θυμάτων, Αντιστασιακές Οργανώσεις, Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία να υποστηρίξουν το δρομικό εγχείρημα του, διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις μνήμης και πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα στα χωριά από όπου θα περάσει.
Ο Στέργιος Αράπογλου είναι γενικός χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην Ε’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ. Από το 2018 είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μοιραστείτε το άρθρο