Γαλλία: Σοκάρει η βίαιη επίθεση αστυνομικών με όπλα εναντίον μαθητών στο Λύκειο Jules Ferry

Παρίσι. Ηρώ Σιαφλιάκη

Απίστευτες εικόνες. Πάνοπλοι αστυνομικοί μπαίνουν σε σχολείο και απειλούν με όπλα μαθητές και προχωρούν σε συλλήψεις με απίστευτη βία. Την περασμένη Πέμπτη στις 6 Απριλίου το πρωί κατά την 11η ημέρα κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, η αγριότητα της αστυνομίας ξεσπά στο σώμα μαθητών μπροστά στο Λύκειο Jules Ferry στο Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines). Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media σοκάρει. Δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να σημαδεύουν ευθεία και να ορμούν κατά μαθητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Δείχνουν μία άγρια επίθεση εναντίον μαθητή με 4 αστυνομικούς να τον σαπίζουν στο ξύλο μπροστά στους συμμαθητές του στην αυλή του σχολείου

Το σώμα αυτού του εφήβου που συνθλίβεται από το βάρος 4 αστυνομικών, βλέποντας το φάντασμα του θανάτου. Αυτή η τεχνική της σύλληψης σκοτώνει: Lamine Dieng, Amadou Koumé, Cedric Chouviat., σημειώνει η francetvinfo.

Εικόνες δείχνουν έναν αστυνομικό να στρέφει έναν εκτοξευτή Cougar στα πρόσωπα των παιδιών. Ένα όπλο που κατατάσσεται στην κατηγορία Α2, αυτή των όπλων που ανήκουν σε πολεμικό υλικό.

Οι νεαροί μαθητές του γενικού και τεχνολογικού λυκείου Jules-Ferry στο Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), Bόρεια του Παρισιού, αποφάσισαν για άλλη μια φορά να αποκλείσουν το σχολείο τους, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα. Είναι ένας τρόπος για να δείξουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως εκατομμύρια Γάλλοι κατά τη διάρκεια αυτής της 11ης ημέρας εθνικής κινητοποίησης.

 Όμως εκείνο το πρωί, η διαδήλωση τους διακόπηκε σύντομα, με χρήση δακρυγόνων και τη βίαιη σύλληψη ενός νεαρού, ο οποίος έπεσε στο έδαφος. Στα πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, με το hastg #liberezmathieu, μπορούμε να μαντέψουμε γύρω του ένα ανοργάνωτο πλήθος νεαρών που φωνάζουν ενώ οι αστυνομικοί χωρίς κράνος τους σημαδεύουν, και μερικές φορές σχεδόν εξ επαφής, με μεγάλα μηχανήματα LBD. Οι εικόνες,  δείχνουν αστυνομικούς να σημαδεύουν με τα όπλα τους εφήβους. Ο νεαρός μαθητής του λυκείου ο οποίος συνελήφθη, μεταφέρθηκε στη συνέχεια με χειροπέδες στο τμήμα όπου αφέθηκε ελεύθερος χωρίς  να διωχθεί ποινικά.

Στον λογαριασμό τους στο twitter, οι μαθητές του λυκείου περιγράφουν: Στις 7:30 π.μ., περίπου τριάντα μαθητές ήταν παρόντες για να κλείσουν την είσοδο του σχολείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αστυνομία ήταν ήδη εκεί, συνοδευόμενη από το CPE, για να αποτρέψει τον αποκλεισμό. #κυκλοφόρησε…

….Ο Mathieu, ένας από τους μαθητές που συμμετείχε στο κίνημα, συνελήφθη για πρώτη φορά επειδή προσπάθησε να μιλήσει στην αστυνομία. Παρά τα αέρια και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι μαθητές υποχώρησαν προσωρινά.

“Δυστυχώς, κατάφεραν να μας εκφοβίσουν”, σημειώνουν οι μαθητές. Ελπίζουμε όμως ότι και ολόκληρη η Γαλλία θα εντυπωσιαστεί και θα εξοργιστεί από αυτές τις πράξεις αστυνομικής βίας.

Μοιραστείτε το άρθρο