Εν μέρει δεκτή η SLAPP αγωγή κατά του Alterthess και της Στ. Πουλημένη από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός

Πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και στο δικαίωμα πληροφόρησης η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή SLAPP στελέχους της “Ελληνικός Χρυσός”, κατά της ιστοσελίδας Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη. επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, ενώ η αρχική απαίτηση του ενάγοντα ήταν 100.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας μετά “την καταδίκη του ενάγοντα και ενός άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων”.

Όπως αναφέρει το alterthess σε σημερινή του ανακοίνωση θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης και επισημαίνεται:

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο εν λόγω δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον καταχώρησε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη.

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση που θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης καθώς παραγνωρίζει ότι η δίκη, την απόφαση της οποίας δημοσιεύσαμε, αφορούσε ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, κριτήριο το οποίο θέτει τόσο η νομοθεσία, όσο και η νομολογία των εθνικών και υπερεθνικών (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δικαστηρίων. Παράλληλα αγνοεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Επίσης, επρόκειτο για μια απόφαση που εκφωνήθηκε δημόσια ενώπιον ακροατηρίου, σε μια δίκη για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον όχι μόνο από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όπως είναι γνωστό, η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και συνολικά η δραστηριότητα της εταιρείας έχει φέρει ήδη βαθύ πλήγμα στο περιβάλλον και συνολικά στην κοινωνική ζωή των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Επιπλέον, πολλές βεβαιώσεις παραβάσεων έχουν επικυρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας για έναρξη των εξορύξεων στις Σκουριές ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια αγωγή SLAPP με στόχο τον εκφοβισμό μας και το σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αν δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα πεπραγμένα της, πώς θα επιτευχθεί αυτός ο σκοπός; Πώς θα γνωρίζει κάθε πολίτης τι έχει συμβεί στο περιβάλλον στο οποίο ζει; Πώς θα γνωρίζει τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του;

Μια τέτοια απόφαση, όμως, αποτελεί και συνολικά πλήγμα για την ερευνητική δημοσιογραφία. Επιπλέον εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών. Τον κίνδυνο αυτό έχουν επισημάνει με αφορμή την υπόθεσή μας με ανακοινώσεις τους δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά κόμματα και ευρωβουλευτές”.

Μοιραστείτε το άρθρο